Læsetid: 8 min.

DEBAT

Debat
24. februar 2004


Udfordrende
*Robinsonfolket? Via sat. Hva’?
Udfordrende ville være at se dem som overlevende blandt hjemløse. Giv dem Hovedbanegården, en paptallerken, to Nettoposer og let it go…

Eva Kjeldsen, København SV

Til løkke med stunten
*Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen bør tildeles årets markedsføringspris for det fantastiske pr-stunt med Sexstarz cd-rommen. Aldrig før i danmarkshistorien er en sober sexoplysning blevet udbredt så hurtigt til målgruppen. Imponerende!! Og i samme åndedrag bør vi ikke glemme Indre Missions betydelige bidrag. Tak for
jeres indre mission.

Per Holm Knudsen, psykoterapeut & sexolog

Noget for noget
*En dansk statsborger blev en dag skatteminister, begik kreativ bogføring og måtte gå. Senere blev han statsminister. En anden dansk statsborger blev fanget uden for en krigszone og kom to år i fangelejr. Det har vist sig, at han ikke har gjort noget galt. Det har den første statsborger vidst i over et år uden at foretage sig noget. Denne statsborgers filosofi handler om noget for noget. Man kan blive statsminister med skyld i bagagen. Hvad kan man blive på baggrund af uskyld? Overvåget af Big Brother.

Geo Horn, Gandrup

Bo i erhvervslejemål
*Regeringens forslag om at sælge dele af de almennyttige boliger kan have både positive og negative konsekvenser. Desværre kan de negative let få overvægt. For mange år siden omdannede man et stort antal lejeboliger til ejerboliger. Den menneskelige grådighed fornægtede sig ikke. Advokater og ejendomshandlere kom til at tjene mange penge på dette. Den ordning har været med til at boligpriserne i dag er for høje. Det er blevet svært især for unge mennesker at få en bolig i København..
Med de lange ventetider der er i boligforeninger, er én af de få muligheder, unge mennesker har i dag for at sætte bo, at købe en ejerbolig. Priserne sætter dog en grænse for, hvem der kan købe.
Erhvervsministerens forslag om at tilbygge etage på boligblokke, er en idé, som kan være med til at standse boligprisernes himmelflugt. Men der må også sættes ind på andre fronter. Der er især mangel på to-værelses boliger – samtidig er det en sørgelig realitet, at der står boligarealer til industrien tomme i årevis. Hvorfor kan man ikke omdanne disse tomme erhvervslejemål til lejligheder?

Svend Grundtvig
Ballerup

Fyr kanonen
*I en tid, hvor samfundet er under hastig forandring, er reaktionen en autoritær opstramning af et smuldrende dannelsesgrundlag: Strammere læseplaner for skolerne og nu forslaget om en kanon med danske litterære værker.
En del af børnelitteraturprofessorens forslag til forfattere og titler har jeg ikke – for slet ikke at tale om mine voksne børn – stiftet bekendtskab med. Andre har vi lykkelig glemt.
Sagen er vel, at det nationale dannelsesgrundlag bl.a. inden for litteraturen ikke eksisterer som andet end en luftig forestilling. Har vi brug for at skabe en kanon i en verden, hvor vi gennem en interkulturel pædagogik snarere skal betone, at menneskene har fødder til at bevæge sig for hinanden, end dyrke forestillingen om vore imaginære rødder?
Fællesskabernes almene dannelse skal skabes gennem en levende bevægelse med mange forskellige udgangspunkter, hvor der også er brug for frit at fiske i den fulde rigdom af gamle historier og erfaringer. Dette er indholdet i den sande lærergerning frem for forvaltningen af en manual for undervisningen.

Per Bregengaard
uddannelses- og Ungdomsborgmester i Københavns Kommune

Mindst ringe er ikke godt nok
*Hvis Information skal have en berettigelse i mediehavet, så skal man skille sig afgørende ud, fokusere på en anden måde, vægte virkeligheden anderledes.
Det er ikke tilstrækkeligt at dække den samme virkelighed som alle de andre fisk, blot på den mindst ringe måde. Virkeligheden er ikke noget absolut der kan belyses fra forskellige vinkler, virkeligheden skal skabes hele tiden og hver eneste dag. Information skal vise sine læsere en anden virkelighed end den der er konsensus om at være uenige om.
Hvis det skal lykkes er det nødvendigt at nogen kan stille sig udenfor konsensus og skabe forundring. Det kan Marquard. Uden hans tilgang til virkeligheden bliver I bare en fisk i stimen, måske lidt pænere end de andre, men ikke særlig levedygtig.
Den eneste begrundelse jeg har læst for hans fyring, er at Information ikke længere havde råd til egen tegner. Det forstår jeg som at Information ikke længere har råd til at være et grundlæggende anderledes
dagblad.

Sally Altschuler
Fredensborg

Vil Trads legitimere Irak-krigen?
*Det må man spørge sig selv, når man i hans leder den 18. februar læser, at »den enkelte iraker har udsigt til et umådeligt bedre liv end før krigen«.
Han beskæftiger sig ikke med årsagerne til terror og konflikter i verden – og løsningen: en effektiv nedbringelse af fattigdom i stedet for krig. Tingene hænger sammen. Krig løser ingen problemer i verden. Krig er foragt for liv, som Nordahl Grieg skrev i 1936.

Ulla Jessing
Virum

Leopard med pletter
*Tak for fin anmeldelse den 18. februar af Harders oversættelse af Giuseppe Tomasi di Lampedusas Leoparden.
Tomasi begyndte på en slags fortsættelse af Leoparden. Den skulle foregå i begyndelsen af 20. århundrede og handle om næste generations sociale og økonomiske kampe. Don Fabrizios sønnesøn spiller de sidste rester af formuen op i Palermos casinoer, mens palads og landsted forfalder og de nyrige skibsredere fortsætter Siciliens forvandling og fornedring. Tomasi nåede at skrive et par kapitler, som kan læses i svigersønnens pertentlige udgave af svigerfarens værker i Meridiani-serien af italienske klassikere.
Balafsnittet foregår ikke, som Thurah skriver, i 1860, få måneder efter Giuseppe Garibaldi og »de Tusind« erobrede Sicilien. Garibaldis ekspedition var temaet i første afsnit. Det foregår i efteråret 1862, to år efter de Tusinds togt og den forlorne »folkeafstemning« om ja eller nej til det forenede Italien. Det er vigtigt, fordi når ballet finder sted, er den nye tid med Don Calogero, der ikke bare er borgmester i Donnafugata, men på fyrstens ironiske anbefaling også kongelig senator, allerede godt i gang.
Ballet er tidsbestemt af Don Fabrizios samtale med oberst Pallavicini, der praler af, at han tog den sårede Garibaldi til fange ved Aspromonte (august 1862). Garibaldi var blevet utålmodig over, at Italiens forening ikke var fuldt gennemført, idet Rom og Venedig manglede. Derfor forsøgte han på egen hånd at erobre Rom mod regeringens ordre.

David Gress
Center for Kulturforskning,
Aarhus Universitet

Skattestop og progression
*Vi har skattestop ifølge den nuværende regering, men har vi også stop for ændring i skatteprogressionen? Spørgsmålet er aktuelt i forbindelse med de igangværende planer om en ændring af strukturen for kommuner og amter, og om en ændret fordeling af opgaverne, herunder måske også en overførsel af det statslige Arbejdsformidlingssystem (AF) til kommunerne.
Hvis flere og flere opgaver pålægges kommuner og amter/regioner med deraf følgende forøgelse af disses lineære beskatning, vil det nedbringe progressionen i skattesystemet, og dermed vende ’den tunge ende nedad’. Måske vil staten indledningsvis finansiere strukturændringer via bloktilskud m.v. til kommuner/amter/regioner, men det kan være en glidebane på sigt over mod større kommunal selvfinansiering.

Finn Lillelund
Slangerup

Udsigt fra hængekøjen
*SF’s Jørn Jespersen undrer sig den 17. februar over, at Det Radikale Venstre har indladt sig på den første etape af den såkaldte Frederikssundsmotorvej.
Jørn Jespersen glemmer at fortælle, at etapen indgår i efterårets store trafikforlig, hvor det til gengæld lykkedes de radikale at bremse den eksisterende aftale mellem S, V og K om at etablere motorvej hele vejen til Frederikssund – vel at mærke uden at have undersøgt muligheden for i stedet at lave forbedringer på den eksisterende vej. Nu bliver alle alternativer undersøgt, inden der træffes nogen beslutning.
Det er ingen hemmelighed, at Det Radikale Venstre til det sidste kæmpede for også at sende den første etape til hjørnespark. Det vidste sig at være en umulig opgave, blandt andet fordi Socialdemokratiet insisterede på, at projektet skulle påbegyndes nu.
På Christiansborg kan man ikke lave forlig uden at give indrømmelser. Især ikke når man i samme forlig allerede har fået over 10 milliarder til den kollektive trafik, eller tre gange mere end der blev givet til veje i samme forlig. Det kan måske være svært at forstå, når man som SF har udsigt fra hængekøjen.

Martin Lidegaard
Trafikpolitisk ordfører
Det Radikale Venstre

Mennesker med pc
*»Mennesket fremfor systemet,« siger Venstre. Rikke Hvilshøj, næstformand i Venstres folketingsgruppe mener åbenbart at det kun gælder de mennesker, der har pc, mobiltelefon og internet!

Karen Jeppesen
Fanø

Bjærgsomme økonomer på tynd is
*Professorerne Børge Obel og Bo Eriksen og lektor Thorbjørn Knudsen – der ud over at påtage sig private konsulentopgaver også er ansat ved Syddansk Universitet – skrev fredag den 20. februar et indlæg i Information under overskriften ’Lødig kritik ønskes’.
Her omtaler de deres erhvervsøkonomiske rapport ’Uddannelse, job og erhvervsudvikling på Fyn’ og en usædvanlig meningsudveksling med deres nationaløkonomiske kollega professor Christen Sørensen i Nationaløkonomisk Tidsskrift
Christen Sørensen gik så hårdt i rette med sine tre kolleger, at jeg besluttede selv at vurdere rapporten. Den viste sig at være overraskende underlødig og under enhver akademisk standard. Derfor besluttede jeg at anmelde den i udsendelsen ’Markeds-pladsen’ den 9. januar.
Min omtale medførte en klage fra de tre forfattere til DR’s generaldirektør. Udover nogle fantasifulde og konspiratoriske tanker indeholdt klagen syv konkrete punkter. I to tilfælde anklages jeg for at have sagt det modsatte af, hvad jeg sagde! Et klage-punkt er baseret på citatfusk! Et fjerde klagepunkt hviler på en rendyrket cirkelslutning! Og så anklages jeg for kun at have gengivet rapportens overordnede målsætning.
Det var fem af de syv punkter. De to sidste drejer sig om nogle statistiske analyser. De er sprogligt usædvanligt ringe beskrevet, og selve analyserne fremstår som ufordøjet makværk.
Sådan udtrykte jeg mig selvfølgelig ikke i et notat, som generaldirektør Christian S. Nissen vedlagde sit svar på klagen. I deres indlæg fastslår de tre, at dette notat har stillet min uforstand til skue.
Tag blot dette citat: »Det bliver næsten pinligt, når Ole Bruus i dette bilag viser, at ...«. Og senere: »Alle der har taget et begynderkursus i statistik ved, at ...«. Men jeg ved åbenbart ikke, at der er forskel på to anførte statistiske testmetoder. Hvad er da forskellen i de foreliggende tilfælde? Det pinlige svar er, at begge metoder konkret skal give samme resultater! Der er flere kritiske bemærkninger under dette punkt, hvor de tre også gribes i citatfusk.
Da jeg skrev min anmeldelse, gik jeg fejlagtigt ud fra, at rapporten, som de tre akademiske forfattere har udarbejdet, er led i deres arbejde ved Syddansk Universitet. Det er den ikke, men et privat bestillingsarbejde. For i deres klage til DR’s generaldi-rektør anfører de tre, at jeg med mine »forkerte oplysninger ... kan skade forfatterne økonomisk, idet forfatterne vil miste muligheder for at udføre konsulentopgaver i fremtiden«.
Selv om deres arbejde er af særdeles kritisabel kvalitet, har universitetets ledelse kastet sig ud i et voldsomt forsvar af de tre forfattere. Og det har åbenbart ikke spillet nogen rolle, at de tre har udført arbejdet som privatpersoner – sideløbende med deres universitetsgerning.

Ole Bruus
’Orientering’, DR

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her