Læsetid: 2 min.

Stem på samme tid

26. maj 2004

Debat
Forhandlingerne om den kommende europæiske forfatning er i god gænge, og spørgsmålet om timing af en dansk folkeafstemning presser sig på. Ledende ja-politikere har allerede været på banen med taktisk bestemte udmeldinger om, at vi bør lægge afstemningerne, således at de lande, hvor sandsynlighed for et ’ja’ er størst, stemmer først. På den måde vil man øge presset på de mere modvillige lande. Men den slags fedtspilleri er usympatisk – vil i øvrigt give bagslag fordi vælgerne naturligvis gennemskuer det.
Næh, lad os få samtidige europæiske afstemninger, som også vil give mulighed for at fremme den meget efterspurgte »europæiske offentlighed«. Foreløbig ser det ud til, at følgende lande udover Danmark og Storbritannien skal stemme om traktaten : Irland, Luxembourg, Holland, Spanien, Portugal og Tjekkiet. Flere kan komme til, f.eks. Polen og Frankrig. Med samtidige valgkampe i så mange europæiske lande skulle der være gode muligheder for at få en fælles europæisk politisk oplevelse og en fælles EU-debat. Når vi diskuterer de samme spørgsmål på samme tid, vil vi kunne inspirere hinanden, og debatterne vil kunne spille sammen.
Hvis folkeafstemningerne i stedet afholdes spredt over en længere periode på måske et par år, vil det også give usikkerhed og handlingslammelse i det europæiske samarbejde. Det er der alt for meget på spil til, at vi bør risikere.
Naturligvis kan der være praktiske eller forfatningsmæssige spørgsmål i de enkelte lande, der vil vanskeliggøre afstemninger på samme tidspunkt. Målet må være at så mange lande som muligt stemmer samtidigt.
Det bør være en oplagt opgave for den danske regering at sætte sig i spisen for en sådan bestræbelse. De mange danske EU-folkeafstemninger gør, at vi ude i Europa nærmest betragtes som specialister på dette felt. Mest er vi berygtede, men lad os nu prøve at vende det til noget positivt. Samtidig vil fælles europæiske folkeafstemninger som mærkesag kunne bringe Danmark tilbage i en aktiv rolle i den europæiske politik. Målet for den danske indsats bør være, at EU-landene på topmødet den 17.-18. juni i Dubli n forpligter sig på en fælles dato for folkeafstemningerne om EU-forfatningen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu