Læsetid: 2 min.

Censur om krigen i Irak

Debat
3. februar 2005

Ytringsfrihed
Ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten den 1. februar er forsvarsledelsen utilfreds med chefen for Prinsens Livregiment, oberst Jens Christian Lund, der stiller op til folketingsvalget for Socialdemokratiet i Viborg-kredsen.
Obersten har benyttet sin grundlovssikrede ytringsfrihed til at udtale sig kritisk om Danmarks angreb på Irak. Viborg Stifts Folkeblad citerede ham den 28. januar for at finde det ’nærmest ufatteligt, at Danmark gik med i krigen mod Irak’ og at ’jeg er glad for, at størstedelen af den danske befolkning også er imod.’ Det sidste udtalte han med henvisning til en nyligt offentliggjort meningsmåling.
Oberst Lunds udtalelser fik forsvarsstabschef Tim Sloth Jørgensen til på vegne af forsvarschef Jesper Helsø at sige: ’Som embedsmænd, officerer i hæren og repræsentanter for forsvaret er vi og dermed også oberst Lund givet en opgave af et flertal i Folketinget. Og den opgave løser vi uafhængigt af vores personlige opfattelser. Obersten har jo særdeles stor erfaring i omgangen med medier og burde være mere opmærksom på at adskille sit kandidatur til Folketinget fra sit virke som chef i forsvaret. Det er ikke forsvarets holdning, som obersten har udtalt.’
Forsvarsstabschefen påstår, at obersten har blandet sit kandidatur med sit virke som chef i forsvaret. Selv siger oberst Lund, at han altid optræder i civilt tøj på valgmøder.

Kæft, trit og retning
Forsvarsminister Søren Gade affyrer den formodentligt dræbende kugle med ordene: ’Militærpersonel på alle niveauer skal være loyalt mod Folketingets beslutninger.’
Men ytringsfriheden – så ringe den end er sikret i grundlovens paragraf 77 – gælder også for oberst Lund. Han er også berettiget til at offentliggøre sine tanker. Og grundlovens paragraf 30 gælder også for oberst Lund. I dens stk. 2 står: »Tjenestemænd, som vælges til medlemmer af folketinget, behøver ikke regeringens tilladelse til at modtage valget.«
Selvfølgelig mente grundlovsforfatterne også at tjenestemænd inden valget måtte have lov til at argumentere for deres standpunkter – uanset om de stred mod regeringens forestillinger.
Det er ikke første gang at forsvaret griber til kæft-trit-og retning-metoder. Det er vel nærmest arbejdsmetoden i det såkaldte forsvar. Men det er sjældent at så højt placerede officerer så offentligt underkastes censur. (Selv om også det er sket!) Det er indlysende, at det sker på et afgørende spørgsmål – Danmarks krigsførelse mod Irak uden FN-mandat. Her tolereres ingen kritik! Altså skal oberst Lund censureres, nu han ikke længere pålægger sig selvcensur og mundkurv!
Hvor er det himmelskrigende, at krigen mod Irak, der har kostet mere end 100.000 civile irakere livet og kollektivt givet fem millioner danskere blod på hænderne – føres med henvisning til menneskerettigheder. Ja, at ytringsfriheden skal forsvares, for den er hellig, som statsministeren sagde for et par uger siden.
Men ytringsfriheden gælder åbenbart ikke de kritikere, der vover at tænke og tale mod regeringens propaganda. Der griber forsvarsledelsen til censur.
Og den der censurerer – forsvarsstabschef Sloth Jørgensen på vegne af forsvarschef Helsø og forsvarsminister Gade - indstilles nok snart til en ekstra medalje for at krænke grundloven.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her