Læsetid: 2 min.

Ulden rapport

10. maj 2004

Af CHRISTIAN EGE
formand for Det Økologiske Råd

Institut for Miljøvurdering konkluderer i en ny rapport, at der ikke er dokumentation for, at øko-jordbrug er bedre for menneskers eller husdyrs sundhed.
Men en række af IMV’s sammenligninger er tendentiøse. F.eks. anføres, at man kunne frigøre 60.000 ha. landbrugsareal i Danmark og bruge til naturgenopretning, hvor alt økologisk landbrug blev omlagt til konventionelt. Dette er irrelevant, da mangel på natur ikke skyldes mangel på landbrugsjord. Der er fortsat store braklagte arealer. Derimod kan man forbedre naturindholdet i landbrugsarealet bl.a. ved at omlægge til økologi. Flere undersøgelser har vist, at der er rigere plante-, insekt- og fugleliv på økologiske marker – som IMV også refererer.
Desuden anføres, at øko-plantebrug kræver næsten dobbelt så stort et areal som konventionelt landbrug til den samme produktion. Igen er det ikke særlig relevant, da der ikke er mangel på landbrugsjord, men tværtimod overproduktion i EU. Dertil kommer, at IMV undlader at nævne, at arealforbruget falder drastisk, hvis man bruger en større del af planteproduktionen direkte til menneskeføde, hvorved man undgår det store tab, der er ved at fodre dyr og så spise animalske produkter.

Usammenligneligt
IMV påstår, at 99,9 procent af de pesticider vi indtager er såkaldt naturlige pesticider. Det er noget vrøvl. Der medregnes planternes naturlige forsvarsstoffer, hvoraf flere er kræftforebyggende, f.eks. antioxidanter i kål. Det giver ingen mening at sammenholde disse med pesticider.
IMV siger, at der ikke er dokumentation for, at økologisk mad er sundere. Inde i rapporten nævnes den seneste undersøgelse fra Fødevaredirektoratet, som peger på højere indhold i øko-mad af de såkaldte flavanoider, som menes at have en sundhedsfremmende effekt. Men dette nævnes ikke i sammenfatningen. Dertil kommer pesticidernes påvirkning af fertiliteten. Det er korrekt, at denne ikke er påvist hos mennesker, men den er i flere undersøgelser påvist hos dyr. Sammenligner man med andre kemikalier, har man oftest kun resultater fra dyr, da man jo ikke laver forsøg med mennesker. Men medmindre der er særlige forskelle på f.eks. nedbrydningen i det pågældende dyr ift. mennesker, antager man, at dyreforsøg kan overføres til mennesker.
IMV siger, at husdyrene ikke generelt er sundere i økologisk jordbrug, hvad der kan undre ud fra erfaringerne med konventionelle kyllinger med svage ben, konventionelle grise, der vokser for hurtigt og får svage knogler m.v. Det må skyldes, at der anvendes gennemsnitsbetragtninger.

Begyndervanskeligheder
Men de problemer, der har været og i nogen grad stadig er ved f.eks. øko-hønsedrift, er udtryk for begyndervanskeligheder. Det skyldes mangel på erfaring samt mangel på de rigtige racer, der egner sig til økologisk drift. Disse problemer er ved at blive løst. Potentielt er husdyrsundheden langt bedre ved økologisk drift.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu