Læsetid: 3 min.

Fort Europa under opbygning eller afvikling

Er der en vej ud, for et andet Europa-koncept mellem pressionen fra henholdsvis den indre og den ydre højrefløj?
Debat
5. januar 2004

International
USA er bekymret, thi Europa vil i fremtiden, når NATO ikke i forvejen er involveret, kunne foretage autonome operationer. I forvejen var vejen banet for EU’s adgang til NATO’s hemmelige strategier og indsigter via den såkaldte Berlin Plus- aftale fra december 2002, truffet i København under det danske formandskabs ledelse.
I april i år havde Frankrig, Tyskland, Belgien og Luxembourg indgået en aftale om etablering af et fast hovedkontor i Tervuren i Belgien. Som bekendt skabte dette alvorlige problemer mellem USA og EU, og USA anklagede specielt Frankrig for at ville underminere NATO.
Chirac indrømmede da også selv for nylig (den 12. december), at »krigen i Irak forgiftede klimaet meget« (El País, 13. december 2003).
Den nuværende situation ligner en mellemlanding på vej mod større europæisk autonomi på forsvarsområdet, og samtidig et kompromis i forhold til USA. EU ønsker en afdeling etableret i NATO’s hovedkvarter i Mons i Belgien, og at NATO placerer forbindelsesofficerer som en art operativ kommando inden for EU. Så skulle selv Bush fremover kunne sove roligt om natten. Tony
Blair har dog måttet hænge i telefonen med Bush til langt ud på natten for at berolige ham, oplyser El País.
Bushs nattesøvn forstyrres i almindelighed af moderate europæere og af Amnesty International og FN’s generalsekretær Kofi Annan i særdeleshed – i det hele taget af mennesker, der sætter deres lid til folkeretten, og som er imod dødsstraf og vilkårlig internering af personer, der formodes at være så farlige, at de ikke kan omfattes af nogen internationale konventioner. De overvåges som bekendt af selvbestaltede amerikanske militærmyndigheder, der henter deres autorisation fra en art lex americana, som igen legitimeres af den pax americana, som især frihedselskende amerikanere i USA har måttet lide under siden den 11. september 2001 kl. 15.10.
Det trauma, som terrorhandlingen imod WTC udløste, blokerer hos USA’s økonomiske og politiske elite for en forståelse af, at terrorisme er en funktion af økonomisk og kulturel imperialisme og undertrykkelse.

Forræderi
Når EU nu i forsvarsspørgsmålet rykker forbi NATO-alliancen med det mål i sigte at etablere en selvstændig EU-hær, så opleves det, som alle ved, af Bush som en konsekvens af det forræderi, som Chirac og Schröder gjorde sig skyldige i ved at modsætte sig en Irak-krig uden FN’s billigelse. Det er selvfølgelig også et problem, at EU-lande som Østrig, Sverige, Finland og Irland, der ikke er medlemmer af NATO, via den nye konstruktion vil få adgang til alliancens indsigter og strategier.
Bekymret kan man som europæisk borger være, fordi kontrollen med indvandring til EU-lande skærpes uden hensyntagen til, at Europa generelt vil komme til at mangle arbejdskraft i de kommende år. Man vil afvikle udvisningsprocedurerne hurtigere end tidligere og indføre krav om biologisk verificerbar visa-kontrol ved EU’s grænser. Tyskland og Østrig ønsker ikke umiddelbart at give yderligere arbejdstilladelser til flygtninge, der kommer til Europa, og et projekt gående ud på at lave en liste over lande, hvorfra flygtninge automatisk afvises, er blevet fremsat, men bremset af FN og Amnesty International. Haarder har ret, når han hævder, at EU retter sig ind efter dansk flygtningepolitik! Og også EU har altså problemer med Amnesty International og FN!
Man lytter til det yderste højre som i flere europæiske lande har fået vind i sejlene, først og fremmest i Danmark med Dansk Folkeparti, men også i Italien, naturligvis, med Berlusconis Forza Italia.
I Tyskland dukker der underlige personager op af folkedybet, som for eksempel Ronald Schill i Hamburg, fra Partei Rechtstaatlicher Offensive, der ønsker Tysklands udmeldelse af EU.
Putin, der ikke er særligt interesseret i mastodonten EU, skulle angiveligt kunne tilbyde industristaten BRD givtige udfoldelsesmuligheder i Rusland; så hvis EU skulle gå hen og bryde sammen, eller indlede handelsblokade imod Tyskland ved en eventuel udtræden, kan tyskerne godt se deres udkomme i øst.
Er Fort Europa ved at blive kvalt i fødslen? Eller er der en vej ud, for et andet Europa-koncept, mellem pressionen fra henholdsvis den indre (Dansk Folkeparti, Schill, Berlusconi med flere) og den ydre (Bush-administrationen) højrefløj?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her