Læsetid: 2 min.

Ni små Venstremænd…

Debat
24. juli 2004

Borgmestre
»Der var 11, der var ti, der var ni, der var...«
Man inspireres af den gamle børnesang ved at følge udviklingen eller udvandringen af Venstres gruppe på Københavns Rådhus. Ved sidste valg gik partiet frem fra seks til 11 mandater, altså en gevinst på fem. Siden har to medlemmer fået nok af gruppens ledelsesstil. 40 procent af fremgangen er indtil videre sat over styr.
Og med Venstres bundskrab i meningsmålingerne (tilbage til resultatet ved valget i 1998) tyder meget på, at V-borgmester Pind ved kommunalvalget 15. november næste år må tilbyde sig til overborgmesterposten med færre en ni ud af Borgerrepræsentationens 55 medlemmer i ryggen.
Det er denne komét, undskyld astronaut, som den ’odsiske’ skoleforstander, Troels Myhlenberg, (17. juli) sammenligner med Armstrong, ham på månen, ikke ham på cyklen. »Han er imod alle odds blevet en ganske folkekær skikkelse i det københavnske,« skriver analytikeren om Pind.

Louise Gade
Skulle det stå til troende, må Borgerrepræsentationens partier i så fald udgøre den for Venstre så ubekvemme undtagelse. Ikke alene har partiets naturlige samarbejdspartner, de Konservative, med stor bitterhed undsagt Pind. Også venstresiden og midterpartierne er afvisende, og ikke kun, fordi de tænker på egne muligheder.
Det forstyrrer dog ikke Myhlenbergs optimisme på Venstres vegne. Landspolitisk synes de kriseramte Venstrefolk ifølge hans informationer (måske fra spindoktor Kristiansen?), at »det ser godt ud«, de ligefrem »nyder ventetiden«! Og som tegn på, at »Venstre-revolutionen kan rulle over København« henviser han til, at »den unge Venstre-kvinde Louise Gade satte sig i tronstolen i landets næststørste by«.
Uden dog at reflektere over, at Louise Gades periode i mere end én forstand er ved at udløbe. Den har været præget af ustabilitet, og ikke kun i forbindelse med budgetforhandlingerne. Det radikale Venstre i byen er ved at finde tilbage til Århus-radikalismens naturlige placering.
Seneste meningsmåling, foretaget for JP Århus, viser, at Socialdemokraterne og venstrefløjen har generobret et klart flertal på rådhuset, mens Dansk Folkeparti med en tilslutning på 2,9 procent kommer under spærregrænsen og Venstre får et alvorligt tilbageslag.

Venstrekrønike
Skulle der endelig være sammenhæng i Myhlenbergs analyse, ville der snarere være grund til en parallel mellem den unge Gade og de to unge S-kvinder i København, den politiske ordfører Karen Hækkerup og miljøborgmester Winnie Berntson. Deres kendthed, eller mangel på samme, adskiller sig næppe fra Louise Gades i tiden før, hun slap Venstres revolutionstropper løs i Smilets By.
»Kongekaos i København«, hedder artiklen, som blot gentager den trivielle mistolkning af Socialdemokraternes medlemsdemokrati. Noget andet er, at Information måske skulle overveje at bringe Myhlenbergs fremtidige bidrag under rubrikken Venstrekrøniken frem for »politisk analyse«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her