Læsetid: 2 min.

En folkefjende

2. februar 2004

Universitært
På Fyn opfører man for tiden en moderniseret udgave af Ibsens En Folkefjende. Det begyndte med at tre forskere fra universitetet i Odense udfærdigede en konsulentrapport i deres fritid for Arbejdsmarkedsrådet på Fyn. Rapporten handlede om, hvordan Fyn kunne uddanne sig ud af sin erhvervsøkonomiske elendighed.
Den tidligere overvismand, professor Christen Sørensen, som er ansat ved samme universitet og fakultet som ovennævnte forskere, kritiserede rapporten sønder og sammen i Fyens Stiftstidende og indbød fynske erhvervsledere til et møde på sit institut om Fyns økonomiske dårligdomme. Samtidig kritiserede han i en kronik sit eget universitet for ikke at uddanne de kandidater, som Fyns skrantende erhvervsliv har brug for. Man opretter hellere uddannelser, der giver mange studerende.

Bestjålet og tilsvinet
Så brød helvede løs. I dag har Christen Sørensen mistet sin sofa og sin gæstestol. Han er nemlig blevet smidt ud fra sit institut og tvangsforflyttet til et andet. Møblerne forsvandt under flytningen, som skete søndag den 10. december. Mødet med erhvervslederne fik rektor forpurret ved at skrive til erhvervslederne, at de ikke var velkomne på universitetet.
De tre forskere bag konsulentrapporten svarede ikke på kritikken, men skrev til universitetets ledelse og anklagede Christen Sørensen for at have stjålet kuverter, brevpapir og frimærker fra universitetet til sin mødeindkaldelse. Samtidig har hans rektor, dekan, institutleder og adskillelige professorkolleger svinet ham til i flere aviser og hævdet, at hans faglige kritik af kollegernes rapport bunder i noget fra fortiden, som de godt nok ikke vil komme nærmere ind på. Og de mere end antyder, at Christen Sørensen er doven og intrigant.
Insitutlederen har beslaglagt Christen Sørensens trykte ’Discussions Paper’ om Erhvervsudviklingen på Fyn med den begrundelse, at den er uvidenskabelig. Den indgår nu i universitetets samling af forbudte bøger: Index Librorum Prohibitorum. Det næste bliver vel en offentlig bogbrænding.

Fyldt med løgn
Sådan kanøfler man en kollega på et lille selvtilstrækkeligt og utilstrækkeligt provinsuniversitet. Det er ikke tilfældigt, at Syddansk Universitet i folkemunde hedder Sudansk Universitet. Den højt besungne ytringsfrihed må i hvert fald ikke bruges til offentligt at diskutere, hvad uddannelseskronerne bruges til på Fyn. Alle har rottet sig sammen mod den formastelige, som mener at det er et offentligt anliggende at diskutere skattefinansieret forskning og uddannelse.
Men i Nationaløkonomisk Tidsskrifts seneste nummer skriver de tre forfattere bag konsulentrapporten, at Christen Sørensens kritik er ’forfriskende og bramfri’, og de er ’glade for den eksponering, der er blevet vores arbejde til del’. De er fulde af løgn.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu