Læsetid: 2 min.

Klima-ændringernes ofre

Debat
5. juli 2004

Effekt
Mens biografgængere gyser til Hollywoods omtalte film om klimaændringer The day after Tomorrow er dette virkelighed for millioner af mennesker i udviklingslandene som er ramt af følgerne efter rigtige naturkatastrofer.
For nylig blev næsten 900 mennesker dræbt af den ødelæggende oversvømmelse på Haiti og den Dominikanske Republik og tusindvis blev hjemløse. Sidste år døde mere end 75.000 mennesker i hele verden p.g.a. naturkatastrofer, hvilket også kostede næsten 390 mia. kr. i skader. Ni ud af 10 af disse tilfælde opstår i udviklingslandene.
Det, der gør situationen særlig problematisk, er, at størstedelen af ofrene i udviklingslandene ikke har nogen forsikring. Mere end 60 procent af værdierne i de højt udviklede lande er forsikret. I udviklingslandene er mindre end to procent forsikret, – de fattigste som mindst har råd til at miste har ingen forsikring.
I udviklingslandene fanger tabet af de uforsikrede værdier hele befolkningsgrupper i en umoralsk cirkel af dyb langvarig fattigdom. For disse befolkningsgrupper er international nødhjælp det nærmeste, de kommer en forsikring.
Sidste år gav Verdensfødevareprogrammet fødevarehjælp til over 100 millioner mennesker, hvoraf mange var ofre for enten tørke eller oversvømmelser, som f.eks. de 14 millioner etiopier, som mistede deres høst p.g.a. utilstrækkelig regn. I følge verdens største forsikringsselskab Munich Re, så man i 1990’erne en tre-dobling af antallet af naturkatastrofer sammenlignet med 1960’erne.
Den humanitære hjælp er i disse tilfælde baseret på ofte subjektive vurderinger med beregninger over tidsramme og behovet for nødhjælp, sammenholdt med den hjælp, der er tilgængeligt på netop det tidspunkt, hvor katastrofen indtræder. Intet kunne være mere ineffektivt ud fra et økonomisk synspunkt.
På sidste års møde i Evian-les-Bains med G-8 gruppen foreslog WFP en ’forsikringsplan mod sult’. Denne forsikring ville flytte risikobyrden væk fra de kriseramte familier til de humanitære organisationer som f. eks. Verdensfødevareprogrammet, Ver-densbanken og deres bidragsydere.
Vi afventer svar og handling. At finde en praktisk og effektiv løsning på den uhørte stigning af naturkatastrofer i udviklingslandene er indenfor vores område.
Ved at erkende den risiko som de fattige i udviklingslandende står over for som et forsikringsproblem, bliver det tydeligt at forsikringsselskabernes ekspertise og midler kan bruges til at beskytte de udsatte befolkningsgrupper. Sammen kan vi forsikre verdens fattigste mod følgerne efter katastroferne. Vi skal ikke lade det være op til Hollywood at komme med en lykkelig afslutning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her