Læsetid: 3 min.

De moralske kulturkæmpere

Regeringens såkaldte kulturkamp er en kamp for magt, men sovset ind i ord om moral og kultur. Statsministeren har en ministerklub af moralske kulturkæmpere med et nyt medlem – leveret af Skatteministeriet
Debat
5. december 2003

Kommentar
Anders Fogh Rasmussens regering har en klub. Den er ikke officiel. Den har medlemmer fra begge partier, af begge køn. Nu har den fået et nyt medlem – en mand. Snart har den flertal i regeringen, også af mænd, men kvinderne er skam med.
Det drejer sig om regeringens hemmelige klub ’De moralske kulturkæmpere’. Kriteriet for at tilhøre denne kvalificerede klub er, at man skal kunne demonstrere evnen til at overtræde skrevne og uskrevne regler for anstændig optræden og praksis – og slippe fra det med sit politiske liv i behold. Kun derved har man taget del i Anders Fogh Rasmussens såkaldte kulturkamp til erstatning af gamle værdier som anstændighed og moral. Dens overordnede mål er politisk overlevelse og fastholdelse af magten med allehånde midler, spindoktorer og manipulation. Kun ved at opfylde disse kriterier kvalificerer man sig til at komme med i denne ekslusive klub. Medlemsskab er eftertragtet. Lad os se på medlemmerne.
Formand er naturligvis Farmand Anders Fog himself. Han satte en rekord for 11-12 år siden, som endnu ikke er slået. Som ansvarlig skatteminister lavede han kreativ bogføring, som blev bekræftet af en kommissionsdomstol, forlod frivilligt taburetten, før han kunne væltes, fortsatte sin politiske karriere, blev formand for Danmarks meget liberale parti Venstre, er endt som statsminister og har ene mand samlet Europa. Dygtig mand.

Moral og ekstra tillæg
Det er ikke kun Venstre, der er meget liberalt. Det gælder også Anders Fogh. Han har forlængst tilgivet sig selv, men også de to konservative damer, han tog ind i sin regering Lene Espersen som justitsmor og Henriette Kjær som socialmor, selv om de som menige folketingsmedlemmer med deres liberale forhold til sandhed og moral havde opgivet fask bopæl i provinsen for at sikre sig ekstra tillæg.
Derfor kan det ikke overraske, at farmand også accepterede, at hans partifælle den meget liberale Thor Petersen fuskede med sin adresse, sin bopælspligt på sine landejendomme og tog mod tvivlsomme tilskud fra EU’s vanvittige landbrugsordninger. Men det må have været en diskvalificerende handling, at Thor Petersen betalte sit EU-tilskud tilbage, når han mente sig berettiget til det.
Senere har miljøminister Hans Chr. Schmidt gjort sig fortjent til medlemskab i klubben af moralske kulturkæmpere med sin favorisering af såvel den arbejdsplads han har orlov fra – samt partifæller. Hans administration undersøges ganske vist af ombudmanden, men foreløbig har han klaret frisag.
Og så har vi ikke nævnt kirkeminister Tove Fergo og hendes administration af de kirkelige midler – altså materien, ikke ånden og hendes spindoktor.
På det seneste kommer den dygtige Svend Erik Hovmand, der som skatteminister hindrede pengene i at fosse ind i statskassen fra det erhvervsliv, han og farmand Fogh vil forgylde på skatteydernes bekostning. Foreløbig holder farmand Fogh hånden over sin hovsa-Hovmand ved et gammelt trick – at trække ubehagelige sager i langdrag. Han bebuder en kommissionsundersøgelse, der er færdig efter næste valg, når sagen er glemt og Hovmand kasseret.

Hurtig afklaring
Den sag kan afklares hurtigt ved en rask journalistisk indsats – hvis man vil: Ved ethvert ministerskifte udarbejder ministeriet en liste over de vigtigste og mest presserende sager til orientering for den kommende minister. En dækning af hullet i skatteloven var forberedt ved en lovændring i Skatteministeriet under den afgående socialdemokratiske skatteminister Frode Sørensen. Som medlem af Ligningsrådet var Hovmand tilmed orienteret. Men hurtig afklaring betyder, at Hovmand ikke overlever som minister. Det er statsministeren ikke interesseret i
I stedet har skatteministeren foreløbig kvalificeret sig som medlem nr. 7 af regeringen Fogh Rasmussens klub af moralske kulturkæmpere, der under dække af ordet kulturkamp bare vil bevare magten. Nu er de et helt håndboldhold – og på bænken sidder parodien på en kulturminister Brian med den skrøbelige hukommelse. De konservative er i mindretal. Men ’kulturkampen’ er jo også Anders Foghs projekt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her