Læsetid: 4 min.

Mytteri i Manila

Hvem står bag bølge af terrorangreb i Sydfilippinerne? Separatistiske oprørere ... eller den filippinske regering selv?
Debat
23. august 2003

Hvem står bag bølge af terrorangreb i Sydfilippinerne? Separatistiske
oprørere ... eller den filippinske regering selv?

INTERNATIONAL
Hvad skal der til for at komme i de internationale mediers søgelys i disse sommermåneder, hvor Arnold Schwarzenegger stiller op til Californiens guvernørvalg, og Jennifer Lopez’ nye film er tidens hotteste samtalemne?
Temmelig meget, som en gruppe unge filippinske soldater måtte sande sidste måned. 27. juli begik 300 soldater mytteri og anbragte store mængder C4-sprængstof rundt omkring i et gigantisk butikscenter i Manila og truede med at detonere det. Samtidig beskyldte de deres regering for at at simulere terrorangreb mod sin egen befolkning i et forsøg på at overbevise USA’s militær om, at det må øge sin dollarbistand til Filippinerne. Filippinerne og Indonesien blev måske nok forbigået, da Bush skulle sætte navne på de lande, der indgik i hans ’Ondskabens Akse’. Men nu kan de to lande kan jo også tilbyde Washington noget, som hverken Iran eller Nordkorea evner: en USA-venlig regering, der er parat til at hjælpe Pentagon til et par nemme sejre. Både den filippinske præsident, Gloria Macapagal-Arroyo og Indonesiens præsident, Megawati Sukarnoputri, har med kyshånd taget Bushs korstog til sig som det perfekte dække for deres egne brutale udrensninger af separatistbevægelser fra de ressourcerige regioner Mindanao i Filippinerne og Aceh i Indonesien.
Den filippinske regering har allerede høstet store frugter i kraft af sin nyvundne status som Washingtons foretrukne sydøstasiatiske allierede i antiterrorkrigen. Den amerikanske militærhjælp er øget fra to mio. dollar i 2001 til 80 mio. dollar om året. Samtidig er amerikanske soldater og specialstyrker blevet indsat i Mindanao, hvor de deltager i en række offensiver mod Abu Sayyaf, en militant gruppe, som ifølge Washington har nære bånd til al-Qaeda.

Aktiv rådgivning
Det gode filippinsk-amerikanske forhold led dog et uforudset tilbageslag i februar. Umiddelbart før en større fælles militæroperation, der involverede flere end 3.000 amerikanske soldater, udtalte en talsperson fra Pentagon, at de amerikanske tropper i Filippinerne ville »tage aktivt del i kampene« – en klar afvigelse fra Arroyo-regeringens meldinger om, at amerikanerne udelukkende havde »en rådgivende rolle«.
Forskellen er alt afgørende. En bestemmelse i den filippinske forfatning forbyder udtrykkeligt udenlandske soldater at kæmpe på filippinsk jord. Bestemmelsen blev indført for at umuliggøre en tilbagevenden til tiden før 1992, da USA havde talrige baser i øriget. Den offentlige forargelse var da også så stor, at hele operationen måtte afblæses og fremtidige fællesoperationer suspenderes.
I de seks måneder siden da – mens alles øjne har været rettet mod Irak – har der været en bølge af nye terrorangreb i Mindanao. Hvem står bag? Har de 300 mytteristers beskyldninger noget på sig?
Den filippinske regering påstår, at bevægelsen Moro Islamic Liberation Front (MILF) står bag. Mytteristerne anklager regeringen og militæret for at have iscenesat disse angreb i et forsøg på at puste terrortruslen op og dermed skaffe sig et alibi for at bede om mere amerikansk hjælp og kampstøtte.
Mytteristerne påstår følgende:
*At højtstående filippinske militærofficerer i samarbejde med Arroyo-regeringen stod bag marts måneds bombeangreb på en lufthavn i den sydlige by Davao og bag flere andre angreb. 38 mennesker blev dræbt i alle disse bombeeksplosioner. Mytteristernes leder, løjtnant Antonio Trillanes hævder at have ’i hundredvis’ af vidner, der kan bekræfte dette.
*At den filippinske hær selv har næret terrorismen i Mindanao ved at sælge våben og ammunition til de selvsamme oprørsstyrker, som hærens unge soldater sendes i kamp mod.
*At kræfter inden for hær og politi har hjulpet fanger, der er dømt for terrorforbrydelser, til flugt fra fængslet. Blandt disse er angivelig Fathur Rohman al-Ghozi, der 14. juli slap væk fra et svært bevogtet fængsel i Manila. Al-Ghozi er en berygtet bombemand, der står i forbindelse med Jemaah Islamiah, som stod bag terrorbomberne i både Bali og Marriott Hotel.
*At den filippinske regering og hær har planlagt en række nye bombeaktioner for at retfærdiggøre indførelse af krigsretstilstand.

Total afvisning
Præsident Arroyo afviste alle beskyldninger og anklagede mytteri-soldaterne for at være brikker, der lader sig bruge af hendes skrupelløse politiske modstandere. Mytteristerne insisterede på ikke at være kupmagere og bedyrer, at de blot ønsker at afsløre en konspiration på højeste plan. Udgangen på affæren er foreløbig blevet, at Arroyo har lovet at iværksætte en fuld efterforskning af alle anklager. Samtidig indstillede mytteristerne deres aktion, uden at det var kommet til nogen vold.
Mytterisoldaterne er ikke de eneste, der har beskyldt den filippinske regering for at bombe sit eget folk. Flere dage før mytteriet indledte en sammenslutning af borgergrupper, advokater og NGO’er en ’fact-finding’ mission for at opklare, om regeringsagenter var involveret i eksplosionerne i Davao. Gruppen undersøger også amerikanske efterretningstjenesters mulige involvering i sagen.
Baggrunden for denne mistanke var en bizar episode 16. maj i Davao, da en amerikansk statsborger ved navn Michael Meiring tilsyneladende kom til at detonere sprængstoffer i sit hotelværelse.
Meiring blev hårdt såret, men ført bort fra hospitalet af to mænd, som identificerede sig selv som FBI-agenter og fløjet til USA. De lokale myndigheder har krævet Meiring udleveret til retsforfølgelse, hvilket amerikanerne skal have afvist.

Mærkelig historie
Meiring-affæren har aldrig fået omtale i amerikansk presse. Måske var historien for mærkelig: en panisk regering, der er ved at miste grebet om situationen, gyder benzin på terrorismens flammer for at oppumpe sit eget militærbudget, fastholde sin magt og krænke borgernes civile rettigheder.
Hvorfor i al verden skulle amerikanerne dog være interesseret i sådan en historie?

(c) The Nation og Information

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her