Læsetid: 6 min.

DEBAT

Debat
3. januar 2004


Flere forsætter, tak
*Mangler der ikke nogle nytårsforsætter?
Måske skulle præsident George W. Bush ikke få Saddams mundsavl så nøje studeret, og måske er det lidt dumt at blande et lille land som Danmark ind i sådan en stor krig, Fogh.
Og husk Pia K., at det er ok at tage på ferie sydpå, selv om man skulle blive lidt brun i huden...

Rasmus, 6. b, Skovshoved Skole

Statsministeriel nytårstale
*Man hører straks fo(gh)netikken:
Anders Fogh har uld i munden
– så er der ikke plads til tungen.

Wilfried Schuhmacher, Gadstrup

Sen indrømmelse
*René Karpantschof (RK) indrømmer omsider, at Dansk Forums (DF) injuriesag mod ham ikke endte med hans frifindelse i byretten, hvor han i øvrigt blev pålagt at betale egne sagsomkostninger, men med parternes forlig i landsretten. Han kalder forligstilbuddet, som han kendte til dage i forvejen, for ’et besynderligt træk’, men underskrev altså alligevel forligsteksten. Efter således egenhændigt at have annulleret byrettens frifindelse af sig, forsøger RK sig nu med, at forliget ’understreger’ dele af byretsdommen. Denne flovmand kunne han have sparet sig selv for: I forligsteksten, som blev formuleret af DF, er der ingen henvisning til byretsdommen overhovedet. Teksten blev formuleret i lyset af, at DF under sagsforberedelsen kunne påvise, at RK i byretten bl.a. begik dokumentfalsk. Disse fund blev løbende fremlagt for såvel RK som landsretten. Det er på den baggrund, at RK’s ret beset ellers netop besynderlige, forligsvilje skal forstås.
Lad mig i øvrigt forsikre, at ingen forsøger at ’få skovlen under’ RK. Dette let hektiske udtryk skyldes formentligt, at undertegnede december igennem offentligt har grebet ham i en efterhånden længere række hele og halve usandheder – alle affødt af RK’s underlødige optræden i Henrik Gade Jensen-sagen.

Martin Kasler
Kbh. V

Ud af busken, Fogh
*Vi har en regering og en statsminister som formår at skjule de største politiske udfordringer. Statsministeren sagde i sin nytårstale at opsvinget kommer. Det håber vi alle naturligvis på.
Nøglen til vækst og velfærd er uddannelse. Således lød ordene fra ministeren. Ja, siger jeg, det kan jeg kun bekræfte ham i – men hvorfor skærer regeringen så meget ned på netop uddannelse og forskning? Punkter, som Socialdemokraterne i den kommende valgkamp vil vægte højt.
Dobbeltmoralen fik heller ikke for lidt. For regeringen forsvarer uddannelse – men bidrager til forringelse heraf.
Rent økonomisk støtter jeg en bred skattelettelse – men det må ikke være på bekostning at den øvrige vækst. Derfor mener jeg – hvis vi fortsat skal satse på uddannelse – at vi skal prioritere i den øvrige velfærd. Vi må åbne muligheden for mindre velfærdsreformer. Simpelthen for at sikre fremtidens økonomi.
Rent velfærds- og økonomipolitisk mener jeg derfor, det er på tide at Anders Fogh Rasmussen og de øvrige regeringsmedlemmer kommer ud af busken.
Borgerne bør vide hvor de står – kom med en udmelding, og vent ikke til efter næste valg.

Martin Bendtsen
medlem af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom

Opsang til Risø
*Den 18. december skriver Preben Maegaard fra Folkecenteret for Vedvarende Energi om regeringens nærighed med hensyn til bevillinger til udvikling af vedvarende energi.
Men han fremmaner også det spøgelse, at vi er på vej til herhjemme at sætte et spørgsmålstegn ved det nej til A-kraft, som Nielson og Arne Christiansen stod for i SV-regeringens tid.
Det eneste Risø efter min mening burde skynde sig at gøre, var at få sagt til offentligheden, som jo ikke kan vide, om der er hold i billetterne der: Vi ved skam godt, at der i EU-regi ikke må foregå et samarbejde om fredelig udnyttelse af forskning vedrørende A-kraft og energiforsyning derved, men derimod af kernefysik, og at det ikke er det samme.

Mette Groes
Storvorde

Demokrati i Serbien
*I Serbien, delstat i den føderale republik Serbien-Montenegro, har det radikale parti fået flest stemmer, med ret til 81 valgte i den lovgivende forsamling. Men det radikale parti kan ikke – selv med stemmerne fra Serbiens Socialistiske Parti (22 valgte) – danne regering i Serbien.
Så de europæiske og amerikanske ’velgørere’ har nu opfordret de øvrige mindre partier til at blive enige om regeringsdannelse, for at forhindre at det største parti kan komme i regering. Det er vesterlandsk ’demokrati’ i renkultur.
Det er strudsepolitik at forsøge at nægte det parti, der fik flest stemmer, indflydelse i den lovgivende forsamling.
Hvor længe vil de mindre småpartier kunne holde fred? Hvilke fataliteter skal Serbiens befolkning stilles overfor for at tækkes de vesteuropæere og amerikanere, der i den sidste ende er ansvarlige for krigene i og opløsningen af Jugoslavien? Der er langt fra lagt låg på Balkans krudttønde.

K.A. Lehnsdal
Spanien

Miljøforvirring
*Hvad er nu det for noget? Er Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed virkelig nede på samme usle niveau som os andre og ikke hævet over kritik, men må argumentere for sine synspunkter? Her troede vi lige, vi havde fået en erstatning for den ufejlbarlige pave, og så viser det sig, at de kan tage fejl som andre mennesker. Intet under at miljøentusiasten David Rehling er forarget i lederen 20. december. Han har ikke mere en enig videnskab bag sig, når han halv religiøst tilbedende behandler naturen som en hellig kirke, hvor mennesker intet må røre. Han må bittert se i øjnene, at miljøpolitikken netop er politik og ikke videnskab. Vejret kan forudses fem dage, længere frem er gætteri.
Hvis vi ikke har foden solidt plantet på naturens nakke, springer den når som helst i struben på os. Vi skal derfor ikke bygge på autoritet, men på argumenter og herredømme over naturkræfterne. Lad os ikke gå tilbage til de mørke tider med inkvisitionsdomstole og ufejlbarlige autoriteter, men selv tage ansvaret for vor skæbne og fremtid med åbne øjne og kritisk sans. Det kan være, at Lomborg har ret i, at milliarder af kroner er bedre anvendt til at skaffe rent drikkevand og mad til millioner af mennesker frem for at nedsætte CO2-udslippet med få procent.

Iver Hagel-Sørensen
Vanløse

I Mexico fængsler man miljøaktivister
nDe mexicanske myndigheder har gjort det igen – fængslet indianerledere, der blot har ønsket at beskytte deres miljø.
Den 29. marts 2003 trængte nogle politifolk uden retskendelse ind i Isidro Baldenegro López’ hjem i Coloradas de la Virgen i staten Chihuahua. De forhørte ham angående våben og blokader af tømmertransporter. De bad ham dernæst komme til et møde med anklagemyndigheden i den nærliggende by. Men i bilen blev han og en nabo, Hermenegildo Rivas, belagt med håndjern. Begge blev den følgende morgen fotograferet for pressen med våben og narkotika i hænderne for at legitimere anklagen imod dem. Den lød på illegal narkotika- og våbenbesiddelse.
Amnesty International mener at de er blevet fængslet på grund af deres aktive rolle i en gruppe Tarahumara-indianeres kamp mod miljøskadelig skovhugst. Som medlemmer af miljøorganisationen Fuerza Ambiental har de fredeligt demonstreret mod ødelæggelsen af deres miljø og eksistensgrundlag.
Begge nægtede sig skyldige, og deres beskrivelse af arrestationen blev bekræftet af vidner. Alligevel hævdede politifolkene, at de havde mødt de to indianerledere ude i terrænet og fundet dem i besiddelse af skydevåben og marihuana. Politiets version blev accepteret af anklagemyndigheden.
Sagen ligner forbløffende en tidligere fra staten Guerrero, hvor de to indianske bønder Montiel og Cabrera blev arresteret i 1999 ligeledes fordi de ville beskytte deres miljø mod ødelæggende skovhugst udført med støtte fra lokale uformelle partibosser (såkaldte caciques). De blev voldsomt tortureret og tvunget til at tilstå bl.a. illegal narko- og våbenbesiddelse. De blev idømt seks-ti års fængsel, men løsladt efter ca. to et halvt år – uden tvivl som følge af internationalt pres.
Også i den aktuelle sag fra Chihuahua ønsker sådanne caciques kontrol over de lokale ressourcer. De udsteder dødstrusler mod dem, der kommer deres økonomiske interesser på tværs.
I september 2002 demonstrerede folk fra Coloradas de la Virgen foran Miljø- og Naturressource Sekretariat for at protestere mod at omtalte caciques havde fået tilladelse til at fælde jomfruelig skov. Det lykkedes landsbybeboerne at få en retskendelse, der midlertidigt standsede fældningen, men en uge senere modtog Isidro Baldenegro m.fl. dødstrusler. Så vidt vides har ingen myndigheder undersøgt disse trusler.
I skrivende stund er der ikke afsagt dom over Isidro Baldenegro og Hermenegildo Rivas, men det hører med til historien, at Chihuahuas officielle menneskerettighedskommission i en rapport konkluderer at politiets version af hændelserne modsiges ikke bare af de to anklagede, men også af øjenvidner.
Kommissionens anbefalinger i den anledning er ikke taget til efterretning af anklagemyndigheden.

Mette Hald Hundewadt
Mexico-koordinator,
Amnesty International

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her