Læsetid: 2 min.

Boykot P1

4. juni 2004

Medier
Det går stærkt i disse dage med udsalget af kvalitetsprogrammer på DR P1, så stærkt, at det ligner et ophørsudsalg. Først det dybdeborende nyhedsprogram Orientering, så Birgitte Rahbeks samfundsvidenskabelige Synsfeltet, og nu skal historieprogrammet Der var engang lukkes, og værten, Jesper Groth, er blevet fyret.
Vi kender allerede radioledelsens åleglatte svar på protesterne:
*Man anerkender kvaliteten og vil bevare den, blot skal en ny form gøre den endnu bedre og tiltrække nye lyttere.
*Der er altid nogen, der brokker sig over enhver forandring, selv den til det bedre, men nye lyttere kræver nye ’koncepter’, og de gamle falder alligevel til patten, fordi de ikke har bedre alternativer. Når så lyttertallene falder, hvad de jo gør for tiden, vil de sige, at de ville være faldet endnu mere uden de nye ’forbedringer’.
*Og når fagfolk gør indsigelser, som det nu sker fra samfundsfagene og historie, så siger de, at vi taler for vores syge moster. Ja, fand’me gør vi, for vi vil have vores forskning formidlet af kyndige og kritiske folk og ikke i 45 sekunders telefoninterviews.
En sådan kvalificeret radiomand er Jesper Groth. Han har gennem årene med enestående flid og fagmandens evne til at vælge, hvad der er nyt og væsentligt, holdt landets tusinder af historisk interesserede à jour med udviklingen i dansk historisk forskning, og hans rolige og indsigtsfulde spørgsmål og kommentarer har givet fagfolkene et kritisk modspil, som har tvunget dem til at stige ned fra katedret og argumentere for deres sag.
Programmets meget høje lyttertal viser, at han har nået sit publikum.
Radioledelsen begrunder fyringen af Jesper Groth med, at »du [J.G.] ikke formår at lave billedskabende reportage og formidle fortællinger i den form, som DR fremover vil efterspørge inden for dit stofområde. DR vurderer ligeledes, at du som tilrettelægger er fagligt smallere end sammenlignelige medarbejdere.«
Disse ord er skrevet af DR’s nye kulturchef, som sidst har gjort sig bemærket ved at være en af de ansvarlige for Mors-skandalen med den alligevel-ikke-klapsende dagplejemor.
Begrundelsen viser tydeligt, at radioledelsen ikke kan nås med argumenter. Vi må finde et sprog, de forstår.
Jeg foreslår derfor, at vi, som meget præcist kaldes ’de traditionelle P1-lyttere’, fordi vi fastholder P1’s tradition for ordentlig oplysning og nægter at høre på snakkeprogrammer, hvor egomane ’værtspersonligheder’ udstiller deres fernistynde viden, at vi én hel dag undlader at tænde for P1. Som et varsel.
Og den dag skal være Grundlovsdag, den 5. juni, for at minde politikerne om, at et sundt demokrati forudsætter vidende vælgere.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu