Læsetid: 4 min.

LÆSERDEBAT

Debat
31. oktober 2003


I guder
* Samarbejdet med gud må ophøre.
Det meste af tiden kan vi ikke sige noget med 100 procent sikkerhed og det kan vi ikke leve med i længden.
Vi udliciterer opgaven.

Sternberg

*Samfundets næste kærlighed
kunne bero på princippet
om nåde for nåde

Ellen Leinwand

Gratisaviser er junk
*Gratisaviser, som man efterhånden kan fås gratis på hvert gadehjørne her i HT-området er blevet et stigende problem for os nyhedsmisbrugere. Havde det så været kvalitetsprodukter, men de fodrer os sgu af med junk-nyheder – hvad for andre misbrugere ville svare til at man f.eks. udleverede gratis papvin til alkoholikere eller junk-narko til narkomaner.

Helgi Breiner, Kbh. Ø

Man har et standpunkt
*Ærlighed fremmer troværdighed, men selvhøjtidelighed kan blokere slemt for analyse angående tidligere/nuværende fascination.
Forfatteren Per Holm Knudsen skrev i Politiken 12. oktober 1974: »Jeg betragter indoktrinering og propaganda som to fortælletekniske måder at viderebringe en politisk opfattelse på.
Jeg er klar over at børn ikke vil læse en socialistisk børnebog frivilligt. Og socialistisk undervisningsmateriale er minimalt.«
Forfatteren indrømmer at manipulere rundt med børnene.
Ole Krarup skrev 23. november 1971 i Politiken, at kritik af den eksisterende kapitalistiske magtstruktur kunne kræve mere end sved og tårer, nemlig blod.
Ebbe Reich skrev 10. juli 1968, at der skete større ulykker i verden end når Standard Oil får sine biler overmalet.
Klaus Rifbjerg var 6. oktober 1969 ude med, at soldateruddannelse går ud på at uddanne folk til at atavistiske mordere, børster, uhyrer, banditter og fantasiløse lakajer.
Ligeledes i Politiken skrev Benito Scocozza 15. marts 1977 efter først at have præsenteret sig som marxist, som skriver bøger om dansk historie på et marxistisk grundlag, at det systemet frygter er, »at de små marxistiske ringe sig i det store hav. Ikke fordi mindre end fem procent af undervisere erklærer, at de er marxister. Men fordi det marxisterne siger er sandt.«
Ovennævnte forfattere er naturligvis i deres gode ret til at mene det samme i dag som tidligere. Men gør de mon det?

Birte Frandsen
Tåstrup

Udlængsel koster dyrt
*Artiklen om danske pensionister i udlandet, der lufter bekymringen for, at alle de gamle snyder det danske skattevæsen for voldsomme beløb – ’Alene sidste år blev der udbetalt pensioner for knap 900 millioner kroner til folk i udlandet, men heraf blev det blot betalt 78 millioner kroner i skat i Danmark’ – nævner bl.a. at ’Halvdelen af de danske folkepensioner, der bliver udbetalt til udlandet, ender ... hos ældre med adresse især i Sverige, men også i Norge og Tyskland’. Som det står i artiklen kræver det en korrektion.
I ni år har jeg fået dansk folkepension udbetalt i Sverige, hvor jeg bor. For det første fratrækkes skatten automatisk i Danmark. Jeg betaler altså skat i Danmark som alle andre. For det andet har jeg, som bosiddende i Sverige, ikke ret til nogle af de tillæg, f.eks. bolig- og varmetilskud, jeg måske kunne have fået i Danmark. For det tredje: Dansk sygesikring gælder heller ikke for mig – og her i Sverige skal man betale for lægebesøg og sygehusophold. For det fjerde, så beskattes kapital- og ratepension efter gældende regler i Danmark, når de udbetales.
Det er altså urimeligt at antyde, at de ca. 8.000 danske pensionister, som, ifølge artiklen, bor i Sverige, skulle unddrage det danske samfund store skattebeløb.
Det kan være, at der gælder andre regler for pensionister, der bosætter sig i det sydlige udland. Men hvor smålige skal vi være? Det handler om ca. 6.000 kroner om måneden før skat!
Det kan næppe være dén form for skatteflugt, der truer den danske velfærd.
 
Tørk Haxthausen
Majenfors

Videre, Qureshi
*Hvordan imødegå det politiske forfald, der er i gang i Danmark med magtarrogant opportunisme og fordummende nationalisme som hovedårsager? Det har SF’s Kamal Qureshi et bud på i samtalen med Helle Ib i Information lørdag 25. oktober. Han ønsker, at SF skal tydeligere ind i værdikampen og ikke kun føre fordelingspolitik via finanslovsforhandlinger.
Qureshi: »Socialdemokraterne ligner mere og mere Dansk Folkeparti i værdigrundlaget, og så må de hente deres parlamentariske grundlag derfra«. Kan SF på den måde motivere et ubeslutsomt Socialdemokrati til at gøre op med den del af dets vælgere, som er kronisk fristet af DF-våset, vil meget være nået. Måske ikke i første omgang et befriende regeringsskift, men i hvert fald en tilførsel af frisk luft til det politiske bageri, som vil glæde de rigtig mange mennesker hertillands, hvis værdier falder sammen med Qureshis, når han siger: »Min egen nyfødte søn skal have sikkerhed for at kunne bruge sine evner og ressourcer uden at blive trukket tilbage i rækken på grund af køn, religion, etnicitet, hudfarve eller seksuel orientering«.
Videre, Qureshi. Og hold kontakt med Marianne Jelved. Hjælper I hinanden, turde der være håb forude – ikke blot for din søn og alle de andre nyfødte, men også for mange andre for tiden truede værdier.
Venlig hilsen fra en gammel dansker.

Jørgen M. Andersen
Risskov

Gæstearbejdere i eget land!
*I Irak har det af USA udpegede regeringsråd nu udarbejdet og bekendtgjort investerings-love. De vil åbne dørene på vid gab for en privatisering og liberalisering af al statsejendom undtagen olie og gas, som USA vil bestyre.
Private og investorer skal højest betale 15 procent i skat, og importvarer skal betale 5 procent i særtold.
Desuden skal alt fra elektricitet og telekommunikation til medicinske artikler og ingeniørarbejder privatiseres, så hundreder af tidligere statsejede irakiske virksomheder nu kan sælges til private udenlandske firmaer, der derefter frit kan sende indtjeningen ud af landet.
Ingen sociale love er udarbejdet, der kan beskytte irakerne, hvor arbejdsløsheden nu er oppe på ca. 60 procent. De risikerer at blive gæstearbejdere i deres eget land.
Denne privatiseringspolitik støtter den danske regering ved at sikre en offentlig lånegaranti på en milliard kroner til de firmaer, der vil hente fortjeneste i Irak.
For regeringen hænger demokrati sammen med privatisering og fri konkurrence. Også selv om det medfører stigende arbejdsløshed.

Kai Dalsgaard
Grønne Demokrater, Odder

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her