Læsetid: 6 min.

DEBAT

Debat
6. december 2003


Samfundsstøtten Dyremose
*»Spørg ikke, hvad dit land kan føre for dig – derimod, hvad du kan gøre for dit land.« Disse ord gør Henning Dyremose til sine i et radioprogram på P1 på 40-årsdagen for drabet på JFK. »Det var disse ord, der gjorde, at jeg gik ind i politik. Jeg måtte tage et ansvar for samfundet,« siger han i udsendelsen.
Meget morsomt at tænke på i disse dage efter, at TDC’s svindelnummer med skattekroner er kommet for dagen.

J.Z. Mandrup

Manipulation
*Udenrigsminister Per Stig Møller skriver i kronikken den 4. december, at Information manipulerede med de juridiske notater.
Det skal jeg ikke gøre mig klog på. Men jeg kan ikke forstå hvorfor Irak har fået sine chancer for at overholde alle de af Sikkerhedsrådet opstillede krav og betingelser, og det derfor var i orden at besætte landet med en hjemmestrikket FN-godkendelse. Når Israel i snart 40 år ikke har overholdt alle de af FN opstillede krav og betingelser. Israel/Palæstina-konflikten udgør også en trussel mod international fred og sikkerhed i regionen.
Derudover finder jeg det godt, at Information vil tilbunds i en så vigtig beslutning, der gjorde Danmark til krigs- og besættelsesmagt.

Dorte Sørensen
Roskilde

Kære skat
*Det ligner efterhånden en fjumre-epidemi, som har bidt sig fast i den borgerlige regering. Sidste offer er det ellers henslumrende skatteministerium, der overraskende – for sig selv – er blevet mindet om, at det ikke bare er en filial, der rutinemæssigt administrerer skattestop og skattelettelser. Ståhejen skyldes som bekendt, at telegiganten, TDC, har udnyttet et hul i den danske skattelovgivning.
Nu er det jo ikke ligefrem telepatiske evner, som TDC’s administrerende direktør, Henning Dyremose, har måttet ty til for at finde frem til guldægget i det gyldne skattehul. Den profitfikserede fhv. finansminister har såmænd bare brugt sin fortid som springbræt. Men man kan vist roligt sige, at pengestrømmenes vej til de maghoniforede direktionslokaler har været belagt med 24 karats hykleri.
Tilsyneladende har de instanser, der reelt burde være gået i gang med rettidig omhu, været fraværende.
Den eneste der kan prale af at have dyrket den omtalte omhu, er TDC’s direktør.
At give Folketinget urigtige oplysninger, er en alvorlig sag. Det ved statsministeren alt om, fra sin egen tid som skatteminister. Derfor tog han det drastiske skridt at få nedsat en undersøgelseskommission, der skal kulegrave myndighedernes håndtering af TDC’s milliardfradrag: Hvem vidste hvad, og hvornår?
Hvis statsministeren selv ville udvise rettidig omhu for sin regering, ville det være klogt at oprette et krisestyrende døgnberedskab.
To fjumreår må da være nok!

Conni Kur
ansat ved Socialistisk Folkeparti

Hvad er der sket?
*På Informations generalforsamling den 20. november gav økonomien anledning til de sædvanlige besværgelser, dog med den variant i år at udviklingstilskuddet fra Dagspressens Finansieringsinstitut forsvinder med udgangen af 2004. Men et og andet må være sket siden, for ellers ville Information vel ikke blot 14 dage senere afskedige seks medarbejdere, når hverken bestyrelse, direktion eller chefredaktion på generalforsamlingen fandt anledning til at tale klarsprog om noget, der må siges at have betydning for virksomhedens fremtid?
At Per Marquard Otzen er blandt de seks tyder ikke godt: Om nogen har han med sin streg gennem mere end 30 år været med til grafisk at gøre Information til andet og mere end blot en avis; han har gjort Information til netop Information. I en anden sprogbrug ville man kalde den slags ’branding’. Det er det man konkurrerer på.

Poul Birch Eriksen
aktionær

New-speak fra Poul Nielson
*EU-kommissær Poul Nielson er i sin kronik den 27.nov. utilfreds med, at Folketingets Magtudredning påpeger, at afgivelsen af kompetence til EU har svækket Folketinget. Det er selvfølgelig også uheldigt for Nielson og hans parti (S), som forsøger at skjule dette faktum. Nielson påstår derefter, at det ikke har nogen mening at tale om selvbestemmelse i en globaliseret verden. Ifølge Nielson kan Danmark altså ikke selv bestemme, om vi f.eks. vil deltage i en krig i Irak etc. Vrøvl.
Lige så vildledende er hans påstand om, at det bare gælder om at sidde med ved EU-bordet, så får vi medbestemmelse. Hvis bare Danmark havde siddet med ved euro-bordet, så kunne vi altså have været med til at bestemme, at Tyskland og Frankrig skulle overholde de økonomiske spilleregler, de har skrevet under på? I det virkelige EU banker de store lande desværre de små på plads.
Som et gode henviser Nielson til unionens kontrol med store internationale monopoler og karteldannelser. Et besynderligt eksempel, når man ser på realiteterne i energisektoren.
Lidet overbevisende er Nielsons påstand: »Kampen mod terrorisme er endnu et eksempel på, at selvbestemmelse er en illusion.« Kan Danmark ikke længere selv bestemme, hvilke retsregler vi vil benytte i efterforskningen af mistænkte terrorister? Eller har Nielson afskaffet den danske undtagelse på retsområdet?
Nielsons hovedpåstand er, at suverænitet er et forældet begreb. Det har han jo lov til at mene, hvis han hellere ved sidde med ved bordet i Bruxelles og lade de store bestemme, men flertallet af danskerne er næppe ligeglade med vores suverænitet.

Niels I. Meyer
JuniBevægelsen

Gert Petersens læsefærdigheder
*»Men Olsen klager over, at han ikke kunne den finde den beskedne styrke på nettet og antyder, at jeg nok har hentet tallet i den blå luft«, skriver Gert Petersen i sit indlæg i Inf. den 2. dec. Nej! Jeg gør klart opmærksom på, at ordet Petersberg intetsteds er omtalt i udkastet til ny forfatning for EU – hvori jeg gentagne gange har søgt på ordet (søgefunktionen i word under menuen ’rediger’) ligesom jeg gør opmærksom GP’s ’lykketal’ 60.000 heller ikke nævnes, hvilket GP på en om end indirekte facon bekræfter.
Det betyder ikke, at GP har hentet styrken på 60.000 mand i den blå luft, men at størrelsen af styrken ikke er forfatningsfæstet og derfor kan ændres løbende ved beslutninger i EU. Og at GP’s lykketal følgelig ikke er synderligt relevant ift. en diskussion om udkastet til forfatning for EU og de militære målsætninger, som er opstillet i dette!
GP prøver så i øvrigt i sit indlæg at reducere de militære ambitioner i forfatningsudkastets artikel 40 til et spørgsmål, der alene har at gøre med denne krisestyringsenhed.
Således betyder en forbedring af et medlemslands militære kapacitet (jvf. forfatningsudkastet) ifølge ham en forbedring af den brøkdel af et medlemslands militære kapacitet, der angår EU-krisestyring. En særdeles kreativ fortolkning, men forståelig set i lyset af SF’s indlysende behov for at bagatellisere EU's militære ambitioner.

Ulf V. Olsen
provinssekretær i Enhedslisten

Ret og fred
*Under overskriften ’I får ret og vi får fred’ skriver Information den 25. nov, at »oppositionen har fået den uafhængige Irak-undersøgelse... men konsekvenserne for regeringen er til at overse.«
Ja, det er muligt de umiddelbare konsekvenser er til at overskue for regeringen, men gælder det også på længere sigt?
Intet tyder på, at Irak-krigen er hverken helt eller halvt afviklet. Landet er kastet ud i en situation, der daglig forværres som følge af en amerikansk manipuleren, der i bund og grund har sig selv som mål. Dilemmaet er så tydeligt, at man må hedde George W. Bush for ikke at kunne eller ville forstå dette.
Danmarks bidrag består som bekendt i at sende flere soldater ind i dette krigsfelt, men hvor længe holder skansen? Og hvor længe vil krigen eller konflikten kunne holdes indenfor dette geografisk begrænsede område?

Ole Kløcker
København V

Præstefædtreog fremmedhad
*I Information den 4. december citeres J. Langballe og S. Krarup fra Dansk Folkeparti for at have kaldt Information, Forlaget Modtryk og TV 2 for »de autonomes propagandacentral«.
Og det fra de præstefætre som jeg opfatter som ’Fremmedhadets propagandacentral’!
Om aftenen kan man i DR2’s debatprogram se samme Søren Krarup optræde på slap line i den genre diverse Venstre-ministre har fremturet i på tv: At svare på noget andet end det man bliver spurgt om, samtidig med at man forsøger sig i rollen som forfulgt uskyldighed.
Oprigtig talt: Efter min mening er det vi har brug for i øjeblikket at prøve at forstå også fremmedartede kulturer – samtidig med at man holder fast ved sine egne kulturelle værdier som grundlag for vort samfund. Og navnlig er der brug for at føre den, naturligvis nødvendige, debat på et anstændigt niveau hvor man lytter til hinanden.
Som den internationale situation ser ud i øjeblikket, med den uhyggelige eskalering i konflikterne i Mellemøsten, Irak osv., synes det meget påkrævet at de enkelte lande prøver at yde deres bidrag til international forståelse, frem for at fremture i gold nationalisme og det der er værre.
 
Karenmarie Exsteen
Nexø

Hvad er?
*Hvad er Dansk Folkeparti?
Et Nationalistisk Socialdemokrati!

Lars Bakke
Gilleleje

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her