Læsetid: 3 min.

Når piloter fredes

Da vi skrev, at KaosPiloterne er domineret af sit eget salgsarbejde, fik vi en spand skidt i hovedet
Debat
18. september 2004

Kommentar
Information omtaler vores bog På en bølge af begejstring den 10. september i artiklen ’Kulturkampens gidsel eller magtfuldt netværk’. Tak for det.
Bogen handler om, hvad der sker, når flere og flere aktiviteter organiseres som projekter og modtager midlertidig finansiering. Der sker det, at projektbeskrivelser, salgsarbejde og retorik får overvægt i forhold til det egentlige arbejde i projekterne/institutionerne. Projektsamfundet er et sted, hvor dem, der er bedst til at positionere sig og deres projekter i forhold til værdier og trends, der er in i debatten, vinder over de knapt så højt profilerede, men fagligt kompetente institutioner, som der også findes mange af på uddannelses- og forsk-ningsområdet.
Som eksempler bruger vi i bogen KaosPiloterne, Learning Lab Denmark og Center for Ledelse (navnet senere overtaget af en privat virksomhed), der alle er eller var talentfulde til at positionere sig. KaosPiloterne f.eks., der er en mindre efteruddannelsesinstitution for projektledelse, har fået defineret sig som en progressiv, erhvervsrettet og innovativ institution, der er afgørende for Danmarks fremtid.
Bogen handler ikke primært om disse institutioner, men det er forståeligt, at de ’ramte’ forsøger at forsvare sig. Det er måske ikke helt så forståeligt, at Informations artikel alene bygger på udtalelser fra dem. Deres forsvar har været, at bogen indeholder fejl og er dårlig forskning. Hvad angår fejlene, har vi imødegået de fleste (se www.cvl.dk), og de tilbageblevne (f.eks. spørgsmål om længden af litteraturlisten hos Learning Lab og stavemåden for en amerikansk opfinder!) har ikke nogen betydning for at vurdere, om de tre institutioner blev og bliver båret frem på en irrationel begejstringsbølge.
Mht. at det er dårlig forskning har de ramte institutioner hældt en spandfuld personlige grovheder i hovedet på os – en ren innovation i faglige debatformer. Det er os som personer og forskere, der er noget i vejen med. Trends i samfundet? Nej, nej. Det pæneste, de har sagt, er, at vor bog er ’uredelig forskning’. Men de har ikke villet indbringe den for det udvalg, som påser dette (UVVU). Men de har dog prøvet at få Handelshøjskolen til at fordømme bogen og trække den tilbage, som det delvis refereres i Informations artikel.

Forgæves fordømmelse
Hans Siggaard, forskningsdirektør for Learning Lab Denmark, professor Steen Hildebrandt, bestyrelsesformand for Kaospiloterne og professor Kai Kristensen, bestyrelsen for Center for Ledelse har to gange henvendt sig til Handelshøjskolen i dette ærinde. Hvordan er det så gået?
Første gang modtog de et svar fra dekanen for det økonomiske fakultet, der skrev, at bogen efter hans opfattelse rejser en vigtig og relevant debat, at dokumentationen og analyserne er tilfredsstillende og i overensstemmelse med den forskningstradition, bogen er skrevet indenfor. Bogen er hverken uredelig eller uhæderlig, men udtryk for kritisk, casebaseret forskning.
Anden gang – som der henvises til i Informations artikel – erklærede rektor og dekanen for det økonomiske fakultet efter et møde med os sagen for lukket. Dvs. der var hverken grundlag for at fordømme bogen eller bede forlaget overveje at trække bogen tilbage. Modsat hvad man kunne tro ved at læse Informations artikel, så valgte Handelshøjskolen altså ikke at imødekomme Hildebrandts, Siggaards og Kristensens ønsker eller at iværksætte nogen som helt sanktioner over for bogen eller os. Bogen er fortsat – i sin fulde form – og trods kritikernes forsøg på at miskreditere den som forskning – udgivet som forskningspublikation fra et forlag med tæt tilknytning til Handelshøjskolen, med gode, uafhængige anmeldelser til følge (Se f.eks. Ledelse i Dag, nr. 55/vinteren 2003).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her