Læsetid: 2 min.

Hvad der skete i DKP

Debat
19. januar 2004

Partihistorie
Det var med undren jeg læste Michael Bjørn Hansens (MBH) kommentar den 12. januar til Jørgen Laustens tendentiøse historieskrivning (kronik den 6. januar). Til oplysning for begge er forhistorien for DKP’s famøse opråb på arbejdernes internationale kampdag den 1. maj 1940 følgende: I april 1940 vendte de to folketingsmænd Aksel Larsen og Martin Nielsen hjem fra Moskva. Der blev indkaldt til et hemmeligt centralkomitemøde på en dækadresse på Frederiksberg. Richard Jensen var så naiv, at han troede, dagsordenen skulle handle om DKP’s kommende illegalitet. Han blev hurtigt klogere.
Aksel Larsen Larsen fik på mødet udvirket, at DKP’s ledelse skulle decimeres til ham selv plus Martin Nielsen og Alfred Jensen. Til Richard Jensens forbitrelse vedtog mødet at indkalde til et aktivmøde med de københavnske ledere for at orientere om situationen. Men på dette møde måtte kun være Aksel Larsen og Johannes Hansen til stede. Larsens begrundelse var, at man ville forhindre, at hele partiledelsen blev taget, hvis tyskerne skulle gå i aktion.
Enhver, der har blot en smule kendskab til DKP og Aksel Larsen, vil vide, at Richard Jensen havde ret i, at det var løgn. Og de historikere, der vil påstå, at Aksel Larsen og den daværende ledelse af DKP ikke var legalister, lige til de blev hentet i Horserødlejren – er historisk lige så fyldt med løgn som Aksel Larsen.
Legalitet var fundamentalismen i Aksel Larsens DKP, også efter krigen. Venstrefløjen blev af den grund splittet under Vietnamkrigen. DKP ville ikke støde socialdemokraterne, der officielt stod på amerikanernes side. På DKP’s aktivmøde den 29. april 1940 blev Richard Jensen ekskluderet af DKP. Og ikke, som hævdet af MBH, efter krigen. Den 19. marts 1941 blev Richard Jensen arresteret af to danske kriminalbetjente, og så vidt jeg husker, blev han den 7. juli 1941 idømt 16 års fængsel som hovedmand for Frederikshavn-sabotagen. Aksel Larsen var anklagerens hovedvidne. Det var udelukkende Aksel Larsens opfindelse, at Richard Jensen stod bag sabotagen af de to spanske trawlere Abrego og Cierzo en tidlig søndag morgen i Frederikshavns havn. Historisk blev søfyrbøderen Alberti Hansen, som udførte sabotagen, Danmarks første sabotør imod såvel General Franco som Adolf Hitler. Og således går der år førend Jørgen Laustens konservative frihedskæmpere kom i omdrejninger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her