Læsetid: 4 min.

Islam er blød i Emiraterne

Globalisering er et plusord i De Forenede Arabiske Emirater. Dagen før den gamle sheik døde, udnævnte den lille golfstat sin første kvindelige minister
Debat
6. november 2004

International
Hun er kongelig. Hendes onkel hersker i Sharjah, et af de mindre emirater, og mandag blev hun De Forenede Arabiske Emiraters første kvindelige minister.
Tirsdag døde så den gamle sheik, emiraternes præsident, emiren i Abu Dhabi, Hans Højhed, sheik bin Sultan Al Nahyan. Han blev 86 år og var med sine 21 sønner og 14 døtre runden af en anden verden.
Han grundlagde den union, der i 1971 afløste det britiske kolonistyre. Hans familie regerede Abu Dhabi i århundreder, så det job passede han også, sideløbende med præsidentposten i unionen.
Det er ikke til at vide, om emiren sov ind i Abu Dhabi uden at være klar over, at han netop havde lagt navn til en regeringsomdannelse, der gjorde sheikha Lubna al-Qasimi til minister for økonomi og planlægning.
Men jeg ved, at han længe havde ønsket en udvikling i den retning. For som han sagde for nogle år siden: »Intet glæder mig mere end at se kvinder indtage deres rette plads i samfundslivet. Intet bør standse deres fremgang. På samme måde som mænd fortjener kvinder ret til at indtage de højeste poster i kraft af evner og kvalifikationer«.
Det er muligt at gå på nettet og se en meget levende tv-samtale med den nye minister: www.wf360.com/bev/bev08-04-alqasimi.htm
Hun er veluddannet med en it-grad fra California State University, og fremstår som personifikationen af de syv emiraters succesrige erhvervskvinder, som fjerner enhver fordomsfuld vestlig opfattelse af kvinden i det islamiske samfund. Hun har været leder af en e-handels virksomhed med en årlig omsætning på over en milliard kroner de seneste tre år. Hun har haft fremtrædende lederposter i Dubais økonomiske frizone, og hun har hentet lederpriser i både den arabiske verden, i Vesten og i FN-systemet, senest på informationstopmødet i Geneve i fjor.
Der er kvindelige ministre i Oman, Bahrain og Qatar, men ingen på så tung en post som prinsesse Lubna.
Emiraternes erhvervskvinder har længe arbejdet for at ændre billedet af den arabiske kvinde, og ikke alene den netop afdøde præsident, men alle syv emirer har faktisk opfordret kvinderne til at tage del i arbejdslivet.

Kvinder skal engageres
Under et besøg i Emiraterne tidligere på året talte jeg kvindesag med sekretariatschefen i Dubais internationale presseklub, Mona Al Marri, der svarede »meget, meget snart« på spørgsmålet om, hvornår vi ville se den første kvindelige minister i Emiraterne. Islam siger ikke, at kvinder skal holdes ude fra deltagelse, tværtimod, lød det, og Mona Al Marri fremhævede profeten Muhammeds hustru som en meget dygtig forretningskvinde. Og så føjede hun til: »Vi vil se kvindelige ministre, men undervejs er der traditioner og holdninger, der må respekteres, så vores fremskridt bliver holdbare«.
Det er en kendt sag, at Emiraterne har ondt i menneskerettighederne, og at der ikke er folkevalgte forsamlinger hverken på det lokale, regionale eller nationale plan. Alle er udvalgt af emirer, sheiker og familier. Og lige så kendt en sag er det, at diskriminationen af fremmede nærmest er grundlovssikret. Men bevægelserne i retning af modernisme og ligestilling skal også med. Der er andre ting at holde øje med i den islamiske verden, end hvem der går med tørklæde på Blågårds Plads og i Paris.
Dubai var senest i de danske medier for en uges tid siden, da en dansk promillebilist fik afregnet sin ulovlige kørsel med en stribe piskeslag. Det giver et helt fortegnet billede af den økonomiske dynamik i Dubai, Abu Dhabi, Sharjah og de andre emirater. Det er her globaliseringen træder i karakter gennem de økonomiske frizoner, hvor også en række fremtrædende danske firmaer er med. De økonomiske frizoner byder på uendelig skattefrihed for udvalgte sektorer som medier og internetvirksomheder, og den nye økonomiminister er blandt dem, der har været med til at drive internet-byen frem ude i ørkensandet.
Hun kommer fra Sharjah, der hører til de mere konservative emirater, men det er tilsyneladende, ikke hendes emir-onkel, men Dubais herskende familie som først gjorde hende til direktør i frizonen med verdens 10.-største havn og siden bad hende lede det nyoprettede it-firma, som skabte en milliardomsætning.

Til Danmark?
Det ville være spændende, hvis de danske kvindeorganisationer og/eller ligestillingsministeren inviterede sheikha Lubna al-Qasimi til Danmark. Ikke fordi hun kan lære noget her, men fordi vi med garanti kan lære en masse gennem hendes erhvervsmæssige baggrund, hendes uddannelse, hendes udstråling og hendes ny rolle som økonominister i en globaliserings-styrket økonomi.
Hun vil være i stand til at give et spark i løgsovsen og ryste nogle af de fjendebilledagtige forestillinger om Islam og kvinder. Hun siger ting om at arbejde sig opad i en mandeverden, om hvordan hun forsøger at inspirere andre kvinder til at fortsætte uddannelsen, og hun siger det så præcist, at hun er et forbillede for mange kvinder, vel vidende at mange af de ældre, både kvinder og mænd,har svært ved at forlige sig med kvinder på så høje poster. Og vi skal jo på talefod med den islamiske verden, så hvorfor ikke indbyde den flotte overraskelse, som får den gamle sheik til at hvile i fred?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her