Læsetid: 3 min.

Det præventive princip

Den kemiske industri i USA er rystet over, at alle produkter skal underkastes en omkostningskrævende forskning, før de kan lanceres i Europa
Debat
10. maj 2004

For en måneds tid siden offentliggjorde en kongreskomite i USA en korrespondance mellem repræsentanter fra det Hvide Hus, den kemiske industri i USA og højt placerede embedsmænd fra EU. Korrespondancen handlede om nye EU-direktiver vedrørende frigørelse af kemiske stoffer i miljøet. Korrespondancen afslørede, i følge Jeremy Rifkin (El País, den 18. april 04), en noget betændt diskussion bag kulisserne mellem USA og EU omkring fremtidige retningslinjer for videnskaben, den teknologiske forskning og de virksomheder hvis produkter indeholder kemiske stoffer.
Som det er i dag, kan virksomhederne producere hvad som helst uden at skulle stå til regnskab for produkternes indvirkning på miljø og mennesker. I dag er 99 procent af de produkter der sælges på markedet i EU uden miljøkontrol. Det samme gælder for resten af den industrialiserede verden. Det skal nu være slut, hvis EU’s eksperter og besindige politikere får magt som de har agt.
EU vil implementere et præventivt princip, som man allerede i 2002 lagde sig fast på, gældende for al industriel produktion der har EU’s markeder som destination. Rundt regnet 30.000 kemiske produkter skal underkastes sikkerhedskontrol, og der skal udstedes garantier inden de kan introduceres på EU’s marked. Det vil koste den kemiske industri, og den industri der anvender kemiske stoffer i deres produkter, seks milliarder Ä. Den nye norm kaldes, meget sigende, REACH: Regulations, Evolution and Authorization of Chemicals. EU’s miljøkommissær, Margot Wallström, fremhæver, at »de offentlige myndigheder ikke mere skal efterprøve, om produkterne er farlige. Nu skal bevisbyrden placeres hos industrien, som må påvise at deres produkter er uskadelige.«(El País).
Den kemiske industri i USA er rystet over at alle produkter skal underkastes en omkostningskrævende forskning, før de kan lanceres i Europa. En del af USA’s eksport, til en værdi af 20 milliarder $ p.a., vil blive hårdt ramt. Det vil koste flere hundrede tusinde arbejdspladser i USA i alle sektorer, lige fra den kemiske industri til bilindustrien og tekstilindustrien.

EU under uhørt pres
Af en korrespondance mellem det Hvide Hus og US Departement of State fremgår det at USA’s regering i samarbejde med den kemiske industri har lagt et hidtil uhørt pres på europæerne for at standse implementeringen af det nye princip. Selv Colin Powel har været indblandet i denne pression. I EU tænker man i begreber som bæredygtig udvikling og ansvarlig forvaltning af det globale miljø. De langtidsvirkende ’masseødelæggelsesvåben’ i industrien skal under effektiv kontrol, koste hvad det vil.
Hvis der er videnskabelig begrundet sandsynlighed, ikke nødvendigvis vished (!), for at et produkt har skadelig indvirkning på menneske og miljø, skal det nægtes adgang til markedet. Og man skal kunne gribe ind både før og efter et produkts lancering. Argumentet er at man, under hensyntagen til dette princip på et tidligere tidspunkt, ville have kunnet begrænse CFC-gasudledningen, og de dermed forbundne problemer med huller i ozon-laget, udbrud af kogalskab, resistente bakterier, dioxin-forgiftede fisk og de mange dødsfald på grund af asbest og benzen. Jeremy Rifkin taler om en epokal ændring af oplysningstidens rationalitet omkring industriel produktion: Man går fra en æra med ’modig’ accept af højrisiko til en ’vis’ præventiv æra.
Europæerne ønsker at integrere det præventive princip i internationale traktater og multilaterale overenskomster, men Bush-administrationen vil, som de traditionalister de er, fortsætte som hidtil, uden skelen til de kollaterale omkostninger for klodens økosystem. Måske har Horkheimer og Adornos Oplysningens Dialektik umærkeligt sat sine spor hos EU’s politikere og embedsmænd. Spørgsmålet er om EU kan stå for presset og gøre en forskel. At der skal forebygges nu, er stoppet for laksefiskeriet i Østersøen et fingerpeg om. Enhver dansker ved at dette stop ikke kun handler om Bornholms fiskere.
Det er vores og vore børns natur der er ved at bukke under.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her