Læsetid: 2 min.

Giv os arbejde

Debat
24. april 2004

Beskæftigelsen
22. april giver Hans Krone Rasmussen – ligesom mange andre traditionelle økonomer – udtryk for, at den demografiske udvikling i Danmark kræver, at folk bliver længere på arbejdsmarkedet. Ellers kan vi angiveligt ikke opretholde vort velfærdsamfund.
Heldigvis er det utrolig let at øge beskæftigelsen. Start med at afskaffe arbejdsløsheden. Der er i dag mere end 250.000 arbejdsløse og tvangsaktiverede. Der er mange marginaliserede grupper, bl.a. indvandrere, der oplever, at arbejdsmarkedet slet ikke står til deres rådighed. Mellem en halv og en millioner mennesker i den erhvervsaktive alder står i dag uden for arbejdsmarkedet. Udbyg uddannelsessystemet, så dem, der i dag står uden arbejde og gerne vil have et job, kan opkvalificeres til nye job.
Al erfaring viser nemlig, at under fuld beskæftigelse vil arbejdsmarkedet kalde på ny arbejdskraft fra mennesker, der hidtil opgav at søge job. Den vil også kunne inspirere nogle til – af egen lyst – at blive længere i arbejde, end de ellers havde tænkt sig. Muligvis vil beskæftigelsen af marginaliserede grupper – og af ældre – give en lidt lavere værditilvækst, end den gennemsnitlige beskæftigelse giver anledning til. Men en lidt lavere værditilvækst er langt at foretrække frem for ingen værditilvækst. Hellere give et offentligt tilskud til hjemmeservice og så opnå en langt større offentlig budgetforbedring gennem sparet understøttelse og flere skatteindtægter. Det handler derfor også om at skabe en erhvervsudvikling, der gør det muligt at producere for rigtig mange milliarder, der kan bidrage til vort velfærdssamfund – også selvom værditilvæksten pr. beskæftiget er lavere end den gennemsnitlige. Herudover er det naturligvis også vigtigt at fremme job, der giver en høj værditilvækst.
Hvad er da alle de traditionelle økonomers problem? Det, der gør dem søvnløse om natten, er, at de gerne vil øge arbejdsudbuddet – men samtidig opretholde arbejdsløsheden. Derfor vil de gerne have, at ældre, der er i job, forbliver endnu længere på arbejdsmarkedet. Eller at der åbnes for massiv indvandring af ny, fremmed arbejdskraft. Men problemet kan løses uden – blot man overgiver sig til tanken om at afskaffe arbejdsløsheden og genindføre den fulde beskæftigelse. Er det virkelig så slemt?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her