Læsetid: 4 min.

Det stille oprør fra hjertet

Et stille følelsesmæssigt oprør er i gang. At være i tæt kontakt med sit inderste er tyst ved at omvælte samfundet indefra
Debat
3. januar 2005

Kommentar
Medmindre du selv er en af dem, så har du sandsynligvis ikke hørt dem, for de larmer ikke op. De går stille med dørene. De er nemlig ikke imod noget eller nogen – og de gør det modsatte af at opføre sig oprørsk og fjendsk.
Alligevel er de i gang med at undergrave alt og alle, som vi kender det – de er ’frontguerillaerne’ i et følelsesmæssigt oprør. De demonstrerer ikke mod magthaverne, men er kærlige, positive og passer deres eget.
Jo da, indimellem kan de lufte deres kritik af det eksisterende samfund. Men de klapper hurtigt i igen. For det er en fejl og bygger på, at deres oprør endnu ikke er fuldt gennemført i dem selv.
De er overalt, men er ingen massebevægelse. De har ingen fælles dagsorden. De arbejder indefra, inde fra sig selv.
Alligevel er de i gang med en kæmpe omvæltning af samfundet. Men én ad gangen og hver for sig. De omvælter sig selv.
Er du en af dem? Så skal du vide, at du ikke står alene med din kamp, vi er mange. Hvis du ikke er, så har du garanteret én af disse stille oprørere i din familie, selv om du ikke har opdaget det.
Han eller hun har været fraværende til familiesammenkomster de seneste mange år – nogle gange virkede han irriteret og irriterende! Eller formørket og sugende, så det nærmest var befriende, når han var væk.
Men nu er han der sørme igen. Han er dukket op stille og roligt, uden større ståhej, og nu er det endda rigtig hyggeligt. Måske har han oven i købet inviteret dig hjem et par gange til middage, hvor det viser sig, at han faktisk er mere social, end du troede. Familien er byttet ud med en vennekreds, der virker meget tætte med hinanden.
Der er sket et eller andet med ham, som det er svært at sætte fingeren på. Han er nok meget stille, når I til familiekomsammen kritiserer politikerne eller vejret. Til gengæld taler han så meget mere begejstret, når emnet er ham selv og hans følelser; irriterende navlepilleri, som du sikkert har bemærket. Men han er i hvert fald blevet gladere og mere positiv. Der er ligesom kommet mere ’drive’ ind i hans liv.
Han har ligget under for en uskreven regel om, at følelser snakker man ikke om – og slet ikke de triste og depressive.
Desuden har han været ramt af en anden uskreven regel om, at vi skal styre med hovedet, vi skal være fornuftige og rationelle. Begge regler har hæmmet og skabt dybe frustrationer i ham.

Beslut med følelserne
Men der er ingen grund til at have ondt af oprørerne – altså dig selv, hvis du er en af dem – han er jo en af dem, der overlever og får kontakt med et rigere liv. Måske får han endda succes i det samfund, der venter lige rundt om hjørnet.
Han er nemlig sammen med de andre oprørere del af den trend, som tidligere direktør for Instituttet for Fremtidsforskning Rolf Jensen forudså for fem år siden, da han skrev, at vi var på vej ind i et samfund, hvor det var ok at bygge sine beslutninger på følelsesmæssige overvejelser – i stedet for som nu på facts. Vinderne i samfundet bliver dem, der er gode til at fortælle historier om sig selv, deres firma eller produkter. Og de mest vedkommende historier fortælles med følelser, der engagerer os og får vores egne følelser aktiveret.
Derfor er det en styrke at kunne åbne op ind/ned til hjertet. Herfra kommer følelserne jo, og her bor vores dybeste værdier. De ligger underst, og ud fra dem kan vi mærke, om noget er godt eller skidt, rigtigt eller forkert, smukt eller grimt, om vi kan lide det eller ej. Følelserne er ’hæftet’ på hele dette sæt af dybe værdier.
Så ganske vist er oprøret stille, men de nye værdier og alle de følelser larmer! Det ændrer ikke alene vores måde at tænke og tale på. Det ændrer også vores måde at være sammen på. Og på sigt ændrer det hele vores samfundsform. Mange danske institutioner vil blive ramt. Den kritiske journalistik for eksempel og Janteloven og Flinkeskolen.
Denne måde at se verden på går hånd i hånd med en dybere erkendelse og ny indsigt i den menneskelige psyke: at du kan ikke gå væk fra noget uden samtidig at skabe det. Du kommer ikke af med noget ved at undgå det eller ved at tage afstand fra det. At gøre det modsatte, er mere af det samme!
Sand transformation er at gå et helt nyt sted hen; at se verden med helt nye øjne. Derfor er oprørerne fokuserede på den ’positive’ tilgang til verden.
Hvad er det så, de ønsker at bygge? Det vides ikke med sikkerhed. De skyder lidt i øst og vest; latterbevægelsen er ét eksempel. Men der er ingen samlet plan. ’Sig selv’ er svaret vel. Bedste bud på en fællesnævner er måske »et Danmark, hvor man styrer med hjertet«.
Så denne nytårshilsen burde nok i stedet hedde »det kærlige oprør«, for oprøret kommer fra hjertet.

*Jan Thygesen Poulsen er præsident for Den Internationale Latterklub

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her