Læsetid: 2 min.

Færøerne - en moderne koloni

Debat
16. februar 2004

Selvstændighed
I 1947 var der en folkeafstemning på Færøerne om færingernes tilhørsforhold til Danmark. Resultatet blev et flertal for uafhængighed. Men afstemningen blev underkendt af de danske myndigheder, som i stedet udskrev nyvalg på øerne. På denne baggrund blev Tjodveldisflokkurin (Republikanerne) stiftet. Vi bør her i Danmark overveje om det ikke snart er på tide at efterse grundlaget for rigsfællesskabet med færingerne: om dogmerne om det historiske fællesskab ikke kun er et lyserødt dække af en helt traditionel kolonihistorie.

Dobbeltmoralsk politik
På overfladen ser behandlingen af færingerne jo godt ud. Man har støttet landet med økonomiske midler og har været med til at gøre Færøerne til en højteknologisk fiskerination og en velfærdsstat a la den danske. Men bagsiden er en helt anden. Danske myndigheder har hele tiden vidst, at jo større og jo mere udviklet det færøske statsapparatet var, jo mere afhængig ville Færøerne være af dansk bistand og have sværere ved at løsrive sig fra Danmark. Derfor er en bæredygtig økonomisk som administrativ udvikling af samfundet blevet betragtet som en trussel mod rigsfællesskabet – og dermed også imod den danske regerings interesser.
Denne dobbeltmoralske færøpolitik viste sig tydeligt under forhandlingerne med den danske regering for et par år siden, da den nu afgåede færøske selvstyreregering tog til København for at forhandle en realistisk køreplan frem imod færøsk selvstændighed. Forløbet er blevet godt beskrevet i dokumentarfilmen færøerne.dk (vist i DR2 22. januar). Det færøske forslag gik ud på at lave en overgangsordning på ca. 12 år, hvor den færøske økonomi blev gjort uafhængig af dansk bistand og de sagsområder, der stadig var under dansk besiddelse, skulle overdrages til den færøske regering. Men den danske regering med Nyrup i spidsen vidste, at den eneste måde man kunne kuldsejle selvstændighedsplanen på, var ved at ramme færingerne på deres pengepung og truede derfor med at smække pengekassen i efter tre-fire år. (Det kunne minde en anelse om, da russerne lukkede for olien til de baltiske stater, da det gik op for dem, at tabet af landene var uomtvisteligt).
Vi bør spørge os selv, hvad færingerne kan vinde ved at blive en selvstændig færøsk nation? F.eks. en mulighed for at opbygge et samfund, der på mange måder vil være fundamentalt anderledes end det danske, men som vil blive båret frem af tilfredsheden ved at kunne klare sig selv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her