Læsetid: 3 min.

LÆSERDEBAT

Debat
20. august 2003


Totalitært
*Så giv dog smagsdommerne løbepas, brænd de røde gobeliner, tag Dogville af plakaten, smid invandrerbørn over 10 år i Vestre, lad Højesteret sejle i egen sø, Og lad os få en DF-standret!
Så skal Anders nok sige det, der skal siges.

Vagn Søndergaard, København

Spørgsmål til krigstilhængere
*Kan et demokrati føre angrebskrig?
Befolkningen er jo ikke blevet spurgt

Bo Richardt

Spildte penge?
Danskerne indsamlede mange penge til hjælp i Afghanistan. Og nu synes hjælpearbejdet at forsvinde til fordel for Irak. Den danske minerydningsgruppe sender nu afghanere til Irak for at assistere der, selv om der ligger over 250.000 nedkastede klyngebomber i Afghanistan.
FN indstiller hjælpearbejdet i den sydlige del af Afghanistan også af sikkerhedsmæssige grunde. I stedet for kunne man have udvidet sikkerhedsarbejdet til provinserne i landet, sådan som Afghanistans egen præsident, FN’s generalsekretær og 80 humanitære organisationer havde ønsket det. Men Nato ville ikke. Det Nato, som nu overtager kommandoen over sikringsstyrkerne. Det foretrækker at blive i Kabul. Her er der trængsel af private internationale organisationer, over 1.000 i antal. En parodi på hjælpearbejde i et forarmet opdelt land, hvor også Danmark har styrker, som nu trækkes væk.

Kai Dalsgaard,
Grønne Demokrater

Venter på Haarder
Når en ung indvandrer kun kan gifte sig med en, forældrene har godkendt, kalder man det tvangsægteskaber, man har med rette ondt af dem, og regeringen laver skrappe love, der angiveligt forhindrer det. Når en kronprins selv finder sin udkårne, kalder man det royalt og synes, det er spændende, at både mor og fra og hele staten (Statsrådet), ja, nærmest hele befolkningen skal godkende valget.
Nu glæder jeg mig til, at Bertel Haarder kommer med forslag til afskaffelse af monarkiet.

Anders Frølund
J.L. Heibergs Vej 28, Åbyhøj

Information om Kina
Nej, Chongqing er ikke en kinesisk by på 30 mio. indbyggere (Information den 8. august).
Den type information om kinesiske forhold og Kinas ageren er lige så overfladisk og fejlagtig, som når danske medier er på fornavn med repræsentanter for den kinesiske befolkning – i Kina er det praksis at sætte efternavn før fornavn.
Chongking har – som Beijing og Tianjin – administrativ bystatus på provinsniveau og rummer som alle kinesiske provinser både en by- og landbefolkning. I Chongqings tilfælde udgjorde bybefolkningen ved slutningen af 2002 11,31 mio, dvs 36,4 procent af en totalbefolkning på 31,07 mio.
Information bør forbedre sin Kinadækning via en journalist med fornødne forkundskaber. Alverdens viden om Kina kan ikke rummes i én og samme person, for Kina er snarere et kontinent end et land med et utal af forskellige regioner og folkeslag, og har som rige en historie, der er længere og mere kontinuerlig end nogen anden nations.
Måske kan det nyligt etablerede samarbejde med The Independent råde bod herpå? En billig begyndende indsats kunne være et abonnement på ugeskriftet Beijing Review, som til trods for sin halvofficielle status kommer godt rundt om de problemer og konflikter, som rummes i det kinesiske samfund, og som tillige rummer ofte glimrende politiske analyser af den storpolitiske scene med en lidt anderledes vinkling end den tilvante.

Kjeld A. Larsen
Kochsvej 16, Frederiksberg C

kkkkk
Halvdelen af producenterne af økologisk mælk trues af nedlæggelse, udviklingen af den vedvarende energi er stoppet og brugerne af den kollektive trafik bliver ramt af en priseksplosion. Det er konsekvenserne for miljøet af regeringens politik, hvor regeringen hævder at gå efter »mere miljø for pengene«, men reelt fører regeringens politik til mere forurening, flere syge og dræbte.
Der er brug for et samlet alternativ, der kan give større afsætning på de økologiske varer, sætte gang i udviklingen af den vedvarende energi og sikre lavere priser i den kollektive trafik. Finansieringen kunne ske ved, at vi anvender en mindre del af de forøgede indtægter fra Nordsøenergien, som regeringen er blevet pålagt af Folketinget at skaffe til dette formål.
For det første må prisen bringes ned. Det kan f.eks. ske ved, at fjerne momsen på økologiske fødevarer.
For det andet må mangfoldigheden sikres, sådan at der kan ske produktion af økologiske fødevarer uden for de store fødevarermonopolers kontrol. Det indebærer støtte til etablering af virksomheder til forarbejdning af økologiske produkter.
For det tredje må det offentlige gå i spidsen. Alle offentlige køkkener skal omlægges til økologi og der skal gives flere penge til støtte til omlægning af kommunale indkøb til økologi. Alle statslige, amtslige og kommunale jordarealer skal plejes og dyrkes ud fra økologiske principper og det skal sikres at al landbrugsjord, der er i offentligt eje, omstilles til økologisk drift.

Per Clausen
folketingskandidat for Enhedslisten

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her