Læsetid: 4 min.

Bøssebisp sår splid i kirkesamfund

Traditionsbundne kræfter i det anglikanske trossamfund er oprørte over New Hampshires nye åbent homoseksuelle biskop
Debat
6. november 2003

Internationalt
Det Episkopale Kirkesamfund i USA har færre medlemmer end halvdelen af Danmarks befolkning. Og som Danmark er vi så små, at man for det meste ikke lægger mærke til os. Men netop fordi vi nogle gange går andre veje, kan det ske, at vi pludselig kommer i fokus. Og i fokus er vi sandelig kommet i denne tid, efter at vi har tilladt os at udnævne en erklæret homoseksuel til ny biskop for New Hampshire.
Vores menighed er den amerikanske forgrening af det langt større Anglikanske Kirkesamfund, som omfatter 77 mio. medlemmer i 38 nationale menigheder over hele verden og er repræsenteret i 164 lande. Vores moderkirke er Church of England, som tæller 26 mio. døbte medlemmer, hvoraf beklageligvis kun er de færreste nogensinde sætter deres ben i en katedral, kirke eller kapel, medmindre det er jul eller påske.
De fleste af vores medlemmer bor i u-lande på den sydlige halvkugle, især i Afrika. Alene Nigerias Anglikanske Kirkesamfund har 17,5 mio. medlemmer. Vores kirke gør krav på at være en del universelle katolske tro, skønt Englands kong Henry VIII brød med pavedømmet i 1534. Da de amerikanske kolonier erklærede sig uafhængige af Storbritannien i 1776, fik vi et problem. Vi løste det ved at grundlægge vores egen Episkopale Kirke med biskopper, der oprindelig blev udnævnt af andre biskopper fra Skotland.
Fordi vi har bevaret disse tætte bånd til Storbritannien, er vi altid blev betragtet med nogen mistro hertillands. Vi har aldrig været nogen stor kirke, men er altid blevet set som den traditionelle magtelites og de riges trossamfund. Mange af USA’s præsidenter fra George Washington til George Bush’erne er således kommet fra Den Episkopale Kirkes rækker.
At høre til Den Episkopale Kirke i dette land er således forbundet med en vis status. Trods vores rigdom er vi dog generelt kommet godt ud af det med andre kirkesamfund og religioner. Det kan skyldes, at anglikanismen tradi-tionelt har en særlig forkærlighed for at vælge den gyldne middelvej. Vi betragter os i en vis forstand som bindeled mellem katolicisme og protestantisme, og hyppigt er vores nytilkomne medlemmer da også ekskatolikker eller tidligere evangeliske kristne.

Ramaskriget
Nu har det rejst sig et ramaskrig imod os, fordi 50 amerikanske biskopper den 2. november mødte op i New Hamsphire for at deltage i indvielsen af Gene Robinson som ny biskop. Robinson var tidligere gift og har to børn, men i de seneste 13 år har han levet i et åbent homoseksuelt forhold til en anden mand.
Den Anglikanske Kirke har traditionelt været af den overbevisning, at homoseksuelle gerninger strider imod de hellige skrifters forordninger, og at alt seksuelt samkvem bør holdes inden for ægteskabets rammer. Fra kirkens synspunkt er Robinsons problem, at han ikke kan gifte sig med sin partner, da denne er af samme køn som han selv. Ikke alene er han altså homoseksuel – han bedriver også uægteskabelig sex.
Der er ingen hemmelighed, at mange præster i såvel den anglikanske som i den romersk-katolske kirke er homoseksuelle. Begge steder har man foretrukket så vidt muligt at ignorere hele dette spørgsmål. Denne taktik har dog på det seneste vist
sig vanskelig at fastholde for USA’s katolikker efter en række pædofiliskandaler, der involverede katolske præster, har vakt enorm medieopmærksomhed.
Robinson er den første erklærede homoseksuelle anglikanske biskop. Den Anglikanske Kirkes officielle overhoved, ærkebiskoppen af Canterbury, har i modsætning til paven kun begrænset myndighed over sine menigheder, og de fleste af anglikanske trossamfund i udviklingslandene er uforsonlige modstandere af homoseksualitet. De truer nu med at isolere eller udstøde Den Episkopale Kirke fra moderkirken, hvis den ikke finder tilbage på ’den rette vej’. De hævder, at Den Episkopale Kirke er gået over til at ’bifalde synd’ og er frafaldet de hellige skrifters 2.000 år gamle principper.
»Djævlen har gjort sit indtog i kirken. Vi kan ikke tåle, at Gud bespottes,« udtalte f. eks. Benjamin Nzimbi, ærkebiskop af Kenya.

Advokater på spring
Kristendommen er trængt i flere traditionsbundne dele af verden, hvor islam står stadigt stærkere. Som en episkopalsk biskop udtrykte det for nylig: »Vi tilbyder dem tre guder og en kone – de tilbyder dem en gud og tre koner.«
I USA har Robinsons indsættelse som biskop været tæt på at sprænge Den Episkopale Kirke, der i forvejen er så lille. Vi har også lagt os ud med de fundamentalistiske protestantiske kirkesamfund, og præsident Bush har blandet sig i striden med en opfordring til at forbyde homoseksuelle ægteskaber (som nu er lovlige i Canada) i den amerikanske forfatning.
Robinsons forsvarere hævder, at de traditionelle udlægninger af biblens ord om homoseksualitet er forældede og hykleriske. De siger, at Robinsons indsættelse som biskop blot har skabt åbenhed om noget, der før var skjult, og at kirken bør tage imod ikke alene homoseksuelle, men alle marginaliserede personer.
Den Episkopale Kirke risikerer nu at utilfredse menigheder og medlemmer tilbageholder deres finansielle støtte til den, og er havnet i en strid, der vil tiltrække tilstrækkeligt mange advokater til at fylde den største katedral i USA.
Indsættelsen af biskop Robinson udviklede sig til lidt af et cirkus, da en præst greb mikrofonen for at udbasunere sine indvendinger. Da han begyndte at beskrive homoseksuelle handlinger i malende detaljer, afbrød den præsiderende biskop ham og bønfaldt ham om at skåne forsamlingen for ’disse detaljer’. Men disse detaljer er, selvfølgelig, hvad hele sagen drejer sig om.
En anden taler udbrød, at denne ’frygtelige og bibelstridige fejltagelse vil få Guds hjerte til at briste.’
Sandsynligvis er Guds hjerte dog bristet for længe siden, og det er tvivlsomt, om noget, som Den Episkopale Kirke gør eller ikke gør, vil kunne råde bod på dette.

*Paul Ashdown er professor i journalistik på Knoxville University i Tennessee

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her