Læsetid: 2 min.

Nyrups varme luft

Debat
14. april 2004

EU
Større økonomisk vækst og mere beskæftigelse må være Danmarks og EU’s højeste prioritet i disse år. EU’s plan for at nå dette mål, den såkaldte Lissabonproces, skal tilbage på sporet. Hvorfor skal økonomien i EU blive ved med at stå i stampe, mens de amerikanske og asiatiske økonomier drøner derudaf efter den globale økonomiske tilbagegang i starten af årtusindet? I 2003 var der nulvækst i EU, mens den amerikanske økonomi buldrede derudaf med en vækst på 5 procent. Problemerne illustreres yderligere af, at produktiviteten pr. arbejdstime i USA vokser 4 gange hurtigere end i EU.
I Information den 7. april foregiver Poul Nyrup Rasmussen at have svaret på, hvordan vi skaber flere arbejdspladser i EU. Desværre lever den tidligere statsminister ikke op til sine løfter, for Nyrups ’plan’ er lutter varm luft og totalt blottet for konkrete bud på, hvordan EU skal sætte damp på kedlerne fremover.

Sats på forskning
Nøglen til større vækst og mere beskæftigelse er mere investeringsvenlige forhold. Private investeringer er nøglen til vækst, jobskabelse og innovation. Europa er ikke ligeså attraktivt for investorer i dag, som for ti år siden. På trods af, at renten er den laveste i 50 år, at inflationen er under kontrol samt generelt stabile makroøkonomiske forhold, er investeringerne i EU faldet konstant siden årtusindskiftet. Den udvikling skal vendes. Vi er simpelthen nødt til at skabe et Europa, der er mere konkurrencedygtigt og etablere et mere investeringsvenligt klima for private iværksættere.
Midlerne skal være strukturelle reformer på arbejdsmarkedet og i de offentlige sektorer. De europæiske arbejdsmarkeder er for stive. Det skal være mere attraktivt at ansætte medarbejdere, til gengæld skal det være nemmere at justere antallet af ansatte i nedgangstider. Skatterne skal ned, ikke bare i Danmark, men i hele EU. Det høje skattetryk for arbejdstagere gør det for dyrt for virksomhederne at ansætte folk.
Offentlige udliciteringer er også vejen frem. Det er alment kendt, at ved at indføre udlicitering sænkes priserne for de ydelser eller varer, som det offentlige skal have udført. Men der skal mere til. EU bør satse mere på uddannelse og forskning. Der skal navnlig satses på forskning i de teknologibaserede sektorer, og gerne i partnerskaber mellem det private og det offentlige. EU skal være en naturlig del af fremtidige teknologiske forskningsprojekter, og derfor må der tilskyndes til yderligere EU-programmer til fremme af investeringer i ny forskning.
Ikke engang det er nok. EU er langt fra at have et indre marked for energi. Konsekvensen er for høje energipriser for både virksomheder og forbrugere.
Mulighederne for handel med serviceydelser i det indre marked skal også forbedres Det indre marked skal også gælde handel med forsikringer, pensionstjenester og finansiel service.
Mulighederne for øget vækst og mere beskæftigelse er afgjort tilstede i EU, men det kræver først og fremmest, at de ansvarlige politikere tør bringe mere end varm luft ind i den politiske debat.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her