Læsetid: 2 min.

Gæmelkes kreative historieskrivning

Debat
30. september 2003

Efter Cancun

»Europa med handelskommissæren og landbrugskommissæren i spidsen gjorde det rigtig godt ved forhandlingerne. Jeg var stolt af at være europæer. Desværre var der andre, der spillede højt spil, blandt andet de mest udviklede u-lande«, skrev Landbrugsraadets præsident Peter Gæmelke i Landbrugsavisen den 19. september.
Efter sammenbruddet i Cancun er spillet om skurkerollen begyndt. Hvis ikke sagen havde været så alvorlig, ville det være komisk at iagttage, hvordan Gæmelke med bizarre besværgelser og obskure fremstillinger prøver at sælge det noget særegne budskab om, at spørgsmålene om handel med landbrugsvarer i store træk var løst.

EU hovedansvarlig
Hovedansvaret for, at der ikke blev nogen aftale om begyndende afvikling af protektionisme og dyre støtteordninger, hviler på EU, som kun tøvende kom med ubetydelige indrømmelser. I alle tekster om landbrugsstøtte, eksportsubsidier og toldbarrierer manglede de essentielle og forpligtende tal: De kantede parenteser var ikke udfyldt med procenter, der var ingen årstal og ingen præcisering af varekategorier.
Omvendt blev der stillet maksimale krav til u-landene om bindende regler for investeringer, konkurrence, handelslettelse og transparens i offentlige indkøb. På trods af massiv modstand fra 90 u-lande fastholdt EU disse krav alt for længe i forhandlingerne. Var det for at undgå senere at skulle bevæge sig på landbrugsområdet? Eller isolerede EU sig selv ved at overspille sine kort og fejllæse situationen? EU’s forhandlere, som plejer at dominere massivt i kraft af deres antal og store kapacitet, var slet ikke gearede til at håndtere de velforberedte, konstruktive, offensive og selvbevidste u-lande.
Dette blev også glimrende illustreret af Gæmelke i Cancun. På et pressemøde den 10. september sagde han, at »Vi vil støtte u-landene, så meget vi kan«, og den 12. september kunne man læse disse ord i en pressemeddelelse: »European farmers fully support their fellow farmers in developing countries and the need to make real progress in the WTO to reduce poverty in the world«. Men samme dag beskyldte han i Information u-landene i G-21 for at være ’utaknemmelige’ for den markedsadgang og bistand, EU yder mange af dem. Den 14. september sagde han til DR Nyheder, at »der er meget stor forskel på u-landene, og hvis vi taler om samtlige udviklingslande, ville det betyde, at 30 procent af jordens befolkning skal tage hensyn til 70 procent, og det er uholdbart«. Og Gæmelke udtrykte tilfredshed med, at Forslaget til Ministererklæring hverken indeholder procenter eller datoer for nedskæringer af eksportstøtten. Ifølge Børsen den 16. september »glæder han sig over, at kollapset holder u-landene ude fra det europæiske landbrugsmarked.«
Der er ingen stringens, sammenhæng eller rationalitet i disse udsagn, og hvis denne historie om særinteresser skal skrives om, skal kreativiteten være større.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her