Læsetid: 6 min.

DEBAT

7. juni 2004


Flove danskere
*De, der i Danmark synes at støtte andre folkeslags kamp for frihed og selvstændighed, finder det »fint« og helt i orden, ja ligefrem spændende, at danskernes eget land er i færd med at blive overtaget af fremmede med en ødelæggende kultur og religion.
 
Bodil Clausen, Haderslev

Broadsheet, please
*Glem venligst tabloid,
- det klæder heller ikke The Independent

Ole Kiilerich, Århus C

?
*Olien slipper op.
Hvad nu hvis miljøet slipper op før olien?

Per Carlsen, København S

Børns sadisme
*Vedrørende Informations skriverier om Herlufsholm: Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at når børn får magt, så kan de agere mindst lige så modbydeligt som voksne, ihukommende bogen Fluernes herre og en eks-kærestes beretning om, at hun lammetævede en dreng som på sadistisk vis mishandlede en bagbunden pige. Og det af alle steder på A.S. Neills Summerhill School ved Ipwich, ganske vist tilbage i 60’erne.

Michael Larsen
Kbh. N

En køn ubalance
*Én vinkel på Da Vinci Mysteriet (udgivet 2003) af Dan Brown blev fremlagt i Information via Independent-journalisten Peter Stanfords artikel ’De nye gnostikers hemmelige verden’ den 6. april 2004.
Efter just at have læst bogen mener jeg, den fortjener at blive belyst fra andre og i mine øjne mere interessante vinkler. Forfatteren skriver på sin hjemmeside ([ http://www.danbrown. com/ ]), at han håbede, at bogen ville tjene som katalysator for en debat om emnerne tro, religion og historie, og at dømme efter Internet-aktivitet, er dette lykkedes ud over al forventning.
Selv håber jeg, at den vil tjene som øjenåbner i forhold til det maskuline overherredømme, verden har været underlagt i mands minde, p.t. i form af blandt andet Busharon-aksen.
For mig er værkets litterære kvaliteter, dets sandhedsværdi samt mystisk-religiøse aspekter underordnede i forhold til det faktum, at en bred læserskare hermed stifter bekendtskab med spørgsmålet om Jesus’ ægteskabs- samt faderstatus – et uomgængeligt spørgsmål, hvis man for alvor ønsker at komme denne verdens uligestilling til livs. Ikke at kvindekønnet savner ophøjelse, men oprejsning i form af et fundamentalt opgør med alverdens misogyni – inklusive den, der står skrevet Bibelen!

Jeanette Vindbjerg Nissen
Roskilde

Naturbeskyttelse eller købmandskab?
*De økonomiske købmænd fra Lomborg-konferencen Copenhagen Consensus har talt, og rangordnet en liste over de forhold, der købmandsmæssigt bedst kan betale sig at investere penge i.
Udgangspunktet troede nogen måske var naturbeskyttelse, klimabeskyttelse, forurening, dyrenes overlevelse og deslige. Men det er naturligvis en misforståelse, som enhver kan tolke af den færdige liste.
Det man købmandsmæssigt værdisætter mest er tydeligvis en forøget overbefolkning. For at sikre, at denne prioritering kan ske uproblematisk, har man ladet emnet »arts-diversitet« ude af betragtning. For man kan ikke både tilgodese den vilde natur med dens mange forskellige dyr og plante – og så samtidigt øge menneskeheden ganske betragteligt.
Helt ned i bunden af listen finder man noget, som har lidt med naturbeskyttelse at gøre. Når så væsentlige emner befinder sig i bunden af listen skyldes det alene, at den slags »miljøproblemer« er en begrænsende faktor for erhvervslivet. Nu har de ansvarlige politikere og deres støtter i erhvervslivet overhørt advarslerne fra miljøorganisationerne i så mange år, at købmændene på Copenhagen Consensus ikke længere finder økonomisk belæg for at gøre noget for at mindske CO2-mængderne.
Naturligvis tabte natursagen igen – havde nogen mon forventet andet?

Bjørn Holmskjold, Ørbæk

Lad iværksætterne rydde ghettoerne
*Regeringens nye ghettoudspil handler ikke bare om afslag og begrænsninger. Det handler om at forvandle visse bydele til aktive, attraktive områder, hvor arbejdsløshed og sociale problemer hverken er hyppigere eller sjældnere forkomne end i resten af landet.
Et vigtigt skridt i denne retning er den del af ghettoudspillet, som handler om at give iværksætterne fra ghettoerne bedre vilkår. For at iværksætterne overhovedet skal have mulighed for at slå rod i ghettoområderne, har regeringen gennemført en række ændringer og har endnu flere på vej, som alle skal sikre, at det bliver nemmere og mere attraktivt at blive iværksætter.
Regeringen vil bl.a. i samarbejde med bankerne etablere en ny type lån – de såkaldte kom-i-gang lån. Lånet indebærer, at staten tager en del af risikoen, ligesom det i dag er tilfældet med Vækstfondens Vækstkautioner. Foruden lånet og almindelig bankrådgivning får iværksætteren adgang til rådgivning om f.eks. regnskaber, skatteregler og forretningsplaner. en del af rådgivningen skal bl.a. foregå på det mere lokale plan, hvor igangværende iværksættere af anden etnisk baggrund kan råde og vejlede de nystartede på deres modersmål og dermed sikre en bedre og mere målrettet rådgivning.
Øget beskæftigelse er en absolut nødvendighed for i kampen mod ghettoiseringen.

EU’s flade batterier!
*USA og Japan har luret fidusen. Nu gælder det mere end nogensinde om at komme først over målstregen i fremtidens mindre miljøbelastende biler.
Imens Europas toppolitikere tøffer rundt i slæbegear og bruger tiden på de gammelkendte rygmarvsomklamringer af den etablerede bilindustri, bare fordi de ikke har haft modet til at stille skrappe krav nok til bilindustrien, ja, så fører USA og Japan på point i opløbet, når det drejer sig om at slippe de kreative sanser løs.
Ydermere har den danske rapport »Grønt teknologisk fremsyn« fra Videnskabsministeriet, allerede givet de kortsigtede tænkende regeringschefer i EU det gule kort.
Fremtiden råber på fleksible energisystemer med øget vindkraft, energioptimering af bygninger, mere miljøvenligt landbrug og design af grønne produkter. Det er nemlig her fremtidens vækstområder kommer til at blomstre, også når det gælder beskæftigelse.
De penge EU bruger via sine strukturfonde skal i langt højere grad målrettes mod grønne teknologier med fremtid i.
Nu skal der fart på de nye miljørigtige udviklingsstrategier i EU. Vi kan ikke fortsat leve af at køre »agtværdige« regeringschefer rundt til morgenmadsparader på gamle energier.

Kristen Touborg
Kandidat til Europa Parlamentet for SF

Præsidentens overmænd
*Her på jorden findes der magter, der står over George W. Bush. Tro det eller ej, men plastikirurgerne står over præsidenten, og for dem må han ydmygt træde et skridt tilbage.
Da George W. Bush havde bestemt sig for at tale til den amerikanske nation og fralægge sig ansvaret for, at amerikanske soldater morer sig med at pine og plage fangerne i de irakiske fængsler, valgte han det forkerte tidspunkt. Et af de store tv-selskaber udsendte nemlig et program, hvor amerikanske plastikkirurger underholder seerne med at lave om på folks udseende. Det er noget der interesserer
ovre på den anden side af Atlanten, så det program kunne under ingen omstændigheder aflyses eller udsættes, end ikke selvom præsidenten havde et vigtigt budskab til nationen. Så præsidentens tale blev i stedet udsendt på kabel-tv.
Og nu står vores lokale statsmand, Anders Fogh Rasmussen, også i fare for at skulle rykke en plads ned i hierarkiet. Et program af lignende karakter vil nu få sin premiere i Danmark. Det var godt brylluppet nåede at komme før programmet – ellers var det vel også kun blevet transmitteret på kabel-tv.
»Det er skidespændende«, udtaler chefen for det kommende program til en af formiddagsaviserne, og han glæder sig over, at tv-stationen nærmest er blevet begravet i henvendelser fra seere, der gerne vil se anderledes ud. Selv formanden for det etiske råd, som ellers altid udtaler sig klogt, kan ikke undslå sig for at mene, at det er »lidt fascinerende«. Men han har det måske lige som mig, der lige fra dreng har drømt om at være seksdagesrytter og ligne Kay Werner.
De læger der skal stå for de underholdene operative indgreb er indtil videre svenske. Vist nok fordi svenskerne på dette område er dygtigere end danskerne. Og det kan man ikke komme uden om. Det er nemlig ikke lang tid siden, at en ung svensk kvinde faldt om og døde efter en fedtsugning. Et sådant »skide-spændende« dødsfald har danske plastikkirurger endnu ikke kunnet præstere. Så vidt jeg er orienteret, har de kun produceret ulækre sår på maveskindet efter fedtsugninger, og et par tilfælde af impotens efter mislykkede forsøg på at gøre et lem mere imposant. Sådan noget gider vi selvfølgelig ikke se på. Vi vil se dramatik, flotte kvinder og mænd, der kan noget.
Nu vægrer jeg mig imidlertid ved at tro, at den form for underholdning vil blive vist i Danmark. Her har vi nemlig en Sundhedsstyrelse, der holder et vågent øje med at alting går rigtigt til, og mig bekendt er det vist ikke lovligt i Danmark, at man for sjovs skyld udsætter folk for livsfare – og slet ikke for åben skærm. Så statsministeren kan godt ånde lettet op. Han vil fremover blive ved med at stå over os alle, og barnedåben vil, Gud ske lov, alligevel blive transmitteret i landsdækkende tv.

Tom Skyhøj Olsen
overlæge dr.med

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu