Læsetid: 1 min.

Den israelske kontrolpost

Debat
31. juli 2004

Mellemøsten
Onsdag aften viste DR1 den prisbelønnede israelske dokumentarfilm Kontrolposten. Det var en stærk og rystende film optaget over flere år ved israelske checkpoints på den besatte Vestbred og Gaza.
»Lad dem vente!«
»Hvor længe?«
»Til i morgen!«.
Sådan lød en ordveksling mellem to israelske kontrolsoldater ved et checkpoint på Vestbredden. Man lod gerne palæstinensere vente op til 10 timer. Ikke ud fra andet formål end at chikanere og ydmyge dem.
En andet klip viste en israelsk soldat pegende hen på de ventende palæstinensere, som han sammenlignede med dyr i bur i en zoologisk have og udtalte ordene: »Vi er mennesker. De er dyr.«
Sådan var det hele vejen. Israelerne, de bevæbnede militær- og politifolk, dem med magten, behandlede de ventende palæstinensere efter forgodtbefindende, chikanerede dem, ydmygede dem i palæstinensernes eget land!
Filmen skabte associationer til et andet dominerende folk og et andet undertrykt folk. Nemlig nazisternes forsøg på at destruere jøderne. Holocaust. En uendeligt grusom uretfærdighed mod et helt folk, jøderne.
I dag er det de zionistiske jøder (ikke alle jøder) der optræder som overmagten. Men fortidens forbrydelser mod ét folk berettiger ikke forbrydelser mod et andet folk. Det berettiger ikke Israel til at besætte og kolonisere palæstinensisk jord og forsøge at jage palæstinenserne ud af deres eget land.
Staten Israel får utilgiveligt vide rammer af EU og USA – til at tilsidesætte FN-resolutioner, forbryde sig mod palæstinensernes menneskerettigheder, fortsætte de illegale bosættelser, massakrere landsbyer og likvidere palæstinensiske ledere.
Israel skal presses ud af de besatte palæstinensiske områder. Før det sker, bliver der ingen fred.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her