Læsetid: 7 min.

LÆSERBREVE

Debat
25. januar 2005


EU bør fastsætte høje priser på spiritus
Fra 1880’erne til efter genforeningen i 1920 blev drikkeri af mange danske i grænselandet anset som udtryk for tysk kultur, hvorimod afholdenhed blev betragtet som udtryk for danskhed. Følgelig var de dansksprogede afholdsorganisationer på begge sider af den nuværende landegrænse større og stærkere end i de øvrige landsdele i kongeriget.
Under den tyske besættelse af Danmark 1940-45 blev det af mange danske anset som unationalt at handle med tyskerne. Begge handlingsmønstre er henholdsvis desværre og heldigvis historie.
I vor tid bliver omkring hver fjerde flaske spiritus, der løber ned i tørre danske halse, købt i Tyskland, og dette uanset hvor langt det spiritusvenlige folketingsflertal sætter spiritusafgiften ned. Det er blevet en del af dansk ’kultur’ at tage til Tyskland som spritpilgrimme. Af hensyn til folkesundheden må dette problem løses. Når EU kan bestemme, hvor krumme agurkerne må være, må de også kunne fastsætte ens og høj spirituspriser i alle medlemslandene.

Henning Sørensen
Danmarks Afholdsforening

Valgtanker
Tanken om, at Brian Mikkelsen og Bertel Haarder skal have fire år mere, må gøre det lettere ikke at sætte kryds ved VK-regeringen og Dansk Folkepartis kandidater.

Ulla Jessing
Virum

Privathopitaler er blodsugere
Det bliver dyrt at forkorte ventelisterne yderligere og behandle syge danskere endnu bedre end i dag. Læger på overarbejde er rigtig dyre, og når skatterne ikke skal sættes op, er det påkrævet med finansiering af det dyre sundhedsvæsen på utraditionel vis.
Det er oplagt at lade privathospitalerne betale for det donorblod, som de hidtil har fået gratis fra blodbankerne. Hvorfor skal disse blomstrende forretninger ikke betale alle deres underleverendører for deres ydelser?

Niels Stubkjær
København Ø

Krig eller fredelig udvikling.
Angrebskrig er ikke et middel til at skabe demokrati, frihed og fred og har adskillige gange vist sig at lede til fiasko for angriberen og kæmpe menneskelige lidelser. Listen er lang – Kroatien, Bosnien, Makedonien, Kosovo, Somalia, Afghanistan og Irak.
Vedvarende forbedringer af samfund sker derimod ved hjælp af ikkevold. Eksempelvis Shahens fald i Iran, Marcos’ i Filippinerne, Solidarnoc i Polen, Berlinmurens fald, Fløjlsrevolutionen i Tjekkoslovakiet, Milosevic i Serbien, Zhevardnadze i Georgien og senest omvalget i Ukraine.
Volden præger alle medier. Når ikkevolden opnår resultater glemmer pressen desværre hurtigt de positive resultater.
Den aktuelle situation i Irak med mindst 100.000 døde kan ikke forsvares med at Saddam er fjernet fra magten. Danmarks deltagelse i besættelsen af Irak er den alvorligste udenrigspolitiske beslutning i Danmark i årtier. Angrebet har ledt til en forudsigelige fiasko med enorme følgevirkninger for verden og for Danmark. Besættelsen skal ophøre, træk straks de danske tropper hjem, stop besættelsen og stop terroren og torturen mod den irakiske befolkning.
Valgkampen drejer sig i høj grad om fordelingen af vore tilsyneladende umættelige materielle interesser. Den danske regeringen vil sammen med USA fastholde den helt ulige fordeling ved en besættelse for at sikre adgang til Iraks billige olie.

Søren Egge Rasmussen folketingskandidat for Enhedslisten

Den sørgelige forestilling om den grimme opera
Kunne man ikke bare, når hr. Møller engang er død – medmindre han er udødelig, hvilket man jo kan komme i tvivl om – rive de grimme sprosser af og restaurere huset i den ånd og stil, arkitekten Henning Larsen havde villet?

Søren Juul-Nielsen
Århus C

50-øres-monopol
Isoleret set er dankortgebyret politisk uinteressant. Tænk bare på hvad folk bruger af penge på bæreposer af plastic og papir.
Principielt set er Dankortgebyret politisk interessant, fordi det er et tilbageskridt for vidensamfundet hvis vi skal betale for elektronisk kommunikation, som ingen af os længere kan undslå os, og som for år tilbage blev introduceret på et gebyrfrit grundlag.
Tænk hvad det ville betyde for dagligdagens kommunikation, hvis vi skulle betale 50 øre pr. e-mail. Mindre spam, måske – men alligevel. Med SMS’ er det noget andet, fordi det er blevet introduceret på et betalingsgrundlag og i medfør af konkurrencen kun kan gå én vej – den rigtige.
Bankerne skal konkurrere på et kommercielt grundlag, sådan som telekommunikationsvirksomhederne gør det. De skal ikke lave monopolaftaler på pengetransaktioner – og Visa-/Dankortgebyret skal væk, fordi elektronisk overførsel af penge ikke længere er et tilvalg, men en forudsætning.

Jørgen Christian Wind Nielsen
Socialdemokraterne
Gentofte Øst

Guddommelig indgriben
Information har på det sidste forsøgt sig med at være giftekniv mellem
folkekirken og venstrefløjen. Men den dag valget blev udskrevet, blev alle elektroniske forbindelser til avisen cuttet over. Er Gud borgerlig?

Helgi Breiner

Valgkamp uden kommunalreform
Kommunalreformen er en af de vigtigste politiske beslutninger i nyere tid, der vil betyde store ændringer af vores velfærdssamfund. Socialdemokraterne og de radikale mente det var så vigtigt, at der burde udskrives folketingsvalg på den baggrund. Nu oplever man, at ingen af partierne har tænkt sig at gøre det til et emne med relevans for nærværende folketingsvalg.
Det er mig ubegribeligt, at den kritiske presse så ikke sørger for at få kommunalreformen sat på dagsordenen. VKO-flertallet ønsker ingen folkelig eller ekspertlig debat om strukturreformen, og man må sige, det er mere end lykkedes for dem – men hvorfor accepterer den kritiske presse det?

Bente Hansen
Jelling

Fogh med museører
På VU’s hjemmeside har man taget humoren i brug for at vinde folketingsvalget. Således kan man for eksempel udstyret Anders Fogh med Mickey Mouse-ører (ha ha?).
Under Sovjetunionens krig i Afghanistan havde VU en plakat med et mere alvorligt budskab. Plakaten var et billede af en sovjetisk kampvogn, med en understående tekst, der sagde: »Alle er bange for krig; vi fører den«.
Kunne det derfor ikke være morsomt, hvis der på VU’s hjemmeside var et billede af en amerikansk kampvogn, med en tekst, der sagde: »Alle er bange for krig, vi fører en«? Og for eventuelt at understrege det sjove, kunne der på løbet af kampvognen sættes et billede af Anders Fogh med Mickey Mouse-ører.

Jacob Nørløv
København N

Blod på hænderne
Anders Fogh Rasmussen har blod på hænderne. Danmarks deltagelse i angrebet på og besættelsen af Irak, der har kostet mere end 100.000 uskyldige civile irakiske børn og voksne lemlæstelse og død, gør det umuligt for anstændige danskere at give ham mandat til at fortsætte som statsminister.
Selv om de store partier tilsyneladende har lagt låg på debatten om Danmarks deltagelse i den ulovlige angrebskrig, kan ingen være i tvivl om situationen. Fogh Rasmussens misgerning har bragt ham i en position, hvor han finder det nødvendigt – som ingen dansk statsminister før ham – at omgive sig med sikkerhedsvagter, når han tager ud for at møde vælgere.
Valget giver alle lejlighed til at vise, at man ikke kan profilere sig som statsmand i Danmark ved blindt at følge USA's præsident Bush og gå i krig på baggrund af falske påstande, om at Irak truer resten af verden med masseødelæggelsesvåben, som vi i dag ved ikke fandtes – og bagefter gøre danske soldater til aktive deltagere i en besættelse, som dag for dag bliver mere blodig og problematisk.
Politikere af Fogh Rasmussens type bør ingen plads have i ledelsen af et samfund, der kræver social og global ansvarlighed. Under hans ledelse er Danmark blevet et dårligere land at leve i. Rige er blevet rigere og mere hensynsløse og selvcentrerede, mens fattige og udstødte er blevet endnu fattigere og ensomme.
På valgdagen må alle, der stadig er i besiddelse af en smule samvittighed, stemme på et parti, der vil sikre vore børn og børnebørn et samfund, man kan være bekendt at leve i – uden vold, krig og egoisme. Og det er ikke Anders Fogh Rasmussens parti.

Hanne Ahm
socialrådgiver

Kan designstøtte måles?
Dansk Design Centers udstilling i 2004 Unik: danish
fashion, vises i januar på den danske ambassade i Berlin.
Udstillingen indeholder danske modedesigneres bud på deres ønskeprojekter. Den er skabt til at blive vist først i København, derefter i udlandet.
Dansk Design Center er en kultur-erhvervsinstitution, som har en væsentlig egenindtjening på kommercielle produkter, mens ad hoc bidrag og tilskud fra offentlige og private fonde er afgørende nødvendige.
I dette tilfælde har HUR som offentlig myndighed støttet udviklingsarbejdet. Uden denne støtte kunne udstillingen ikke være realiseret.
Effekten af investeringer i kultur og oplevelser kan være vanskelig at måle.
I den ene ende af en skala fra det konkrete til det immaterielle er der udviklet metoder til at fastlægge det konkrete økonomiske udbytte og de beskæftigelsesmæssige konsekvenser af en begivenhed. I den anden ende af skalaen er der de immaterielle, f.eks. det uudslettelige indtryk, kvalitative effekter, der er vanskeligt målelige, men som ikke nødvendigvis er de mindst vigtige, f.eks. når et maleri, et musikstykke, en danseforestilling, en bog gør et uudsletteligt indtryk. Effekten heraf kan komme år senere afspejlet i de gerninger, de berørte personer udfører efter kulturmødet.
Det er vurderingen på baggrund af informationer før, under og efter udstillingen, at udstillingen har betydet øget offentlig opmærksomhed på design; kreativ aktivitet i designer-modemiljøet; øget afsætning for de involverede og andre danske modedesignere; opmærksomhed på modepotentialet i produktionsleddet. Endelig er der sat fokus på Dansk Design Centers position som center for udvikling af design og dermed vigtigheden af og mulighederne i DDC for branchen.

Mads Lebech
borgmester (C)
formand for HUR

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her