Læsetid: 2 min.

Ideo-logisk felttog

Debat
1. april 2004

Påtale - Forårspakken
»Ideologier er noget bras«, sagde tidligere statsminister Poul Schlüter. I 2001 gik Venstre til valg på sloganet »Tid til forandring« og en ideologi, der handler om »mere frihed til den enkelte«, »noget for noget« og »yde for at nyde«. Vi oplever nu et ideologisk felttog mod velfærdssamfundet.
Med udgangspunkt i at pengene har det bedst i borgernes lommer tilbyder VK-regeringen os en forårspakke med skattelettelser, der skal øge forbruget og skaffe flere job. Indbetalingerne til Den Særlige Pensionsopsparing suspenderes og vil give stat og kommune en øget skatteindtægt på 7,8 milliarder kroner. Udgifterne til skattelettelser udgør 6,4 milliarder kroner. Keine Hexerei, nur behändigkeit, Danskerne kommer til at betale hele 1,4 milliarder kroner mere i skat. Et forsømt forår vil lægge sig over arbejdsløse, bistandsmodtagere, efterlønsmodtagere, førtidspensionister, studerende, deltidsansatte og lavtlønnede. Tjener du under 20.000 kr. om måneden er der ingen forårspakke.
Forårspakken koster godt 9 milliarder og forventer at skabe 6.000 job. 1,5 million pr job. En dyr løsning i en tid med 182.700 forsikrede ledige (januar 2004), 163.553 kontanthjælpsmodtagere (december 2003), med 50.000 mistede arbejdspladser og flere og flere arbejdspladser, der flyttes til udlandet. Forårspakken passer fint til Storm P’s tegneserie om den logrende hund ved den rige mands middagsbord. Det er panik før lukketid og som at »fodre hunden med dens egen hale«.

Småpenge tilbage
500 millioner skal bruges til lappeløsninger på efteruddannelsen. VK-regeringen har tidligere beskåret uddannelsesområdet med 1,3 milliarder og nu får vi nogle småpenge tilbage. VK-regeringen indser, at det fremtidige arbejdsmarked kræver velkvalificeret arbejdskraft. Bliver de mange restriktioner så ophævet? Sidste år sendte restriktioner som uddannelsesstop, kvoteordninger, maks. seks ugers uddannelse, millioner tilbage til staten. I Århus og København var det 137 millioner. Tallene for de øvrige 12 regioner kendes, men Arbejdsmarkedsstyrelsen vil ikke oplyse tallene. Det er ikke noget problem, siger regeringen. Regionerne skal bare skaffe flere jobtræningspladser og fremhæver Arbejdsformidlingen (AF) Århus, som succeshistorie, da de under sloganet »9 hektiske uger« i efteråret fik reduceret deres uddannelseskvote.
Michael Rourke og Kim Basinger havde jo heftige 9 1/2 uge i filmen af samme navn. Skal AF nu have en hed kærlighedsaffære med beskæftigelsesministeren om kvoter eller seksugers-regelen? Det må trække hårdt på AF-medarbejdernes ressourcer og give øget sygefravær. Det er et paradoks, at AF har et stort sygefravær – »Sammenlignet med resten af staten ligger AF’s sygefravær på 12,4 dage i gennemsnit pr. ansat i 2002, hvilket er markant over gennemsnittet for staten på 7,7 dage pr. ansat« (Arbejdsmarkedsstyrelsen 26. maj 2003).
Regeringen kalder forårspakken en jobplan, men som Storm P sagde: »Ingenting kommer af ingenting, undtagen lommeuld«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her