Læsetid: 4 min.

DEBAT

Debat
5. juni 2004


Sommerland
*Dans nu!
Skide Sol
Nu ikke alt det nøl
Kom så igang
Du danser
Vi skinner
Noget for noget!

Copenhagen Consensus
*Verden kunne få rent drikkevand til alle
for det beløb vi i den rige verden bruger på kattemad
Regeringen arbejder for øget velfærd
gennem nedskåret u-landsbistand og skattestop
Måske kunne det hele tænkes sammen
ved indførelse af et internationalt kattestop

Jens Raahauge, København Ø

License to kill
*Tyske politikere og soldater blev idømt længere fængselsstraffe for brug af dødbringende magt ved Berlin-murens kontrolposter. Også unge værnepligtige, som handlede efter ordre.
Egon Krenz, der gennemførte et fredeligt systemskifte og åbnede samme mur, blev for nyligt løsladt.
Den 6. maj kom en irakisk mand ikke hjem fra arbejde. Danske soldater dræbte ham ved en kontrolpost under lignende omstændigheder som DDR’s grænseflygtninge, fordi han passerede besættelsesmagtens kontrolpost uden at stoppe.
Det var en civil lastbil med sand og dårlige bremser, som ikke kunne nå at standse foran besættelsesmagtens »tjekpunkt«.
Herhjemme ville man aldrig have dræbt en chauffør, fordi hans bil ikke kunne nå at bremse, men soldaterne har License To Kill, og de bruger den!
Forsvarets auditør har netop velsignet det beskidte drab. Stands eller du er død.
License to kill er dødelig militær logik i syge hjerner, ikke kun for de forsvarsløse indsatte i Saddams og CIA’s torturfængsel, men også i det danske krigsministerium.
Den irakiske chauffør blev dræbt under ganske tilsvarende omstændigheder som mange flygtninge ved Berlin-muren. De ansvarlige i DDR blev siden sat i tugthus for drab. Skal de danske militære drabsmænd gå fri? Hvad siger retsstaten?

Bjarne Nielsen
Thisted

Danmark bør have lov mod tortur
*5. juni bliver Grundloven fejret behørigt overalt i landet. Men når det gælder den og dansk lovgivning i øvrigt, sakker Danmark klart bagud, når det gælder forbud mod tortur.
Danmark har i mange år haft førertrøjen på, når det gælder arbejdet mod tortur. Det har været en dansk mærkesag for skiftende regeringer. Både når det gælder rehabilitering af torturoverlevere og forebyggelse af tortur har Danmark høstet stor international anerkendelse for sin indsats.
Det er paradoksalt, at det land, der frem for noget, er stolt af at være førende, ikke selv har et udtrykkeligt forbud mod tortur i hverken grundlov eller straffelov.
På den diplomatiske arena har Danmark sat flere milepæle. Allerede med vedtagelsen af FNs konvention mod tortur i 1984 kunne dansk udenrigspolitik notere sig et flot fingeraftryk. Og i december 2002 kunne Danmark krone en mangeårig indsats med den overvældende vedtagelse på FNs generalforsamling af den nye Tillægsprotokol til FNs konvention mod tortur. Kun fire lande, heriblandt USA, stemte imod.
127 lande stemte for den nye tillægsprotokol, der først og fremmest skal sørge for, at der både internationalt og i de enkelte lande foretages besøg og inspektion i arresthuse, politistationer, fængsler og psykiatriske hospitaler, hvor folk er frihedsberøvede.
Men selvom FNs konvention dikterer de underskrivende lande at forbyde tortur i deres lovgivning, findes der ikke i dansk lovgivning nogen selvstændig definition eller kriminalisering af tortur.
Det har været de danske myndigheders opfattelse, at de almindelige bestemmelser i den danske straffelov om vold og legemsbeskadigelse også vil kunne dække eventuelle tilfælde af tortur.
Det fremgår ellers udtrykkeligt af artikel 4 i FNs Torturkonvention, at "enhver deltagende stat skal sikre, at enhver torturhandling er strafbar i overensstemmelse med straffelovgivningen.." FNs torturkomité har flere gange, senest i 2002 udtrykt bekymring over, at der ikke i dansk ret findes nogen selvstændig definition og kriminalisering af tortur.
Det ville nu efter RCTs opfattelse være mere klart, hvis der i dansk ret - f.eks. i Grundloven og straffeloven - fandtes en udtrykkelig definition og en kriminalisering af tortur.
Efter vores opfattelse vil en kriminalisering af tortur have en betydelig signalværdi. Og med tanke på de gruopvækkende fotos af de amerikanske besættelsesstyrkers tortur i de irakiske fængsler er der god grund til at sende et signal om, at tortur i alle dens former er uacceptabel i et demokratisk samfund.
Den manglende definition og kriminalisering af tortur i dansk lovgivning betyder, at Danmarks muligheder for at yde en særlig indsats i det internationale arbejde mod tortur forringes, herunder muligheden for at påvirke lande, hvor anvendelse af tortur er udbredt, og hvor der hersker straffrihed for torturforbrydelser.
Afsløringerne af USAs brug af systematisk tortur og den danske debat viser, at det i grunden er vigtigt at have en lov mod tortur.

Tue Magnussen,
kommunikationskoordinator på Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre

Klaus Lynggaard og PJ Harvey
*Klaus Lynggaard bruger det meste af sin anmeldelse af PJ Harvey i Information den 2. juni til at lufte sine frustrationer og fordomme mod alt og alle. Som ansvarlig for, hvad der foregår på Rytmisk Musikkonservatorium vil jeg meget gerne hjælpe KL i hans ædle kamp mod musikbranchens fordærv og ynkelige nedtur. Send mig en liste over vrimmelen af tidens velplejede hunkønstrubadurer og oplys mig om, hvem af deres anonyme, mandlige akkompagnatører som kommer fra Rytmekonservatoriet – gerne med angivelse af deres topkarakterer – så skal jeg personligt henvende mig til de formastelige og få rettet op på deres skammelige adfærd. Vi vil nemlig alle sammen udfordres og beriges af et ærligt og kraftfuldt kunstnerisk udtryk med noget til hjerte, sjæl og intellekt.
Som nogenlunde normalt begavet læser frydes man over KL’s skarpsindige analyse af borgerskabet, men jeg distraheres desværre af henvisningen til landsbyen Sem, hvis pensionistkorps tilsyneladende er særligt nedrigt. Eller er det beboeren i præsteboligen på Spillebjergvej i Seem, der hentydes til? Under alle omstændigheder får KL sig noget af en spiller over den noget spinkle PJ Harvey, og vi skal alle sammen høre om, at han gerne vil giftes med hende. Undskyld, er det ikke et uhyre borgerligt ønske, KL? Giftes? Har du overvejet hvordan det er at kysse en mund, som er belagt med rockwool og glasskår?

Peter Danstrup
Rytmisk Musikkonservatorium
Holmen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her