Læsetid: 2 min.

Kultur søges

27. april 2004

All that jazz

Chefredaktør for Information, David Trads, til Politiken den 17. april: »Inden for musikken har vi altså valgt at give højeste prioritet til det, man med et bureaukratisk udtryk kunne kalde rytmisk musik (…) det er der, det mest spændende foregår, de ting, der afspejler, hvad der foregår i samfundet (...) Det er ikke, fordi vi har noget imod jazzen, ligesom vi heller ikke har noget imod den politiske udvikling i Uruguay.«
At David Trads for det første ikke regner jazz for at være ’rytmisk musik’, vidner om en næsten ikke-eksisterende musikalsk indsigt. At han derefter marginaliserer jazz ved at sammenligne den med interessen for politik i Uruguay, afspejler nok mere hans egen holdning end en stor del af den danske befolknings holdning. Lad mig blot nævne Copenhagen Jazz Festival, som hver sommer samler flere tusinde omkring jazz. Samme antal interesserer sig næppe for Uruguay.
Jazzmusikken er en af grundstenene i den vestlige rytmiske musik og oplever især i disse år en fantastisk udvikling i Danmark. Genrer som rock, rap, punk, balkanmusik m.m. bliver integreret på kryds og tværs i jazzen, men udført med netop dét, som adskiller jazzen fra de fleste andre genrer i den vestlige musik: Improvisation! Derfor er jazzen i konstant udvikling, og derfor altid moderne!

Undervurderer læserne
David Trads undervurderer sine læsere, da mange interesserer sig for mere end, hvad der vokser inden for mainstreamkulturen, og for hvem det er væsentligt med større nuancer i det musikalske udtryk – som man f.eks. kan finde i nyskabende klassisk, jazz og elektronisk musik.
Den linje, Information har lagt for dagen ved at afskære dækningen af teater, klassisk og nu også jazzmusik, er udtryk for en populistisk, unuanceret og mainstream-orienteret holdning, som vidner om manglende indsigt i det, der rører sig i dansk kulturliv.
Den slags træk i medieverdenen vil få stærke konsekvenser for kulturlivet i Danmark.
At mange mennesker ikke bliver præsenteret for andet kunst, end det de f.eks kan købe i Føtex eller se i tv, vil betyde en fremmedgørelse af alt, hvad der falder udenfor den ’kultur-opdragelse’, som medierne i den grad er med til at forme. Det vil simpelthen ensrette den almene kunstopfattelse.

Undgå fordummelse
At afskære folk fra viden om så betydelige kunstarter som ovennævnte kan groft sagt betyde, at nogle mennesker snydes for selve kendskabet til kunstarternes eksistens, og derved får frarøvet deres egen personlige mulighed for at vælge fra eller til.
For at undgå en fordummelse af modtagerne er det vigtigt, at medierne opretholder en mangfoldighed i deres dækning af kulturlivet. Det er netop igennem et mangfoldigt kulturliv, at mennesker kan få oplevelser ud over det sædvanlige – som kan være med til at skabe større inspiration og livsglæde i hverdagen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu