Læsetid: 2 min.

Vandring uden folk

Debat
5. juli 2004

Overdrivelser
Under trusler om blokader har Træ-Industri-Byg (TIB) sluttet overenskomst med danskeren Ole Thuesen, som via sit polske firma, Biomax, beskæftiger et halvt hundrede polske arbejdere i Danmark. Med overenskomsten får de samme løn (148,30 kr. i timen), feriepenge og pension som deres danske kolleger. En lignende overenskomst med timeløn på 141,00 kr. har SiD tegnet med det polske firma, Steel Protection Poland, som p.t. beskæftiger 11 polske arbejdere på Karstensens Skibsværft i Skagen.
Forud for kredsen af østeuropæiske landes medlemskab af EU 1. maj tegnede den yderste højre- og venstrefløj i fællesskab skrækscenariet af østeuropæiske arbejderes invasion på danske arbejdspladser.
De foreløbige tal viser, at antallet af arbejdstilladelser siden 1. maj ikke afviger meget fra tallene i samme periode sidste år. EU’s såkaldte udstationeringsdirektiv har faste regler for arbejdsmiljø, arbejdstid osv., men nævner ikke noget om lønforhold, og det fører, som det ses, med sikkerhed til forsøg på misbrug blandt danske arbejdsgivere og udenlandske håndværkere.
Andre smuthuller vil blive forsøgt, men med samme resultat som de to eksempler. Det forlyder tilmed, at mange på fagforeningskontorerne står på spring til at rykke op fra skrivebordene og ud på virksomhederne – eller foran dem! Det har de gjort med udbytte før, og faglig genoptræning er ikke at foragte!
Så alt i alt er de sproglige overdrivelser en gentagelse af historien om ulvens komme. Folkevandringerne til Danmark savner folk. Første gang advarslerne buldrede, var forud for Danmarks medlemskab af EF 1. januar 1973. Her ville invasionen bestå af sicilianske arbejdere med mafiøse gener. Anden gang var i 1986 med Spaniens, Portugals og Grækenlands optagelse. Her skulle æselkærrerne efter forlydender dengang allerede være pakket med kurs mod Padborg. Men de sydeuropæiske arbejdere blev hjemme, hvor de sammen med EU og den europæiske fagbevægelse har forbedret deres egne løn- og arbejdsvilkår mærkbart, ikke mindst på arbejdsmiljøområdet.

Walbekomm
Tredje gang var i forb. m. Amsterdam-traktaten, hvor Junibevægelsen på plakater bød »Velkommen til 40 millioner polakker«. Det fremgik ikke af teksten, hvor trykket skulle lægges, men det har formentlig været på første stavelse af polakker, så ringeagten for alvor kunne udtrykkes. Kampagnen var dog så flov, at Junibevægelsens daværende talskvinde, Drude Dahlerup, trak plakaterne tilbage efter få dage.
Fjerde gang var en uskøn forlængelse af tredje gang. Forud for EU-parlamentsvalget 13. juni lugtede især Dansk Folkeparti stemmer i diskriminationen af de nye østeuropæiske medlemslande. Resultatet blev pauvert med en stemmeandel på 6,8 pct. og repræsentation af den tidligere socialdemokrat, Mogens Camre. Om ham kan det blot tilføjes, hvad Venstres Knud Kristensen sagde i 1947, da han videregav udenrigsminister Gustav Rasmussen til socialdemokraten Hans Hedtoft: A’ sajer walbekomm.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her