Læsetid: 3 min.

Bilka bakkes op

Debat
1. februar 2005

Valg 2005
Den konservative miljøminister Connie Hedegaard vil værne om politikernes troværdighed - og der tales og skrives i den sammenhæng meget om ’Connie-effekten’.
Hvem var det, der den 24. oktober sidste år på Det Konservative Folkepartis landsråd kom med en bombastisk og populistisk udmelding om Bilka-byggeriet i Horsens?
Det var såmænd Connie Hedegaard – uden at hun havde sat sig ordentligt ind i sagen. Hendes højrøstede tale kunne ikke tolkes på anden vis, end at Dansk Supermarked (med A.P. Møller-koncernen i ryggen) havde tromlet byggeriet igennem i Horsens Kommune uden nogen som helst form for byggetilladelse. Ministeren ville bruge sagen som konservativ retshåndhævelses-symbol, selv om hun senere erkendte, at den er kompliceret og atypisk. Men der skulle nok scores nogle billige point på landsrådet.
Sandheden var og er, at både Dansk Supermarked og Horsens Kommune havde alle papirer og formaliteter i orden. Højestret kendte byggeriet ulovligt, men det skete først godt fire år efter, at byggetilladelsen var givet – og i øvrigt uden, at Højesteret tog stilling til, hvad der skulle ske med byggeriet fremover.
Connie Hedegaard glemte at fortælle den undrende befolkning, at det var hendes eget Naturklagenævnet (under Miljøministeriet), der allerede i 1999 med overvældende flertal (inkl. to højesteretsdommere og Connie Hedegaards forgænger i ministerembedet, den senere miljøminister Hans Chr. Schmidt), havde givet grønt lys for Bilka-byggeriet i Horsens. Og den strenge miljø- og planlovsforkæmper, daværende miljøminister Svend Auken (S) fandt ingen anledning til at gribe ind og stoppe Bilka-byggeriet, selv om han havde vetoret og kunne være gået imod Naturklagenævnets overbevisende ja.
Hedegaards udmelding har haft den modsatte ’David/Goliath’-effekt. Horsens-befolkningen har samlet sig om ’storkapitalen’, nemlig Bilka og bakket op om Dansk Supermarked og Horsens Kommune (med socialdemokratisk styre) og undsagt ’den frie købmand’. Ja, der har endog på grund af Bilka-sagen været opfordringer fremme om at boykotte ’den lille købmand’.
Det bliver spændende at følge Det Konservative Folkepartis stemmetal i Horsens til det forestående folketingsvalg sammenlignet med partiets stemmer i området under forrige valg. Her har man ikke glemt en højst utroværdig politiker.
Og hvordan kunne en tilsyneladende erfaren og klog politiker som Connie Hedegaard i den grad dumme sig i Bilka-sagen? Hun er erfaren journalist og burde kunne forudse, hvordan en så drastisk udmelding ville virke på store dele af Danmarks befolkning, der ikke i forvejen havde kendskab til sagen. Hvem var den åh så troværdige Connie Hedegaard påvirket af forud for sin oppustede bommert den 24. oktober?
Dansk Supermarkeds og Horsens Kommunes aggressive modpart i Bilka-sagen er topchefen i De Samvirkende Købmænd (DSK), adm. direktør John Wagner, der i øvrigt er tidligere generalsekretær i Det Konservative Folkeparti, og som vedrørende ’truslen’ om en total ophævelse af lukkeloven har vist sig at være en særdeles energisk lobbyist over for indflydelsesrige politikere.
Miljøministeren har ganske vist fremhævet, at udmeldingen på de konservatives landsråd om Bilka i Horsens ’ikke var nogen sagsbehandling’ (myndighedsudøvelse), men alene en udtalelse af principiel, politisk karakter. Hvem tror på det? Det er helligbrøde i dansk forvaltningsret, hvis en politiker insinuerer noget i en konkret sag, som hun eller han senere skal behandle uhildet.

Er Connie habil?
Efter sin udmelding på landsrådet fandt Connie Hedegaard åbenbart ud af, at det kunne resultere i et kæmpe erstatningskrav fra Dansk Supermarked mod Naturklagenævnet (altså mod staten), og at hun så måtte ud at ansøge om en ekstra-bevilling på finansloven. Ak ja.
Det bliver spændende at vurdere Connie Hedegaaards habilitet, hvis hun efter valget fortsætter som miljøminister og senere – på uvildig og neutral vis – skal tage stilling til (sagsbehandle) samme Bilka-sag.
Det sker, når Vejle Amt har afsluttet sit arbejde med (efter Højesterets dom) at finde en løsning på problemet inden for planlovens rammer. En sag, der i løbet af foråret havner på ministerens skrivebord!
Hvordan var det for resten, det gik ’Konen med æggene’, efter at hun havde knejset med nakken?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her