Læsetid: 3 min.

Forskningens medialisering

Er det virkelig ikke muligt for Information at formidle den mere komplekse konklusion til læserne, der formuleres i Magtudredningens hovedrapport?
8. november 2003

KOMMENTAR
I Magtudredningens hovedrapport, Magt og demokrati i Danmark, hævder vi, at der i Christiansborg-kulturen er en tilbøjelighed til at undervurdere vælgerne. På samme måde må man konstatere, at der i Informations redaktion (lederen ’Magten redt ud’, 1. nov. 2003) findes en tilsvarende nedvurdering af læserne. Er det virkelig ikke muligt at formidle den mere komplekse konklusion til læserne, der formuleres i Magtudredningens hovedrapport? Hovedbudskabet i Magt og demokrati i Danmark er nemlig dobbelt. For det første siges det, at hvis man betragter udviklingen over de seneste 30-40 år, har den været overraskende positiv. For det andet siges det, at dette ikke indebærer, at udviklingen er uden stærkt bekymrende træk.
Den overordnede positive vurdering af udviklingen begrundes dels med, at den danske befolkning er stærk, kompetent og selvbevidst. Og dels med, at de politiske institutioner har vist sig robuste overfor og tilpasningsdygtige til nye betingelser.

Bekymrende træk
Dernæst peges der på en række bekymrende udviklingstræk, som det danske samfund må forholde sig til i de kommende år: 1) Der er et demokratisk underskud i forhold til EU. 2) Der er betydelige sociale skel i den danske befolkning, hvoraf nogle er nye, andre gamle. 3) Der er sket en række ændringer af de politiske processer, som truer kvaliteten af de politiske beslutninger.
Det demokratiske underskud i forhold til EU har flere sider. Der er sket en betydelig demokratisering af EU’s institutioner, men der er ingen fælles offentlighed, den politiske deltagelse er næsten fraværende og tilliden til institutionerne er ringe.
Der knytter sig også demokratiske svagheder til beslutningsprocesserne vedrørende EU-spørgsmål. En stor og over tid stigende del af Folketingets lovgivning stammer direkte eller indirekte fra EU, men Folketinget har vanskeligt ved at matche regeringen i formuleringen af den danske EU-politik.
Bekymrende er også de nye sociale skel i den danske befolkning. Sammenlignet med andre lande har Danmark altid været karakteriseret ved en høj grad af politisk lighed. Æren herfor har de stærke folkelige bevægelser, som er stærkt svækkede i dag. Der er derfor fare for, at vi bevæger os mod større social ulighed i politisk aktivitet.
Det er også et bekymrende sammenfald mellem social og politisk marginalisering. De socialt marginaliserede er de mindst aktive, og de har vanskeligt ved at forsvare deres interesser over for magthaverne.
Det er påfaldende, at uligheden mellem kønnene synes helt glemt i Danmark, og man kan iagttage en udvikling i retning af et sammenfald mellem økonomiske og etniske skel. Vi er i færd med at skabe et fattigdomsproblem med en stærk etnisk slagside.

Jura fortrænger politik
De politiske processer har gennem de senere år ændret sig på bekymrende vis. Der er sket en medialisering af politikken, dvs. at den politiske kommunikation i stigende grad foregår på massemediernes betingelser. Hermed bliver mediernes nyhedskriterier og tidsrytme afgørende. De politiske budskaber bliver mere tilspidsede, mere konfliktfyldte og personcentrerede.
Gennem de senere år er domstolene kommet til at spille en stigende retsskabende rolle. Juraen er i nogen grad ved at fortrænge politikken. Det gælder de nationale domstole, men især de internationale domstole. Der er fortsat en ringe offentlighed i forvaltningen, og samtidig er der en aftagende offentlighed omkring centrale politiske beslutninger.
De meget store interesseorganisationer og virksomheder har fået en stor og til tider uigennemskuelig indflydelse på de politiske beslutninger. I Informations leder den 1. november 2003 får Torben Krogh vore undersøgelser af den økonomiske magt reduceret til én bog. Havde han deltaget i konferencen, eller havde han orienteret sig i hovedrapporten og i listen over publikationer, ville han vide, at det er der altså seks bøger om. Læsere, der ønsker at orientere sig i Magtudredningens konklusioner, kan downloade en kort version på adressen www.magtudredningen.dk.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu