Læsetid: 3 min.

Kort redegørelse ang. børn som forbrugsgode

De er kort sagt vanskelige at passe ind i et moderne familieliv og er således nøgtert set næppe løsningen på et stresset ungt pars problemer
Debat
16. januar 2004

De er kort sagt vanskelige at passe ind
i et moderne familieliv og er således nøgtert set næppe løsningen på et stresset ungt pars problemer

Kommentar
Mange af nutidens unge par fører en helt urimeligt stresset tilværelse i bestræbelserne på at opnå det gode liv. I længden indebærer dette en fare for helbredet, hvorfor det er nødvendigt at koble af indimellem.
Dette kan ske på mange måder. Nogle dyrker ekstreme sportsgrene: rappelling, rambuktyverier, protestdemonstrationer ved internationale topmøder, sidespring med partnere af forskellig seksuel observans o.lign. Andre hænger ud på hippe in-steder, slapper af med spiritus og designer-drugs, surfer på nettet eller deltager i Stjerne for en aften.
Der er unge, der har behov for at opleve intimitet, varme og nærvær. Især i begyndelsen af et forhold vil de elskende ofte søge hinandens selskab for at tilfredsstille dette behov, men erfaringen vil hurtigt belære dem om, at de derved risikerer, at der opstår misforståelser og kontroverser til skade for parforholdet.
En måde at løse problemet på er at anskaffe sig en hundehvalp. Imidlertid er der mange, der ikke finder denne udvej helt tilfredsstillende. De vil hellere have et barn. Deres ønske bunder formentlig mest i overleverede tænkemåder – i en årtusindgammel tradition for hjemmeproduktion af afkom.
Men kan vi som moderne mennesker tillade os ukritisk at lade os lede af tidligere tiders traditioner? I gamle dage var børn nærmest at betragte som en art skæbnens tilskikkelse. Der var ikke rigtigt nogen, der havde hånd i hanke med deres tilblivelse. De kom, når de kom, og man måtte tage til takke med, hvad man fik. Der var ingen hensyntagen til individuelle ønsker, ingen valgmuligheder og ingen fortrydelsesret, selv i tilfælde med mere alvorlige mangler, som f.eks. Downs syndrom, rygmarvsbrok eller ganespalte.

Status i omgangskredsen
En sådan vilkårlighed er naturligvis helt uacceptabel i et moderne samfund. Udviklingen har da også medført, at børnefødsler og forældreskab i stadig ringere grad baserer sig på tilfældigheder. I tidens fylde vil også dette marked givetvis tilpasse sig forbrugernes behov.
I øvrigt er der da allerede nu fordele knyttet til besiddelsen af børn. Især som helt små er de bløde og runde og varme og dermed rare at røre ved. Specielt for unge forældre giver de en vis status i omgangskredsen, og de er ganske velegnede til at skabe kontakt med andre i det offentlige rum. Derudover er det velkendt, at børn ofte siger og gør sjove ting.
Der er således mange tillokkende elementer både i børns design og i konceptet i øvrigt, og dertil kommer, at markedet er fuldt af lækkert tilbehør. Det er ikke sært, at unge forbrugere kan føle sig fristet. Spørgsmålet er blot, om de ikke bliver vildledt
– om der ikke til en vis grad er tale om falsk reklame? Kan fordelene ved børn reelt opveje ulemperne?
Anskaffelsen af et barn indebærer mange usikkerhedsmomenter, og den fulde rækkevidde af nyerhvervelsen viser sig først på længere sigt. Sikkert er det dog, at forældreskabet indebærer et definitivt tab af frihed for ansvar og krav samt en alvorlig indskrænkning af mulighederne for forfølgelse af egne behov.
Derudover er børn på mange måder besværlige. De kan være larmende, specielt hvis de ikke får deres vilje, og de tiltager sig ofte al opmærksomhed. Man ved aldrig, hvor man har dem, og de griser sig ustandseligt til og rager ting på gulvet eller putter dem i munden med risiko for at blive kvalt. De er kort sagt vanskelige at passe ind i et moderne familieliv og er således nøgtert set næppe løsningen på et stresset ungt pars problemer.
I hvert fald kommer de ganske til kort i forhold til hundehvalpe. Dette så meget mere, som anskaffelsen af en hundehvalp slet ikke har samme definitive karakter. Viser dyret sig at være en fejlinvestering, kan der let rådes bod herpå. Man slipper det blot løs ved en tæt befærdet motorvej langt fra hjemmet.
En lignende fremgangsmåde, anvendt på børn, vil ofte blot vise sig at gøre ondt værre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her