Læsetid: 2 min.

Masser af sol, vind, bølger...

9. august 2004

Vedvarende
Jørgen Steen Nielsens interview med George Monbiot den 2. august fik mig op af stolen.
Monbiot bærer ved til en ny myte, som for tiden udbredes via dagspressen: At vedvarende energi (VE) ikke kan dække menneskehedens energibehov – derfor må vi enten have atomkraft, eller også må vi atter spænde hesten for ploven.
Det siges bl.a. med følgende formulering: »hvis elproduktionen skal fordobles eller firedobles for at skaffe brint til den globalt voksende bilpark, så bliver bidraget fra vind og sol en dråbe i havet«.
Det er noget løsagtigt snak, som ikke er en postuleret kyndig person værdig.
For to måneder siden blev den store regeringskonference holdt i Bonn med Tyskland som vært (se www.renewables2004.de). Konferencens faglige oplæg indeholder en vision for en global, bæredygtig energiforsyning. Den forudsætter, at det globale energiforbrug fordobles over de næste 100 år, mens fossil energi og atomkraft stort set erstattes med VE.

Meget stort potentiale
Om 50 år forudsættes halvdelen af energiforbruget dækket med VE. Det samlede tekniske potentiale for VE er i oplægget opgjort til 4600 exajoule (EJ). Det nuværende globale energiforbrug er på 420 EJ. Om 100 år vil forbruget ifølge visionen være vokset til knap 1000 EJ, svarende til 20-25 procent af det globale tekniske potentiale for VE.
Ingen kan i dag vide, hvordan transportsektoren eller de øvrige dele af energisektoren i detaljer vil blive forsynet om 50 eller 100 år. Der er masser af tekniske muligheder. Som tiden går, vil de mest effektive løsninger blive dominerende.
Det afgørende er, om det samlede energiforbrug kan skaffes på en bæredygtig måde. Det er klart, at det nuværende globale energibehov kan dækkes med VE. Et fordoblet energibehov kan også dækkes med VE. Men ressourcerne af VE er ikke uendelige. Derfor vil en bæredygtig verden skulle vænne sig til, at der er grænser for vækst i energiforbruget. Energibesparelser og overgang til VE er derfor to sider af samme sag.
Mit gæt er, at verdens forbrug vil kunne stabiliseres i løbet af de kommende 100 år på et niveau inden for intervallet 500-1000 EJ pr. år. Danmarks energiforbrug har været konstant de sidste 30 år. En hel del andre industrilande følger nu samme spor. En stabilisering af det globale energiforbrug er ikke urealistisk – det er tværtimod en sandsynlig udvikling.
En af de store udfordringer bliver at opnå denne stabilisering på et passende lavt niveau, således at vores – menneskehedens – energiforbrug ikke bliver unødigt indgribende og ensrettende over for denne verdens vidunderlige natur, økosystemer og øvrige levende væsner. Som vi jo – når det kommer til stykket – også ønsker at beskytte og bevare.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu