Læsetid: 3 min.

Til kamp for ghettoisering

Regeringen vil åbenbart fylde Danmark med problemghettoer for at vinde en værdikamp
Debat
27. august 2003

Bolig
De borgerlige partier har altid elsket at hade de almennyttige boliger. Gode, prisrigtige lejeboliger i kollektivt regi strider imod deres ideologi. Det er bedre at eje, bedre at tænke som en kræmmer. Og allerbedst er det i de lange vinteraftener at sidde og lune sig ved tanken om, at mens pengene bliver mindre værd, er det omvendt med boligerne.
Sådan er filosofien, og derfor har tilfredse almennyttige lejere længe været en provokation for de nuværende regeringspartier.
Hvad kan en regering, som har blæst til værdikamp, så gøre ved det? Hvordan får man ændret lejernes mentalitet, så de holder op med at være så irriterende tilfredse? Man beder Folketinget om hjælp til at sætte 470.000 almennyttige boliger til salg, deraf 56.000 i København.
Lovforslaget, som fremsættes til efteråret, er sikret på grund af lydig medvirken fra det støtteparti, som ellers har slået sig op på at være den lille mands forsvarer – og bureaukratiets fjende nr. ét. Det vil sige, at Dansk Folkeparti nu skal være med til at stable et kæmpecirkus med ejendomsmæglere, landinspektører, skødeskrivere og matrikelfolk på benene.
Økonomi-og erhvervsministeriet har beregnet, at det vil betyde en omkostning for hver lejlighed på mindst 50.000 kr., og da man stiler efter i første omgang at sælge 60.000 lejligheder, er det en omkostning på tre milliarder til bl.a. opdeling, udstykning, vurdering, låneoptagelse, tinglysning, juridisk bistand og administration.
Ifølge Information svarer det til statens samlede ydelsesstøtte til 9.000 boliger eller fuldfinansiering af 3.000 nye familieboliger.

Tordnende ligeglade
Spørger man folk i de stadig længere boligkøer, ikke mindst i København, om det er den rigtige måde at brænde tre mia. af på, giver svaret sig selv. De er tordnende ligeglade med Venstres og Konservatives ideologiske fornemmelser. De vil have tag over hovedet til en pris, de har råd til at betale, gerne i rimelig afstand til arbejdspladsen. Mere indviklet er det ikke for dem.
Det er også karakteristisk, at ønsket om at købe ikke kommer fra beboerne selv. Beregninger viser, at langt de fleste kommer til at betale mere om måneden, hvis de køber, end hvis de fortsætter som lejere.

Bendtsens korstog
Derfor har Bendt Bendtsen opfundet en gulerod, der skal redde hans korstog fra total fiasko.
I den foreløbige form går det ud på, at lejere, der hopper på limpinden, kan få et rentefrit lån på 30 procent af markedsværdien på den bolig, de bliver ejere af. Dvs. at der kommer en tredjedel mindre i den fond, som skal opsamle salgsindtægterne med pligt til at investere dem i nye almennyttige boliger.
Mon ikke de fleste forstår Københavns overborgmester, Jens Kramer Mikkelsen, der forleden med et suk kaldte hele manøvren paradoksal. Også det officielle høringssvar fra hovedstaden til økonomi-og erhvervsministeriet er klar tale:
»Kommunens boligpolitiske råderum begrænses, den sociale balance forrykkes, kommunens anvisningsmuligheder indskrænkes, antallet af billige boliger reduceres og kommunens udgifter øges«.

Forfriskende klarhed
Men også den uvildige sagkundskab har nu meldt sig med indtrængende advarsler. Direktøren for Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut, Nils Groes, har med forfriskende klarhed sagt fra:
»Det er ikke kun en meget dårlig ide at sælge ud af boligerne – det kan være direkte katastrofalt.«
Sådan lyder hans dom med en tilføjelse om, at de velstående nok skal benytte sig af købsmuligheden – og at de dårligst stillede gradvis vil blive presset ud på grund af huslejestigninger.
Hvor skal de så flytte hen? Til de billigste og mindst attraktive bebyggelser. Det er den direkte vej til at skabe ghetto-områder i stil med Vollsmose i Odense og Gjellerupparken i Århus – en udvikling, som regeringen ellers ved enhver lejlighed siger, man skal undgå.
Men alt det spiller tilsyneladende en mindre rolle, når den famlende ansvarlige for det danske boligmarked kaster sig ud i værdikamp.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her