Læsetid: 2 min.

Forbehold der koster

Debat
29. november 2004

Forsvar
Konsekvenserne af det danske forsvarsforbehold antager nu groteske dimensioner. For nylig så vi mere tydeligt end nogen sinde før, at det også går ud over vores medlemskab i NATO:
Formandsposten i alliancens militærkomité bliver ledig. Danmark stiller med en kandidat af den helt rette støbning, Jesper Helsø, som bliver vraget, ene og alene fordi Danmark har et forsvarsforbehold. Helsø selv tog nederlaget som et mandfolk – men set fra et dansk synspunkt er det pinligt. Vi har i den grad gjort os ud til bens.
Da kommissionen skulle have ny formand i forsommeren, var der rygter om, at Fogh ikke var kandidat som følge af EU-forbeholdene. Som vi i Europabevægelsen har sagt i lang tid: Politisk koster det at have et forsvarsforbehold i EU. Det tror jeg efterhånden, at de fleste er enige i. Men at det også koster i NATO-sporet er aldeles meningsløst.

Ingen soldater i Bosnien
Stopper problemerne så her for vores medlemskab af NATO? Nej. Den 2. december overtager EU den SFOR-operation i Bosnien, som
NATO hidtil har varetaget. Men på grund af forbeholdet bliver det uden danske soldater. Endog i en region af verden, som vi årevis har sagt er vor vigtigste sikkerhedspolitiske udfordring. Men det bliver værre: Hvis det brænder på i Bosnien, har NATO og EU aftalt, at NATO-styrkerne fra Kosovo kan træde til. Men også her må Danmark tage forbehold for anvendelsen af de danske soldater , der deltager i KFOR-operationen i Kosovo, fordi de ellers kunne komme under EU-kommando.
Og hvad sker der i FN-sammenhæng? Som udenrigsministeren for nylig selv har forklaret, kan Danmark komme til at stå i den mærkværdige situation, at vi som medlem af FNs sikkerhedsråd kan opfordre EU til at gennemføre en krisestyringsoperation i Afrika under FN-mandat. Men næste dag må udenrigsministeren selv træde på bremsen og i EU sige nej til at følge op på den anmodning, som vi selv har vedtaget i New York.
Mere? Åh ja. Forsvarsagenturet kom vi heller ikke med i, da det blev oprettet i juni. De nye EU-kampgrupper, som oprettes for at kunne lave humanitære operationer i Afrika på mandat fra FN’s sikkerhedsråd, er vi ude af. Heller ingen opbakning fra Danmark her – men Norge kan være med. Det går rigtig godt med det danske forsvarsforbehold!
Lad os få den folkeafstemning, så vi kan komme af med forsvarsforbeholdet. Så Danmark kan komme tilbage i kernen af det internationale samarbejde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her