Læsetid: 3 min.

Vi har viljen til forandring

SF har gennemgået en ansigtsløftning i forhold til EU – nu mangler vi at forandre partiets organisation
Debat
6. maj 2004

Kommentar
Information har under overskriften "Gold magtkamp i SF" den 20. april en leder om SF, der efterlader et indtryk af partiet som politisk og organisatorisk handlingslammet i en sådan grad, at man undrer sig over, at SF’ere overhovedet orker at stå op om morgenen. At Information er kommet til dette "analyseresultat" kan undre, når man kender partiet, for SF har forandret sig.
Som vi ser det, lever SF i bedste velgående og går stadig bedre tider i møde. Det har selvfølgelig ikke været situationen hele tiden. Resultatet af sidste folketingsvalg i 2001 var et stort chok for mange. Ikke mindst SF. Hvordan kunne det lade sig gøre, at en så umenneskelig og uretfærdig politik til gavn for de velstillede vandt så stor opbakning i befolkningen?
Når man taber et valg er det ikke andres skyld. SF tabte valget, fordi vi var kommet til at ligne SR-regeringen for meget. Vi havde ikke en klar venstrefløjsprofil, og vi manglede konkrete bud på centrale områder. Vi gik uden om de svære temaer, vores velværdspolitik var som de andre partiers med gaver til alle og for lidt fokus på de dårligst stillede, og EU-politikken var uklar for offentligheden. Men vi har lært lektien og moderniseret vores politik. Rammen er et fremtidsorienteret og langsigtet perspektiv. Vi tager ansvar for fremtiden og for de kommende generationer. Derfor vedtager vi på landsmødet den 7.-9. maj et børnepolitisk program, og hensynet til børn og unge skal gennemsyre al vores politik.
I vinter tog SF fat på de svære emner og formulerede et nyt integrationsudspil, der går i kødet på de vanskelige problemer, og et retspolitisk program som viser, at vi står på ofrets og ikke den kriminelles side.
I efteråret fik SF en ansigtsløftning i forhold til EU-politikken. Partiets internationale landsmøde i november 2003 viste uenigheder om især to punkter: EU-parlamentets rolle og hvor meget forsvarsundtagelsen skal justeret. Uden at bagatellisere det, er uenighederne dog langt mindre end i 1990’erne. Men når Informations leder taler om at "EU-politikken trækker blodige spor i SF", så er det et falsum. Langt de fleste i SF er grundlæggende enige om, at SF i dag er et parti, der er positivt over for EU, men kritisk over for den førte politik i EU. Det er i øvrigt den samme holdning, vi har over for Danmark: Vi er grundlæggende positive over for konstruktionen Danmark, men kritiske over for den førte politik.

Rødt skatteloft anno 2001
SF har netop fremlagt det mest ambitiøse og visionære og samtidig det mest realistiske bud på en samfundsforandrende plan, der længe er set. Det er en plan for samfundets udvikling frem til 2010, der handler om en omfordeling af samfundets ressourcer til fordel for dem, der har behov. Den kommer med ambitiøse mål for bekæmpelse af arbejdsløsheden, forbedring af sundhedsområdet, forøgelse af u-landsbistanden, massive investeringer i forskning og uddannelse, og afvikling af gælden. Og det hele er finansieret. For det er jo ikke gratis at udvikle velfærdssamfundet. Et skattestop er også et velfærdsstop. Under et rødt skatteloft, der svarer til niveauet for 2001, kan SF udvikle et mere socialistisk samfund, hvor vi tager fra de rige og giver til de fattige.
Vi kan altså ikke genkende lederskribentens politiske portræt af SF. Til gengæld har lederskribenten et par pointer med hensyn til SFs organisationskultur. Den er for tung, og det skal ændres. Det er en af de store opgaver de kommende år, og vi får hjælp af en medlemsfremgang siden valgnederlaget i 2001 på næsten 10 procent af især mennesker i 20’erne og 30’erne. De er kommet samtidig med, at SF fik et mentalt løft, da vi i 2003 vedtog et nyt principprogram, der i et moderne og tidssvarende sprog formulerede den gamle socialistiske vision om, at det skal være menneskene, der styrer økonomien og ikke økonomien, der styrer menneskene.
Så SF er fuld af liv, selvtillid og muligheder. Der er al mulig grund til, at man prøver med noget, der ellers er sjældent på venstrefløjen og i Informations spalter: Begejstring og optimisme.

Trine Bendix, Ole Riisgaard, Ninna Thomsen og Villy Dyhr
medlemmer af SFs hovedbestyrelse og forretningsudvalg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her