Læsetid: 3 min.

Regeringen slår sig til blods på virkeligheden

Den Venstredominerede regering negligerer, at Danmark er et uensartet land med vidt forskellige interesser i de forskellige regioner. Dette hovmod kan hverken opvejes af meningsmålinger eller lovsjusk, men kun skade borgerne
Debat
20. februar 2004

Kommentar
Et par dage før Birthe Rønn Hornbechs (BRH) kommentar »En ’reform’, ingen borgere har bedt om« (14. februar), var jeg til møde i Brovst om kommunesammenlængningerne. Vi har siden sidste valg haft en venstreborgmester, og der er lavet blokpolitik som på Christiansborg. Denne aften var anderledes: Kommunal-bestyrelsen er som så mange andre taget på sengen, og der var ingen understrøm af fryd over Big-is-beautiful-tænkningen, kun en fælles fatalisme: Jamen, hvis det er det, vi skal, må vi prøve at få det bedste ud af det.
Interessant er, at strukturkommissionen ikke har ’tegnet streger’ på Danmarkskortet, som det udtryktes, hvilket har medført noget der ligner panik heroppe. Det eneste – hvis alt dette sker – der giver mening, er en Jammerbugtkommune, dvs. Fjerritslev-Brovst-Åbybro plus evt. Pandrup.
Men alle ved, at intet vindes ved at slå (tre) enormt store, tyndt befolkede kommuner sammen – kollektiviseret fattigdom er rigtig grim. Især hvis antallet af borgere kommer til at overstige 30.000.
Jeg skræmmes også af udsigten til en storkommune, hvor det bliver umuligt at komme til rådhuset, biblioteket, lægehus, fysioterapeut osv., når den kollektive trafik ikke findes eller fungerer. Det er antagelig lige så rædselsfuldt uden for Hanherred, f.eks. i Vendsyssel og størstedelen af Himmerland.
’Vores’ kommune vil miste tilflyttere, som i disse år søger hertil på grund af vores fantastiske natur, den decentrale skolestruktur – som er dyr, men støttes af alle i Brovst kommune – og et robust foreningsliv, altså et levende miljø, hvor ikke mindst små børn har det godt.

Styrket lokal lobbyisme
Som påpeget af BRH bliver det rasende dyrt at gennemføre denne sammenlægning, især i det foreslåede tempo. Der er ikke udsigt til senere besparelser af betydning, selv lokale venstrepolitikere indser det. Sjovt nok nævner ingen på mødet de 50 millioner kroner, som det lader til, at eventyret har kostet bornholmerne.
Hvad der sjældent omtales med store bogstaver er af-demokratiseringen. Der vil blive færre lokale politikere, og i årevis vil man ikke gå efter bolden, men manden og stemme på ’hjemkommunens’ kandidater. Der vil utvivlsomt opstå flere pressionsgrupper – og ikke altid de kønneste – altså en styrket lokal lobbyisme, som med Havels ord er den usynlige undergraver af demokratiet.
Af-demokratiseringen under en kommunal stordrift skal ses sammen med forringelserne af den kollektive trafik og sådan en tilsyneladende bagatel som bortfald af portostøtte: Brevduefolket og guderne må vide hvem ellers græder, det er umuligt at opretholde det usynlige demokrati, når de små blade ikke kan holde sammen på alle de medlemmer, der endnu ikke er storforbrugere af
e-mails og internet.
En ven sagde således til mig, at regeringen slår sig til blods på virkeligheden: Den aner ikke, hvad folk går og laver, hvad der rammer hårdt og gør folk vrede. Det gælder også for den helt syge sommerhusproblematik. De senere år er tyskerne begyndt at medbringe så meget som muligt, når de lejer sommerhuse. Det er det samme, som de lokale her gør, når de lejer skihytter i Norge: Deres bilers bagaksler er ved at brække under vægten af mad, øl og vin! Der er altså ingen indtjening for fællesskabet ved at ødelægge mere af vores skønne natur – udover et kortvarigt byggeboom – som man kunne få ved at iværksætte noget boligbyggeri.

Røgslør
Hvorfor har regeringen sådan et hastværk med kommunalreformen? Er der tale om at kaste et røgslør ud over triste meningsmålinger? Tør Venstre ikke tage diskussionen med amterne, hvis administration af sygehusvæsnet har været ringe, og vælger en larmende omvej (et af strukturkommissionens forslag nedlægger amterne totalt)? Har regeringen overset, at kun KL lader til at elske stordriften, som denne magtfulde sammenslutning mener vil styrke den i den permanente kamp med Christiansborg?
BRH antyder meget rigtigt, at udsigten til en evt. sammenslutning med Farum kommune ikke bringer fryd hos naboerne. Jeg kan tilføje: Hvad med Karlebo kommune, der reelt har to ’Vollsmoser’ – vil whiskybæltets rige kommuner se frem til et inderligt fællesskab med dem?
.
Under Poul Hartling gik Venstre fra at være et landmandsparti til et byparti. Men overgangen endte i et politisk miskmask, alene partiets nuværende historieløshed taler sit eget sprog. Skal et parti i (uerkendt?) splid med sig selv omkalfatre Danmark på mindre end to år for at demonstrere handlekraft?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her