Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

28. august 2003


Pamflet
Kun et par dage efter at Dagbladet Information havde hyldet sin egen 60-års fødselsdag i en forsideleder, føler man trang til at kondolere avisens læsere med at den afgik ved døden som avis og endegyldigt overgik til at være politisk pamflet. Den sørgelige dag var fredag 22. august 2003. Den dag blev forsidelederen syg, oppustet til ukendelighed. Under overskriften ’USA har tabt freden i Irak – nu må FN vinde den tilbage’ var chefredaktørens mening blæst ud af alle proportioner og havde skubbet alt andet stof ud af forsiden. Man kunne tro, at det var en computervirus, der havde skabt denne kræftlignende vækst. Men ved nærmere eftersyn kunne det ses, at overvejelser og tanker var udskiftet med opremsning af tal blandet sammen med sloganagtige påstande og krav. Ikke et resultat af computerhacking, men simpelthen en bevidst opgivelse af argumentation og nuancering, dvs. Dagbladet Informations fundamentale dyder.
Så helt herude i det vulgære opråb endte altså (foreløbig) den udskridning i skinger retorik, man har kunnet følge i nogen tid. Hvad mon bladets tilbageværende gode skribenter siger til at blive solgt ud i sådan en indpakning?
Rent æstetisk må det noteres, at nu hvor Information så bombastisk endelig springer ud af skabet som pamflet, er det skuffende, at man ikke havde valgt et mere originalt layout af fejre begivenheden med.
’Idéen’ med den store skrift er tyvstjålet fra The Independent, som brugte nøjagtig samme opsætning en dag midtvejs i Irak-krigen.

Jørgen Leth
c/o Nordisk Film
Mosedalvej, Valby

SVAR: Information samarbejder redaktionelt med en af Europas bedste og mest succesrige aviser, nemlig The Independent, hvilket vi naturligvis lader os inspirere af – ligesom Jørgen Leth må have ladet sig inspirere af andre sports- og rejsejournalister i sit job.David Trads

Næsten kosmo-politisk vision
Det er næsten befriende at læse Søren Lipperts socialradikalisme i Information 22. august. Befriende, fordi analysen af det politiske miljø er præcis. Politiske grundformer som demokrati, personlig mening, menneskerettigheder og livskvalitet bliver taget for givet af de naive økonomer der forsøger at præge landene med velfærdssnak. Som jeg tolker det, skitserer Søren Lippert en demokratisk fællesskabssøgende politik, med kosmopolitiske visioner. Den er dog kun næsten befriende, fordi økonomerne åbenbart stadig dikterer ordvalget hos Lippert. Hvad er en værdi(?) – hvis ikke et udtryk for (politiske) holdninger der bygger på menneskesyn, visioner og idealer? Snak om demokratimodeller er konkret politik, snak om værdier fortsætter økonomernes velfærdssnak. Lippert er en aspirant, men jobbet som politiker er stadig åbent i Danmark..
 
Magne Kolstad
politisk iagttager
Parkvej 25, Aalborg

Krigen på forsiden
Til lykke Information med forsiden den 22. august. 8000 civile irakere dræbt. 20.000 sårede... Bushs, Blairs og Foghs begrundelser for krigen var løgnagtige. Der er fundet nul masseødelæggelsesvåben...osv. Gid Information kunne skaffe penge til at sende denne forside ud til hele det danske folk. Gid Information ville tage initiativ til, at der blev etableret et Irak-tribunal, som kunne undersøge, hvad der førte Danmark ud i en angrebskrig.

Kjeld Lykke, Olufsvej 50, Kbh.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu