Læsetid: 3 min.

For en ny terrordagsorden

Regeringens mantra for dansk udenrigspolitik er helt hen i vejret
Debat
18. oktober 2004

Kommentar
Det er udtryk for en skævvridning og en liggen under for kortsigtede amerikanske interesser, at regeringen har sat kampen mod terror øverst på den udenrigspolitiske dagsorden. Det står i modsætning til den danske interesse i respekt for international lov, menneskerettigheder og en mere retfærdig verdensorden. Det er helt hen i vejret at gøre ’krigen mod terror’ til mantraet for dansk udenrigspolitik. Det er bl.a. en meget selektiv vinkel: Hvad med f. eks. den terror, russerne udfolder i Tjetjenien ?
Danmark bør i stedet meget mere aktivt på banen i forhold til FN og UNESCO (FN’s organisation for uddannelse, videnskab og kultur). Den nuværende regering har valgt at skære ned netop der, hvor Danmark har en reel mulighed i kraft af vore erfaringer, know-how og historie for at gøre en forskel. Hvis vi vil forebygge terrorisme, saa er uddannelse og kulturmøde nøgleord. Og en international retsorden er især i små demokratiske landes interesse, altså lande der ikke har mulighed for at tromle deres politik igennem med militær eller økonomi. Den nuværende regering har ofret fundamentale danske interesser til fordel for kortsigtede økonomiske nedskæringer og en politik, der har glemt en af hovedhjørnestenene i hidtidig dansk udenrigspolitik.
Danmark bør for det andet sætte menneskerettighederne øverst på den udenrigspolitiske dagsorden. Det vil i virkeligheden være udtryk for en langsigtet dansk interessepolitikk. Det vil styrke vort internationale omdømme og vil være et konkret bidrag til kampen mod terror.
I Burma har Sann Sui Kyi fortsat ikke mulighed for at udøve sine demokratiske rettigheder, selv om hun vandt det sidste frie valg i 1990. Efter vor opfattelse bør Danmark allerede nu beslutte at gøre Burma til programsamarbejdsland den dag, landet er frit. Det vil være en opmuntring for den demokratiske opposition, og samtidig kan vi på den måde være med til at give et frit Burma en ordentlig start.
I Zimbawe spiller præsident Mugabe et kynisk spil for at bevare magten. Taberne er både de hvide, der bliver fordrevet, og det store sorte befolkningsflertal, der nu frister en kummerlig tilværelse på et eksistensminimum i det, der engang var det mest velstående land i Afrika syd for Sahara. Det er en fejl, at Danmark har nedlagt sin ambassade i hovedstaden Harare. En repræsentation ville kunne bruges til at opmuntre og støtte oppositionen. Selvfølgelig ville et sådant utraditionelt diplomatisk arbejde være vanskeligt - men så meget desto mere bør vi være til stede.

Ind med idealer
Vi må ikke glemme Ukraine, som har brug for bistand for at få det unge demokrati til at fungere. Ukraine er det største og mest folkerige land i den del af Europa og spiller en vigtig geostrategisk rolle. Vi må ikke skubbe Ukraine i armene på Rusland, hvor udviklingen går den forkerte vej, når det gælder eksempelvis respekten for menneskerettighederne. Regeringen traf en både forkert og uforståelig beslutning, da den for et par år siden lukkede ambassaden i Kiev.
Realpolitiske hensyn bør ikke altid veje tungest i udenrigspolitikken. Socialdemokratiet vil fastholde engagementet for menneskerettighederne, også når mere klassiske udenrigspolitiske hensyn står på spil. Ideale og værdimæssige betragtninger bør spille en større rolle i den internationale politik, og det tidligere sakrosante princip om national suverænitet vige til fordel for hensynet til de universelle menneskerettigheder.
I sidste ende vil dette også styrke kampen mod terror. Vrede unge mennesker i New York og København kan skrive læserbreve til aviserne på deres nyindkøbte PC’er eller arrangere demonstrationer. De muligheder eksisterer ikke i Riyadh eller Cairo, og frustrationen herover kan gøre det nemmere at rekruttere den næste terrorist.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her