Læsetid: 3 min.

Miljø, moral – og Lomborg

Stop dæmoniseringen af ’miljøets stygge ulv’ – men ret har han ikke
26. maj 2004

Kommentar
Sig navnet Bjørn Lomborg, og alle landets retfærdige skummer, som var der sagt Søren Krarup eller Anders Fogh. Han er miljøets store stygge ulv, som ingen ansvarlig kan have noget som helst at gøre med. Vi forsager Lomborg og alle hans konferencer.
Hvorfor dog denne dæmonisering, når det manden siger og hele tiden har sagt dog er ganske fornuftigt? Nej, det er faktisk en underdrivelse: det han siger er så helt igennem fornuftigt, at det er den smukkest tænkelige udfoldelse af den rationalitet, vi dyrker og hylder som civilisationens ædleste frugt. Ingen, der er ved sine fulde, rationelle og usentimentale fem, kan da gøre ophævelser mod, at indsatsen prioriteres, så vi sætter ind, hvor den har den største effekt, eller som Lomborg kontant udtrykker det: hvor vi får mest for pengene.
Problemet med Lomborg, som faktisk også må være Lomborgs problem, er imidlertid, at det, han siger og vil, overskygges af den, han er og overhovedet ikke lægger skjul på at være: en hedonist, der som alle sande hedonister må mene, at »den sidste grund for den moralske handling er stræben efter at føle lyst og undgå ulyst«, som definitionen lyder i »Religion/Livsanskuelse«, der ligeledes karakteriserer hedonismens praktiske udfoldelse som »en jegcentreret jagen efter behovstilfredsstillelse.«
Formuleret på denne måde forekommer holdningen ikke udpræget tiltalende. Ikke desto mindre er det den, der gennemsiver den dominerende del af nutidens mentalitet, som bekender sig til globalisering og fremskridt. Tvivlere henvises dels til Christian Kampmanns forfatterskab, der nu står foran et filmatiseret come-back, dels til Christopher Lasch’s indgående analyse i »Det eneste sande paradis« af hvorledes den stadige udvidelse af begæret ikke alene er blevet legitimeret, først og fremmest af Adam Smith’s økonomiske teorier, men i dag lige frem opmuntres. Stadig voksende bruttonationalprodukt alias større og større forbrug er bolværket mod kaos, mens den undertrykkelse af begær, der i ikke så fjerne tider blev anset for en indiskutabel dyd, i dag er forbeholdt kredse, som er koblet – eller har ladet sig koble – af udviklingen.

Den sorgløse
Dog på et enkelt område anses det frivillige afsavn og indskrænkningen af begæret endnu for en dyd – og det er netop på miljøets. For hvordan vi end opstiller de miljøregnestykker, Lomborg ynder, så indgår den menneskelige faktor med overvældende vægt i dem på en éntydig måde; jo mere vi forbruger, desto hårdere belastes miljøet. Og omvendt. Jo mere vi mennesker begrænser behov og forbrug, desto tåleligere vilkår for Moder Jord.
For dem, der smertelig rammes ved synet og erkendelsen af, hvor medtaget kloden er, står det lysende klart, at hvis den skal overleve – i hvert fald hvis den skal overleve i en skikkelse der er forenelig med de skønheds- og sandhedsværdier, kulturerne indtil i dag har stræbt efter – så kræver det afsavn af hver enkelt i vor hysterisk overforbrugende del af verden.
Sagt på en anden måde, så må denne smerte over naturens ødelæggelse anses for den eneste legitime adgang til at tale om og vurdere miljøet. Men er der noget, Lomborg tilsyneladende aldrig har oplevet, er det denne sorg. Tværtimod fremturer han som den personificerede sorgløshed, struttende af sundhed og energi, altid i stand til at forklare, hvorfor løsningen af problemerne, som han skam erkender, ikke behøver at kræve personlige ofre. Er vi rationelle, hvilket omfatter at vi accepterer, at hvor der handles der spildes der, kan vi (næsten) sorgløst fortsætte med at stræbe efter livets mening – nydelse.
Den går ikke, Lomborg. Verdens simpleste regnestykke siger, at tingene ikke hænger sammen. Og det, der får dem til at hænge sammen er ikke købmandsregnskaber men moral.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu