Læsetid: 3 min.

Museum til salg

Der er grænser for, hvor mange manglebrætter, der skal hobes op
8. august 2003

KOMMENTAR
Stenstrup Museum i Odsherred er et kønt lille museum med sprossede vinduer, lavt til loftet og stokroser op ad de gulkalkede mure. I tilgift ligger det ganske henrivende idyllisk placeret i den lille flække, som har givet det navn. Det har den sædvanlige opremsning af stenøkser, en bondestue, noget husgeråd, og som noget særligt en meget informativ planche-udstilling om det berømte hovsa-missil, der i 1982 ødelagde flere sommerhuse i det nærliggende Lumsås. Fragmenter af selve missilet er også at bese. Det ganske særlige ved Stenstrup museum er imidlertid selve bygningen, for den blev opført på lokalt initiativ som museumsbygning i 1912 og må derfor regnes for et af de første og væsentligste udtryk for den store lokalhistoriske interesse, der blomstrede for 100 år siden.
Hvis man vil have landsbyidyl og kan man leve med, at der er opført et temmelig sterilt parcelhus klods op ad museet, og at genboens køer lugter af ko, så er det med at holde sig til. Denne lille perle bliver nemlig til salg. Museet lukker sammen med museerne i Fårevejle, Høve og Nykøbing Sjælland. De skal centraliseres i det nystiftede Odsherreds Kulturhistoriske Museum, som får til huse i Anneberggård ved Nykøbing.
Tendensen gælder ikke kun denne udkant af Sjælland. På den københavnske vestegn er adskillige kulturhistoriske aktiviteter slået sammen til konstruktionen Museet på Kroppedal. I Sorø er endnu flere museer og arkiver fra Slagelse, Skælskør og opland slået sammen til Sydvestsjællands Museum. Det ligner en kulturhistorisk oprustning, men disse tværkommunale initiativer har nød snarere end aktiv kulturpolitik som umiddelbar forudsætning. Især de fattigere landkommuner har vanskeligt ved at mobilisere de nødvendige midler til at opretholde et kulturhistorisk museum.

Vigtig statsanerkendelse
Ved at gå sammen med nabokommunerne opnår de for det første stordriftsfordele og for det andet muligheden for statsanerkendelse. Det sidste er vigtigt, for det udløser nemlig automatisk statstilskud. Det kan jo nok få det til at klø i fingrene på ethvert medlem af de kommunale kultur- og budgetudvalg.
Med statsanerkendelsen følger imidlertid også forpligtelserne. Der skal ansættes en eller flere museumsinspektører. (I offentligheden misforstås dette begreb ofte. Det indebærer ikke nødvendigvis nogen ledelsesfunktion at være inspektør, blot at man er akademisk uddannet, typisk arkæolog, etnolog eller historiker.) Museet bliver tilsynsførende kulturhistorisk myndighed. Normalt betyder det, at museet skal overvåge alle byggeaktiviteter for at foregribe ødelæggelser af evt. fortidsminder og hindre overtrædelser af eksisterende fredninger. Det skal sørge for, at bevaringsværdigt løsøre indsamles og registreres. Der er gerne et syndigt rod på magasinerne, som skal ordnes. Budgetter og udviklingskontrakter skal holdes og langtidsledige iværksættes. Publikum og de kommunale sponsorer forlanger naturligvis levende og interessante udstillinger hvert halve år, en aktiv skoletjeneste og ikke mindst synlighed, synlighed og synlighed. Derudover har ethvert statsanerkendt museum i princippet et speciale, der adskiller det fra alle andre museer, og som gerne skulle tiltrække publikum fra hele landet. Alle disse opgaver påhviler på langt de fleste museer en enkelt eller halvanden inspektør bistået af en halv sekretær og en nogenlunde hel praktisk gris. Det er i almindelighed for lidt personale til for meget arbejde.
Offentlighedens ønsker om at bevare det, der trues af almindelig forgængelighed, er flere gange større end museernes kapacitet. . Man kan beklage, at et gammelt og charmerende museum som det i Stenstrup må lukke. Noget går tabt, som kun meget vanskeligt kan genvindes. Kald det gerne ånd for min skyld. Men i Odsherred har man ikke noget valg, hvis museernes forpligtelser som kulturbevarende og aktive medspillere skal opfyldes. Kræfterne skal samles. Det er til syvende og sidst ikke museernes primære forpligtelse at bevare museer. Jeg ville blot ønske, at jeg havde råd til og mulighed for at byde på Stenstrup Museum.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu