Læsetid: 2 min.

Hvor skal vi hen, du?

6. september 2004

Trekløver
Kære Mogens Lykketoft, Holger K. Nielsen og Søren Søndergaard! Jeg ser i dagspressen, at I vil søge at danne et alternativ til den siddende regering. Hvad det nærmere betød, blev ikke klart præciseret. Men der skal vel også tænkes og samtales mere, inden et samlet alternativ til den ’liberale’ politik kan præsenteres.
Et spørgsmål melder sig med det samme: Vil socialdemokraterne konsekvent rulle den borgerlige politik tilbage? Da Nyrup Rasmussen så elegant dannede regering i 1992, var det meget småt med tilbagerulningen af Schlütertidens mange privatiseringer af offentlige institutioner, især dem, der lagde guldæg i statskassen så som Girobanken. Ja, det var da forresten Mogens Lykketoft selv, der i sin egenskab af finansminister fik solgt de danske telefonselskaber til en stor, amerikansk koncern, så danskerne mistede enhver kontrol med den kommunikative infrastruktur hér i landet.
Vil det ’nye’ trekløver sørge for, at offentligt ejede og drevne institutioner forbliver på offentlighedens hænder? Vil I evaluere den hidtidige privatiseringsbølge, så vi kan få en omkostningsanalyse, der inddrager andre værdier end kroner og ører? Og må vi ikke nok høre, hvad SF og Enhedslisten har af krav til et sådant samarbejde? For hidtil har socialdemokraterne og De Radikale lænet sig tilbage og ladet venstrefløjen være det trygge (og afmægtige) grundlag for deres regeringsdannelser. På den baggrund er de to venstrefløjspartiers principprogrammer blevet rene skueretter, der nok pyntede, men ingen reel næring besad.
Tør venstrefløjen stille krav til socialdemokraterne? Og i så fald hvilke? Det ville være befriende, hvis man ude på fløjen kunne nå til en mere afklaret holdning til indvandringspolitikken og holde op med at komme med automatsvar, der ikke opklarer eller belyser noget. Hele spørgsmålet om indvandring og flygtninge har tabt balancen, så ethvert forsøg på nuancering fører til uargumenterede overfald på dem, der stiller spørgsmål til venstrefløjens blancocheck til kulturformer, der bryder med dansk retstradition og tilsyneladende accepterer fremmedfjendskhed, når blot det er indvandrere, der ytrer den.
Det, vi alle savner, er en analyse, der ikke tager særlige hensyn, men søger at lægge tingene ærligt frem. Det nuværende hykleri, hvor der tages parti for et multikulturelt samfund, som om der ikke var ét problem i det, er at stikke sig selv og befolkningen blår i øjnene. Og det giver ikke valg i en befolkning, der føler sig forhånet af bedrevidende skønånder, der ikke har en pind i klemme.
Vi venter spændt. Ud med sproget!

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu