Læsetid: 2 min.

Når Inf. er meget for...

13. oktober 2003

Påtale - Begejstring
Når Information behandler EU-spørgsmål synes det at ske ud fra en fastetableret præmis om, at EU er en god ting, som bør nyde fremme og at folk, der vil diskutere visdommen i dette, derfor pr. definition er misliebige typer, der drives af sinistre motiver. Sådanne individer kan derfor enten forvises fra spalterne eller overfaldes med en utøjlelig vrede, som det skete for den tidligere ’Årets Europæer’ Jens Peter Bonde for nylig.
Det ser næsten ud til, at man har vedtaget at fritage EU-stoffet fra den høje journalistiske standard, der normalt kendetegner bladet.
Et par eksempler. Her er en underrubrik fra en artikel om topmødet i Rom:
»Kampen for at gøre EU mere demokratisk, effektiv og klar til 10 nye lande, går ind i en afgørende fase, når unionens ledere i morgen indleder forhandlingerne om en ny forfatningstraktat.« (Information, 3. oktober)
Det er jo som taget ud af en officiel skrivelse fra EU’s oplysningskontor og afspejler hverken en journalistisk tilgang eller selve artiklen for den sags skyld. Her er avisen en del af en større kampagne.

Faklen bæres videre
Dagen efter bærer Annegrethe Rasmussen veloplagt faklen videre i en bagsideleder, der selvfølgelig har større rammer for personligt udtryk end en artikel. Hun er ked af, at vi har hørt så lidt om den nye EU-forfatning, fordi statsministeren er optaget af at fifle med retsforbeholdet. Det er kedeligt, når man tænker på de fordele »... Danmark, som et lille eksportorienteret land, høster af at være en del af et velfungerende og tæt europæisk samarbejde, som forener det demokratiske med det effektive.« (De gennemgående plusord ’demokrati’ og ’effektivitet’ suppleres for en sikkerheds skyld med det gammelkendte økonomiske argument!)
Igen: EU er godt, modstand eller skepsis dum og farlig; for EU er, med AG’s ord »et paradisisk sted« for de svageste medborgere. Med en sådan ideologisk tilgang til ’projektet’ kan det næppe undre, at AG mod slutningen af lederen udtrykker noget nær en frygt for demokratiet eller rettere for at modstandere af hendes ’projekt’ skal bruge deres stemmeret til at udtrykke holdninger, hun ikke deler. »De mange folkeafstemninger« vil være »den alvorligste trussel for projektet«, mener hun.

Redaktionel begejstring
Det, der er galt med Informations politik på EU-projektet er ikke, at bladet har en klar pro-EU holdning. Slet ikke. Der eksisterer intet krav om at en avis skal være i opposition til tidens dominerende holdninger. Problemet er bare at den næsten religiøse, redaktionelle begejstring for ’projektet’ risikerer at skygge for en differentieret dækning af stofområdet og således kommer til at udelukke argumenter, der kunne være med til at nuancere den debat, der måske kommer om den nye fælleseuropæiske Grundlov. Og det ville ikke klæ’ den mindst ringe.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu