Læsetid: 1 min.

Dansk ja til software

Debat
16. juni 2004

EU
På det seneste rådsmøde for konkurrenceevne blev der opnået enighed om direktivet om computerimplementerede opfindelser, eller i daglig tale softwaredirektivet. Siden vedtagelsen har der været sagt og skrevet meget i forskellige medier, bl.a. i Information, med påstande om, at vi nu indfører amerikanske tilstande, at den digitale infrastruktur ødelægges, samt at direktivet er til skade for innovative virksomheder.
Det har ikke hold i virkeligheden.
Regeringen støtter ikke, at rene computerprogrammer kan patenteres, og det er derfor også udtrykkeligt undtaget i direktivet.
Softwaredirektivet indfører ikke nye retstilstande, men kodificerer derimod den eksisterende praksis, der er gældende i dag. Direktivet skal derfor også ses i lyset af den betydelige forskningsindsats, der gøres på IT-området.
Det er regeringens opfattelse, at vi med vores støtte til direktivet har taget initiativ til at fjerne en stor sten i de danske og europæiske virksomheders sko.
Et af regeringens fornemmeste mål er at skabe optimale rammer for danske virksomheder. Denne målsætning skal blandt andet opnås via regelforenkling, så virksomhederne skal bruge færrest mulige ressourcer på at forstå de regler, der gælder for dem.
Softwaredirektivet har tre bærende elementer som regeringen har arbejdet for at sikre:
*Vi ønsker at bevare den gældende retstilstand for patentering af computer-implementerede opfindelser.
*Vi ønsker at bevare det generelle krav om, at det kun er teknologiske opfindelser, som kan beskyttes af patenter.
*Direktivet skal bidrage med klarere regler til gavn for de mindre virksomheder.
Med kompromisforslaget har vi nået disse mål. Regeringen har arbejdet for at gøre flere af bestemmelserne i direktivet mere klare, herunder især reglerne om det såkaldte tekniske bidrag, dvs. det bidrag som en opfindelse skal udgøre i forhold til den eksisterende teknik, samt at fremme muligheden for interoperabilitet, sikre at programmer kan »tale sammen«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her