Læsetid: 2 min.

Ingen ’business as usual’

27. november 2004

Energi
Store og meget langtrækkende energiplaner for Danmark er på vej. Hvad der foreløbig er på tegnebrædtet ser desværre ikke lovende ud. Men der er endnu tid til at rette op. Energistyrelsen arbejder med et planforslag (bl.a. på grundlag af nogle scenarier) for tiden frem til 2025 og en plan for udbygning af bl.a. ledningsnettene allerede inden 2010.
Den 23. november holdt styrelsen møde med interesserede parter. Men styrelsens diskussionsoplæg til mødet tager ikke i nær tilstrækkeligt omfang højde for de problemer, som Danmark energipolitisk står over for. Der er 20 år til 2025. Men de kraftværker, vindkraftanlæg, ledningssystemer mm, som der skal milliard-investeres i i den periode, vil afgøre en meget stor del af energiforsyningen 30 – 40 år videre frem! Sådan er vilkårene ved investeringstunge anlæg. Der er simpelt hen ingen vej uden om at tænke og planlægge i hvert fald 50 år frem i tiden.
Hvad ved vi om den periode? I virkeligheden uhyggeligt meget, når det gælder energiproblemer:
*Dansk olie og naturgas er slut
*Olie og naturgas er med den allerstørste sandsynlighed blevet meget dyrt. Kulpriserne vil følge med op. I øvrigt er kul af miljømæssige grunde uantageligt
*Lande, som til den tid er afhængige af brændselsimport i større omfang, vil være politisk og økonomisk dybt afhængige af de militære og politiske forhold i nogle af verdens (af samme grund) største spændingsfelter. Denne situation er allerede – med de nuværende ressourcekonflikter – på vej
*Forsyningssikkerhed vil derfor i stærkt stigende omfang afhænge af selvforsynings-udbygning
*Allerede fra år 2012 viser alle ansvarlige skøn, at Kyoto-aftalerne skal strammes kraftigt. Og endnu langt mere fra ca. 2020. Alle energiformer, som producerer drivhusgasser, skal derfor begrænses mere og mere. For industrilandenes vedkommende ned til 20–25 pct. af det nuværende forbrug, hvis der skal være plads til u-landedes udvikling
*Langt mere omfattende effektiviseringer af energiproduktion og forbrug bliver af afgørende betydning
*De lande, som forsknings- og erhvervsmæssigt allerede i disse år indstiller deres industrier, byggeri og transportsystemer på en langt mere energiøkonomisk funktion, vil vinde fuld beskæftigelse og stor eksportstyrke.

Mangelfulde scenarier
Disse risici, problemer og muligheder, er nok nævnt i Energistyrelsens oplæg. Men det afgørende er, at de ikke er medtaget i de scenarier, som til dato foreligger. Faktisk forudsætter styrelsen, at der ingen oliekriser kommer de næste 20 år, og at olieprisen vil være nogenlunde konstant. På trods af at vi ved, at allerede fra omkring 2012 vil olieudvindingen uden for Mellemøsten falde!
Det kan nås endnu. Tilmed foreligger der forskning og udredninger, bl.a. fra Aalborg Universitet og fra Klaus Illum, som viser, at vi udmærket kan tackle problemerne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu