Læsetid: 1 min.

Tocifrede karakterer, tak!

Debat
24. november 2004

Uddannelse
’Jeg fik 9 til eksamen og burde have haft 10 eller 11’. Vi ser flere og flere af den slags klager på universiteterne.
En klage er en slags lodseddel. Indsatsen er lidt skrivearbejde og porto, og der er ikke den risiko, der ellers er ved at appellere en dom. I følge eksamensbekendtgørelsen kan karakteren nemlig ikke sættes ned, men kun op.
En typisk klagesag ser sådan ud: En skriftlig klage afleveres til uddannelsens
studienævn, som beder bedømmerne om en udtalelse. Disse holder fast ved deres afgørelse, og studienævnet afviser klagen. Derefter ankes klagen til universitetets administration, som beder bedømmerne om en ny udtalelse. Disse holder fast ved deres afgørelse, og klagen afvises igen. Den studerende indbringer så klagen for et til lejligheden nedsat ankenævn bestående af to ministerielt beskikkede censorer, en lærer og en studerende. Ankenævnet afviser med stor sandsynlighed klagen.

Klage over klagesag
Ved en gruppeeksamen, kan de studerende indgive lidt forskellige klager, så der for eksempel løber fem klagesager. Jo mere man kan komplicere en klagesag, jo større er muligheden for, at systemet laver en formel fejl, som man så også kan klage over.
Disse klagesager forbruger en forbløffende masse papir og akademisk og administrativ arbejdskraft plus af og til også flybilletter. Klageren beklikker ofte i ret udiplomatiske vendinger censors kvalifikationer og derved kan universitetet miste en god censor, som ikke vil deltage i det gedemarked.
Visse eksaminatorer og censorer giver måske lidt for høje karakterer for at undgå besværet med en klagesag. Og af og til hører man da også medlemmer af et ankenævn uofficielt sige, at karakteren burde sættes ned.

Karakteren også ned
De studerendes retssikkerhed er vigtig, og de skal have ret til at klage over eksamen. Men man kunne reducere antallet af klager, hvis det var muligt for ankenævnet at sætte karakteren ned.
Hvorfor har du ikke gjort dette muligt i den nye eksamensbekendtgørelse hr. videnskabsminister Helge Sander?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her