Læsetid: 2 min.

Livtag med vold mod kvinder

Debat
25. november 2004

Køn
Dannerhuset i København har lige fejret 25 års jubilæum med en uges kulturelle og politiske arrangementer, blandt andet en konference med titlen ’Hvorfor er der stadig vold mod kvinder i Danmark?’. På trods af 38 kvindekrisecentre, flere voldtægtskrisecentre og regeringens handlingsplan for bekæmpelsen af volden, er der ingen tegn på, at antallet af mænds overgreb mod kvinder og børn er nedadgående.
En central årsag til at de former for vold, mænd udøver mod kvinder og børn, ikke er reduceret endnu, er at vi mangler en bred, langsigtet og koordineret primær forebyggende indsats. Primær forebyggelse beskæftiger sig med, hvordan man forhindrer, at vold opstår og er noget vi alle sammen kan deltage i. Hovedparten af regeringens handlingsplan er rettet mod vold i familien og er rettet mod at hjælpe og helbrede, efter at skaden er sket. Primær forebyggelse er næsten totalt fraværende fra regeringens handlingsplan.
Her er eksempler på de primære forebyggende indsatser, der skal til, før vi ser en nedgang i mænds vold mod kvinder:
Regeringens handlingsplan for bekæmpelse af vold mod kvinder skal udvides til at inkludere igangsættelse af forebyggende indsatser over for alle former for mænds vold mod kvinder og børn, for eksempel voldtægt. Og der skal afsættes de nødvendige ressourcer til dette arbejde.
Det er stadig væk en velbevaret hemmelighed, at mange kvinder klarer sig væk fra ubehagelige og truende situationer. Lad os indsamle, analysere og offentliggøre kvinders ’succeshistorier’ for at få et mere realistisk og tidssvarende billede af kvinders muligheder for at imødegå vold.

Forebyggelse mulig
Der skal langt større opmærksomhed på voldelige mænds adfærd, og hvad der kan gøres for at forebygge og begrænse den.
Der skal indføres undervisning i skoler i voldsforebyggende teknikker. Her tænker jeg ikke på kampsport! Piger skal undervises i, hvordan volden opstår og hvilke situationer, der er farlige, så de er bedre til at forudse og handle fornuftigt i optakten til vold, ikke mindst vold fra mennesker, som de kender i forvejen. Pigerne skal trænes i grænsesætning og drengene undervises i at respektere andres grænser og i ikke-voldelig konfliktløsning. De gode initiativer, der allerede findes på disse områder, skal gøres landsdækkende og tilgængelige for alle børn og unge.
Fædre og mødre skal lære deres sønner, at det aldrig er acceptabelt at manipulere, presse eller lyve sig til sex.
Flere mænd skal på banen i kampen mod mænds vold mod kvinder og børn. White Ribbon, en organisation for mænd, som har til formål at bekæmpe mænds vold mod kvinder har følgende budskab: Ikke at udøve vold mod kvinder; ikke at tolerere vold mod kvinder; ikke at tie om vold mod kvinder.
Vi kan alle sammen jævnligt spørge os selv og hinanden om, hvad vi enkeltvis og i fællesskab kan gøre for at komme mænds vold mod kvinder og børn til livs.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her